Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomický ultramaraton (a nejbohatší země monarchie jsme nebyli)

Ekonomický ultramaraton (a nejbohatší země monarchie jsme nebyli)

19.09.2014 18:00

Takzvaný Maddison Project dává dohromady ekonomická data jdoucí do historie dále, než obvykle dostupné časové řady. Následující obrázek ukazuje to, co je obvykle považováno za klíčový ukazatel ekonomické úspěšnosti - vývoj HDP na hlavu (v dolarech roku 1990) u vybrané skupiny zemí. Začíná rokem 1870, takže se můžeme pokochat pohledem na skutečný ekonomický ultramaraton.

Mezi nejbohatší země konce devatenáctého století patřila Velká Británie a Austrálie. Starý kontinent byl cca na polovině jejich tehdejších příjmů, USA někde mezi. Spojené státy jsou pak zemí nejvíce postiženou Velkou depresí, produkt Německa se zase dostává kvůli světové válce zpět na úroveň roku 1870! Na tomto lokálním minimu se také pohybuje Itálie, Němci se z něj ale oklepali mnohem rychleji.

 sous1

Zdroj: Bespoke

Země jako Venezuela a Argentina do sedmdesátých let jakš takš drží krok, pak se z nich ale stávají skutečně rozvíjející se ekonomiky - jejich ekonomický osud se od vyspělých ekonomik začíná lišit velmi systematicky. Na druhém konci spektra jsou samozřejmě Spojené státy. A na konci celého příběhu bychom měli věnovat pozornost tomu, kterým zemím se podařilo dostat se z Velké recese: Německo, Švédsko, Austrálie. Zbytek je dalek tomu, aby se vrátil na úroveň produktu před recesí, o trendu nemluvě.

Kolegové s Bespoke dali hlavy dohromady a to samé učinili s výchozí pozicí HDP na hlavu (osa x v následujícím grafu) a pozicí konečnou. Při troše přemáhání se pak můžeme ztotožnit s proloženou přímkou. Ta říká jednoduchou věc – čím lepší výchozí pozice, tím lepší pozice v současnosti (viz i Československo). Země nad přímkou pak můžeme považovat za ty, které se vzepřely svému ekonomickému osudu a dosáhly více, než jim bylo rozdanými kartami dáno. Naopak ty pod přímkou svou startovní pozici plně nevyužily.

Říká se, že my jsme byli nejbohatší částí monarchie, ale podle osy x jsme patřili jednoznačně k chudším zemím. A podle dat z Maddison Project na tom bylo Rakousko skoro dvakrát lépe. Podobně jako my na tom v roce 1870 bylo Řecko, Španělsko, či Finsko. Dnes, respektive v roce 2010, se to samé dá říci jen o Řecku.

sous2 

Zdroj: Bespoke

Druhý graf je vlastně záhadou. Existuje totiž řada důvodů, proč bychom měli očekávat nějakou konvergenci. Tedy dohánění bohatých ekonomik těmi méně bohatými. Co by mělo být jednodušší, než prostý přenos toho, co už je vyzkoušeno a funguje. Silná konvergence by znamenala, že přímka v grafu by byla velmi plochá (na úrovni 2010 příjmů USA a spol.). A to není ani zdaleka. S tím přenosem to tedy nebude tak lehké. Čímž se v podstatě dostáváme k nejaktuálnějšímu růstovému tématu globální ekonomiky současnosti: Konvergenci Číny.

Přenést „tvrdé“ – stroje, výrobní postupy, technologie, apod. je poměrně jednoduché. Přenést „měkké“ – nepsané normy, postoje, žebříčky hodnot, je mnohem těžší. Pro příklad vlastně nemusíme do Číny, která potenciál přenosu tvrdého už zřejmě dost vyčerpala. Proč jsme my se Švédskem na stejné kótě osy x a na velmi rozdílné kótě osy y? Určitě to nebude tím, že by Švédové byli o tolik technicky vzdělanější, technologicky vyspělejší, či měli lépe nastavený stát blahobytu. Suchá ekonomie tvrdí, že dlouhodobý růst produktu/příjmů na hlavu je odrazem produktivity. Ale produktivita je jen mezistupeň – jen důsledek toho, jak vyspělá je celá společnost v oblastech, které s ekonomikou přímo nesouvisí. A nemyslím, že jde o problém „slepice, nebo vejce“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 

 


Čtěte více:

Skotové řekli ne, libra navyšuje zisky
19.09.2014 10:05
Včerejší referendum o skotské nezávislosti dospělo svému rozuzlení. Zá...
Co nás čeká v příštím týdnu? - kalendář očekávaných událostí
19.09.2014 14:25
V rámci zpravodajského servisu přinášíme uživatelům www.patria.cz pra...
Red Hat má doslova pod čepicí; výsledky 2Q15
19.09.2014 12:03
Red Hat (RHT) včera večer ohlásil svoje výsledky za druhé čtvrtletí ho...

Váš názor
  • Kdo byl nejlepší je těžko posoudit
    20.09.2014 17:58

    Ale byli jsme i ve světě víc uznávaný a měli jsme naše lidi ve Vídni. Ne jako po válce ruské "poradce" u nás na všech ministerstvech, kteří rozhodovali co je pro nás dobré a co ne. Navic Rakousko by nám nezakazovalo přijmout Maršalův plán, který postavil mnoho zemí na nohy. Rakušáci k nám taky neposílali svoje lidi aby vraždili naše ministry zahraničí, nebo neinscenovali soudní procesy ala Milada Horáková, kterou i nacisti soudili a nechali na svobodě. Chce to jen trochu sledovat historii a nepodat se bezmyšlenkovitě rudé propagandě. Ovšem chtít od komoušů aby mysleli je jako učit slona lítat.
    Karlík
  •  
    19.09.2014 18:51

    Omlouvám se za chyby. Často jsem myšlenkami jinde, než stíhají prsty.
    ignác
    • ty máš taky vlastní myšlenky?
      20.09.2014 9:12

      Ty jen opisuješ nebo kritizuješ myšlenky jiných.
      helemese
    • to je pravda
      19.09.2014 19:55

      ...já například vůbec nepochopil o co ti jde.
      sean
  •  
    19.09.2014 18:47

    To někteří objevili Ameriku. To, že průměrný plebs lze 25 let oblbovat řečmi o vyspělosti předválečné ČR, mě nepřekvapuje ale lidé z ekonomickým vzděláním, by měli mít aspoň základní historické znalosti ekonomické z ekonomické oblasti. Tyto čísla by jinak znali už dlouho buď ze studií Narodněhospodářského ústavu Josefa Hlávky či od autorů Priora a Mitchella z knihy The Myth a v neposlední řadě světe div se dokonce i na wikipedii to lze najít. I přesto naše země je v objetí milionů bludů a tento je jeden z nich. Dlouhé roky jsem zjištoval, že ani lidé na vysokých řídících funkcích neznají ekonomickou historii své země. Logicky lze očekávat, že s jejich řízením bez těchto znalostí nás nečeká bohatá budoucnost a tím jsme u toho proč ta konvergence nesedí. Můžem se na toto podívat z různých úhlů ale ve finále zjistíme, že je to tím, že v těch nekonvergenovaných ekonomikách je moc těch, co věří právě podobným bludům a z nich vyvozují mylné závěry, které mají vliv na jejich rozhodování, které ovlivńuje budoucnost.
    ignác
    • kdo oblboval byli Rusáci
      20.09.2014 9:24

      A ty jsi jeden z těch co se nechali oblbnout. Ty taky věříš že v 68ém nás přijeli Rusáci ochránit před zlými Amíky. Kde jsme už mohli kdyby nás nepřijeli ochránit. Rusáci zničili tento národ víc než celá válka. Udělali si z celé východní Evropy otroky a kdo se chtěl osamostatnit tak dopad jako Polsko, Mad'arsko i my. Ten komu to myslí nepotřebuje tvoje žvásty. Stačí si zalistovat v historiia vidi. My jsme na tom byli líp než Německo - to se změnilo až po únoru 48, když nás předhodili Stalinovi naši komouši.
      Svatáprostoto
    • bolševik Ignác
      19.09.2014 19:12

      Lidi v řídícich funkcích, byli evidentně chytřejší než Ty, jen bolševický trik , zpochybňovat předválečnou ekonimiku viz. síla měny. Což si nezjistil ani za dlouhé roky. "eská ekonomika před rokem 1945 Po rozpadu RU se na území Československa nacházelo 70% průmyslu bývalé říše, z toho většina byla soustředěna v jeho západní části, tedy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Předmnichovská ČSR patřila mezi průmyslově vyspělé státy Evropy.Ukazatelem dobrého stavu české ekonomiky bylo i postavení naší koruny ve srovnání s ostatními měnami.V období první republiky značně posílil český kapitál. Přímé vojenské operace za 2.světové války se českých zemích ve srovnání dotkly jen v menší míře, takže hospodářské škody způsobené válkou byly nižší. Československo se mezi dvěma světovými válkami zařadilo mezi nejvyspělejší státy Evropy a svými kvalitními výrobky se dobře prosazovalo na světových trzích. Česká ekonomika v letech 1945-1989 Již v roce 1945 došlo ke značným změnám ve vlastnických vztazích (konfiskace majetku Němců, kolaborantů, znárodnění bank a velkého průmyslu).Tento proces byl dovršen po únoru 1948, kdy bylo zlikvidováno soukromé vlastnictví ve všech sektorech ekonomiky. Začlenění ČSR do sovětského bloku mělo za následek, že další vývoj československé ekonomiky nebyl určován zájmy a potřebami jejich obyvatel, ale diktován zájmy RVHP. Průmyslový růst v 50. s 60. letech byl spojen s nevhodnými strukturálními změnami. Jednostranně byl preferován těžký průmysl náročný na energii a suroviny, do tradičního odvětví lehkého průmyslu nebyly směrovány dostatečné investice.Během 70. a 80. let se dynamika naší společnosti zpomalovala.V průmyslu se stále výrazněji projevovalo jeho zaostávání za rychlým vědecko-technickým pokrokem na Západě."
      kecáš
      • Re: bolševik Ignác
        20.09.2014 6:42

        všecia ste súdruhovia - opravené a doplnené... 19.9.2014 21:13 Spomínate na predvojnovú vyspelosť Čiech a Moravy. Ale dne s je dnes! Vaše podniky riadia nanajvýš ľudia zo stredoškolským vzdelaním. Tak aj potom vyzerá, naviac nemajú, ako liezť do zadočku tým zbojatlíkom, čo si kúpili veľkú hračku nevedia čo s ňou. Kto vlastní tieto podniky no, poznám jedného vexláka z Vácaváku a ten ich vlasní cca 9 a z vlasnej nechopnosti asi a rovnaký počet ich aj zlikvidoval. Potom sú to JUDr. a čo už tí o tom možu vedieť. Ludia vzdelaní pre priemysel ING. sa snáď aj hanbia a nikto si nepíše titul ( v Česku ), akoby to bolo niečo ponižujúce. A tak aj to je so bývalou slávou Českého strojárenstva, hutníctva a priemyslu ako celku... Sa tu bavíte o píp... Nikto z Vás nezdvihol zadok zo stoličky a nepozrel sa ! Podnik zo stratou 20 mil. reklamáciami cca 15 mil + 20 mil nedobytné pohladávky . S odpísaným majetkom, morálne a fizycky zaostalým, základné prostriedky neschopné výroby bežnej kvality, dostane 75 mil. úver od banky. Bublina a ididotizmus banky 1. triedy, alebo žeby úplatky? Príkladov takých mám viac. a to sa jedná o podniky s rocným obratom od 300 mil. CZK Súdruhovia v Čechách je taký socializmus ako nikde na svete. Očom su tie Vaš blbé rečičky... Ale vidím, že ste vštci z patrie a bavíte sa o ničom lebo to zostalo zo slávného Českého strojárenského priemyslu. Predali Vás aj Vašu Českú hrdosť. Porsche sa určite v hrobe obracia... Všetko prešpikované korupčnou zlodejinou! Viem dobre o čom píšem drahí súdruhovia. Kde že tie laňské snehy sú...
        jářku
        •  
          22.09.2014 11:29

