Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajinská centrální banka vzdala řízený kurz hřivny, rostou obavy z runu na banky

Ukrajinská centrální banka vzdala řízený kurz hřivny, rostou obavy z runu na banky

26.02.2014 15:14, aktualizováno: 26.2. 16:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ukrajinská centrální banka opustila řízený kurz měny a nahradila jej kurzem plovoucím. Ve finanční televizi CNBC to dnes řekl zástupce banky Serhij Kruhlyk. Kurz hřivny se dnes propadl na nové minimum 10,60 hřivny za dolar a od počátku roku kvůli politické krizi a rostoucímu riziku ukrajinského státního bankrotu ztrácí už zhruba 20 procent. 

ukrajina

 "Dohodli jsme se na politice flexibilního směnného kurzu," řekl Kruhlyk, který v bance řídí oddělení mezinárodních vztahů. "Přešli jsme od fixního, takzvaně řízeného kurzu, k flexibilnímu," dodal. Guvernér centrální banky Stepan Kubiv poté agentuře Reuters sdělil, že jeho instituce v příštích dnech žádné intervence na podporu kurzu měny neplánuje. 

Ukrajinská centrální banka dosud udržovala řízený kurz v určitém denním rozpětí, ten ale musela podporovat nákladnými intervencemi. Politická krize, která o víkendu vyvrcholila svržením prezidenta Viktora Janukovyče, zvýšila tlak na kurz hřivny. Země trpí nedostatkem deviz a hrozí jí platební neschopnost. 

Mezi Kyjevem, Evropskou unií a USA se nyní jedná o finanční pomoci zemi. Guvernér Kubiv dnes řekl, že Kyjev chce, aby program pomoci připravil Mezinárodní měnový fond.

"Je to záměrný krok centrální banky k posílení měny. Devalvace je nevyhnutelná," řekl agentuře Reuters analytik Neil Shearing ze společnosti Capital Economics. "Kurz by se mohl chaoticky propadnout na 14-15 (hřiven za dolar) a následovat by mohla klasická krize na rozvíjejících se trzích," dodal. 

Americká investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že devizové rezervy Ukrajiny klesly na 12 až 14 miliard dolarů. Na konci ledna měla centrální banka v rezervách 17,8 miliardy USD, což bylo nejméně od roku 2006. 

Rezervy ukrajinské centrální banky se podle nového guvernéra Stepana Kubiva pohybují nyní kolem 15 miliard USD (299 miliard Kč), na konci ledna činily 17,8 miliardy USD. Vklady u bank v období od 18. do 20. února, kdy násilí v zemi dosáhlo vrcholu, podle Kubiva klesly o sedm procent, tedy 30 miliard hřiven (65,3 miliardy Kč). 

Podle analytiků centrální banka zvažuje, že poskytne půjčky pěti největším bankám v zemi. Důvodem je právě obava, že bankám hrozí tzv. run, tedy situace, kdy střadatelé začnou ve stejnou dobu hromadně vybírat své vklady u banky. Bance tak hrozí, že se ocitne bez peněz a zkrachuje. 

Výkonný ředitel Spiro Sovereing Strategy Nicholas Spiro CNBC řekl, že Ukrajina je nyní na pokraji finančního kolapsu. Země čelí krizi, která se podobá krizi na rozvíjejících se trzích v 90. letech minulého století. 

"Dokonce ani kontrola kapitálu nepomohla podpořit hřivnu. Jak deficit běžného účtu, tak deficit rozpočtu se pohybují kolem osmi procent HDP (hrubého domácí produktu), výběr daní se zhroutil a je zde útok na bankovní sektor, který trpí nedostatkem hotovosti, protože se vybírají vklady kvůli očekávání prudké devalvace měny. Jsme svědky finančního zhroucení," prohlásil Spiro. "Kyjev je nyní vydán na milost svým západním spojencům. Je to závod s časem: přijde první splátka západní pomoci natolik rychle, aby odvrátila kompletní kolaps měny a bankovního sektoru?"
Obavy z prudkého vybírání vkladů přiměly na počátku tohoto týdne i některé instituce působící na Ukrajině uzavřít své pobočky a zavést limit pro výběr hotovosti. Některá tato omezení sice již byla tento týden zrušena, banky však zůstávají nadále obezřetné. 

Italská banka Unicredit zavřela dočasně osm poboček a další pobočky omezily otevírací dobu. Zavedla také limit pro výběr hotovosti na 1500 hřiven (3300 Kč) denně pro své zákazníky a 500 denně pro zákazníky jiných bank. Limit sice v pondělí zrušila, jedna pobočka však stále zůstává zavřená. 

Největší ruská banka Sberbank přestala na Ukrajině poskytovat úvěry a obnovit poskytování úvěrů chce podle svého prohlášení až ve chvíli, kdy se finanční situace zlepší. Zatím však neomezila limit výběru hotovosti z bankomatů. 

Druhá největší ruská banka VTB na dotaz CNBC uvedla, že na Ukrajině nadále běžně funguje. Neupřesnila však, zda již zrušila zavedené limity na výběr hotovosti. 

Kyjev nedávno odhadl své potřeby zahraniční pomoci v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů, tedy bezmála 700 miliard korun. Současně navrhl uspořádat mezinárodní dárcovskou konferenci. 

Moskva v prosinci slíbila Kyjevu formou nákupu ukrajinských dluhopisů půjčku 15 miliard dolarů, ale poskytla jen první třímiliardovou splátku. Původně avizovaný další nákup dluhopisů za dvě miliardy dolarů po svržení Janukovyče nenásledoval.

(Zdroj: CNBC, čtk, Reuters)


Váš názor
  • uz je to tady
    26.02.2014 18:11

    Tak netrvalo dlouho a dalsi slavna revoluce rizena ze zapadu zacina ukrajincum prinaset prvni ovoce.. Bude hur, vetsina ukrajincu ted bude trpet jeste vic nez si zatim dokazou predstavit. Sem zvedavej jestli nase media v cele s CT budou i ted nadsene hykat nad omezovanim prav mensin a rozpadajici se spolecnosti.. sledujte jak ted zacnou vsichni nasi hurarevolucionari davat od toho ruce pryc..
    Adam Smith
    • Re: uz je to tady
      26.02.2014 21:43

      jen aby nebylo ještě hůř a skutečně nedošlo k dalším ozbrojeným potyčkám - na východě a Krymu. Co se týká našich presstitutů a jejich " korektních reportáží ",to snad je mimo jakoukoli kritiku. Rudé Právo jen v obráceném gardu ,nic víc, či míň
      mira s
      •  
        26.02.2014 23:36

        To je divné, že jejich centrální banka intervenovala za posílení, to u nás intervenuje za oslabení :-) Jinak k UA (byl jsem tam několikrát), celý ten bordel korupce a oligarchů tam infiltroval z Ruska, kde to mají snad jako součást národní kultury. Tu mimochodem úspěšně exportovali i sem za Brežněva... Připomínám, že ke krachu to přeci přivedl Janukovyč - sám tvrdil, že bez půjčky od Ruska UA zbankrotuje. Takže těžko z toho vinit 14 dní revoluce...
        sgt.Mike
Aktuální komentáře
23.04.2024
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů