Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na okraji nám nebude špatně…

Na okraji nám nebude špatně…

22.05.2014 18:19
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Můj kolega David Marek na tomto místě včera rozpracoval úvahu, zda Česká republika místo do skupiny vyspělých trhů nezamíří v budoucnu směrem právě opačným – mezi trhy tzv. „okrajové“.

Pojďme u tohoto tématu ještě na chvíli vydržet a podívejme se, o jaké země se jedná, jak se jim letos daří a jaké změny se ve složení relevantních indexů chystají v řádu několika málo dní. Nakonec totiž možná zjistíte, že investice do „periferie“ může být ve střednědobém horizontu vcelku zajímavá.

Termín „okrajové trhy“ byl poprvé použitý zástupcem International Finance Corporation Faridem Khambatou v roce 1992 a označuje podmnožinu rozvíjejících se trhů. Tyto trhy jsou sice z pohledu portfolio manažerů stále ještě tzv. investovatelné, ale likvidita a hloubka trhu jsou o poznání horší, než v případě klasických „emerging markets“. Jaké státy jsou součástí této skupiny? Klasifikace a šíře záběru se u různých investičních společností liší, ale téměř všechny se shodnou na následujícím výběru: Argentina, Bahrajn, Bangladéš, Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Jordánsko, Kazachstán, Keňa, Kuvajt, Libanon, Litva, Mauricius, Maroko, Nigérie, Omán, Pákistán, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko, Srí Lanka, Tunisko, Ukrajina a Vietnam (dle MSCI Barra). 

Ptáte se, jak si „frontier markets“ stojí výkonnostně? Po velmi dobrém roce 2013 se jim slušně daří i letos. Index MSCI Frontier je +16% a výrazně tak převyšuje výnosy indexu MSCI Emerging Markets Index (+4%) či S&P 500 (+2%). A investoři si toho nezapomněli všimnout – indexová akcie iShares MSCI Frontier 100 (ticker FM) za letošní rok získala 320 milionů dolarů v nových investicích a svým vlastníkům tyto prostředky zhodnotila o 17%. Na konci letošního května navíc dojde k realizaci kroku, která byl oznámen již před rokem – společnost MSCI převede Spojené arabské emiráty a Katar z MSCI Frontier Index do MSCI Emerging Markets Index. A tento krok povede k několika dalším změnám, které nepochybně stojí za pozornost. 

Tou první je širší geografická diverzifikace. V tomto okamžiku země Gulf Cooperation Council (GCC) zahrnují přibližně 60% indexu MSCI Frontier, po vyřazení Spojených arabských emirátů a Kataru dojde k poklesu jejich váhy na 35%. Země GCC patří mezi největší světové exportéry ropy a zemního plynu, mají vysoké HDP per capita, ale jejich kapitálové trhy jsou stále relativně málo rozvinuté a zahraniční investory často svazují mnoha omezeními. Jejich nespornou výhodou je relativně vysoká míra ekonomické a politické stability, nemluvě o jejich těsné vazbě na americký dolar – ta pomáhá stabilizovat případnou kolísavost jejich výkonnosti. S jejich odchodem z indexu (resp. s poklesem jejich váhy) se proto můžeme dočkat vyšší volatility MSCI Frontier Index. Kromě jiného i pro to, že vzrostou váhy Argentiny a Kazachstánu, které se v poslední době s rostoucí kolísavostí svých trhů již potýkají. 

Největší váhu z pohledu jednotlivých zemí si i nadále uchová Kuvajt, jeho váha v rámci indexu však ještě vzroste. Stejně jako v případě Spojených arabských emirátů či Kataru, i burza v Kuvajtu je dominantně obsazena zástupci finančního sektoru. Oproti těmto dvěma zemím však Kuvajt v posledních letech získal mnohem menší objem infrastrukturních investic a dá se tak očekávat, že tento handicap bude země v dalších letech dohánět. To by se mělo pozitivně projevit jak na růstu stavební výroby, tak na posilujícím HDP

Druhá největší teritoriální alokace (13%) připadne Nigérii. V letošním roce se Nigérie stala největší africkou ekonomikou poté, co změnila metodiku výpočtu svého HDP a začala započítávat rychle rostoucí (a přesto do té doby málo zastoupené) sektory telekomunikací, bankovnictví či zábavy a volného času. Vzhledem k tomu, že v posledních pěti letech navíc v nigerijském finančním a bankovním sektoru proběhla poměrně hluboká konsolidace, jeho středně- až dlouhodobé vyhlídky jsou relativně příznivé a měly by pomoci k vyššímu růstu tamní ekonomiky.

Jak budou vypadat nové váhy jednotlivých „okrajových zemí“ po rebalanci indexu MSCI Frontier?

Země

Stávající váha

Nová váha (po 30.5.2014)

Kuvajt

20%

27%

Spojené arabské emiráty

19%

0%

Katar

19%

0%

Nigérie

11%

13%

Argentina

5%

9%

Pakistán

4%

9%

Keňa

4%

7%

Maroko

3%

7%

Omán

3%

7%

Kazachstán

3%

5%

Vietnam

2%

4%

Ostatní

7%

13%

Zdroj: MSCI

Již zmíněná indexová akcie iShares MSCI Frontier 100 je sice relativně mladá – vznikla před 18 měsíci – ale její výkonnost je působivá. Jak již bylo zmíněno výše, od počátku letošního roku dokázala nalákat nové finanční prostředky v objemu 320 milionů dolarů a celková velikost fondu je více jak 800 milionů dolarů. V rámci konkurence se navíc jedná o třetí největší fond, zaměřený na „okrajové trhy“.

Pokud tedy hledáte zajímavé alternativy ke „klasickým“ investičním tématům, možná byste o tomto instrumentu měli popřemýšlet.


Čtěte více:

D. Marek: Česká republika - Rozvíjející se trh nebo vyspělá země? Brzo jen okrajový trh
21.05.2014 15:37
Je to již několik let, co Mezinárodní měnový fond přeřadil Českou rep...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m