          Devastace morálky a korupce, to je asi to nejhorší, co tu po 40 letech nevydařeného experimentu zůstalo. Což je přesně ten bordel, co sem byl importován z Ruska. To, že se dalšího roztláčení vlaku korupce ujal sám "velký neomylný" VK, to je další věc a to je naše vina. Ale nic víc...
          sgt.Mike
      • Re: bolševik Ignác
        19.09.2014 19:26

        pro Trolla. viz Maddison project či Prior a Mitchel, Národohospodářský institut Josefa Hlávky či Wikipedie. Pokud ale věříš, že TV NOVA je víc, nedá se s tím nic dělat. Já a bolševik ? Vždyt bolševici byli řezníci co za americké dolary se snažili skrze revoluci v roce 1917 ukrást Rusům Rusko. To ty makáš pro ty, co si zaplatili tehdejší bolševiky. Sám jsi bolševik.
        ignác
        •  
          19.09.2014 19:32

          Pro ty, co nechtějí věřit trollovým lžím. Při hospodářské krizi třicátých let jsme měli největší propad zahraničního obchodu a to z důvodů nízké konkurenceschopnosti českých výrobků, o kterých věří troll, že byli na vysoké úrovni. Nízká konkurenceschopnost byla dědictvím R-U. V dobách Rakouska Uherska byl kvůli tomu zaveden chráněný trh a bohatě kvetlo pašování zboží z Pruska, kde dovedli některé věci vyrobit i čtyřikrát levněji. A co se týče těžkého průmyslu na komunismu, tak právět ten byl dědictvím, jak Rakouska Uherska, kdysme byli jednou z mála oblastí R-U s uhlím, kde se daly postavit hutě, díky tomu tu byla jedna z první drah postavená jako ty hutě Rotshildem. Ale ještě víc náš osud zpečetil Hitler, který náš osud kovadliny ještě více utužil. Komunisti jen převzali toto hitlerovo dědictví a dále pokračovali v tom, co nám zajištovalo plnou zaměstnanost a plná břicha, což se o první republice rozhodně říci nedá. Kam jezdili v době první republiky vaši dědové na dovolenou? :-)))
          ignác
          • všcia ste súdruhovia
            19.09.2014 21:13

            Spomínate na predvojnovú vyspelosť Čiech a Moravy. Ale dne s je dnes! Vaše podniky riadia nanajvýš ľudia zo stredoškolským vzdelaním. Ak chcete príklady napíšem Vám ich. Kto vlastní tieto podniky no, poznám jedného vexláka vz vácaváku a ten ich vlasní cca 9 a z vlasnej nechopnosti asi toľo ich aj zlikvidoval. Potom sú to JUDr. a čo už tí o tom možu vedieť. Ludia vzdelaní pre priemysel ING. sa snáď aj hanbia a nikto si nepíše titul ( v Česku ), akoby to bolo niečo ponižujúce. A tak aj to je so bývalou slávou Českého strojárenstva, hutníctva a priemyslu ako celku... Sa tu bavíte o píp... Nikto z Vás nezdvihol zadok zo stoličky a nepozrel sa ! Podnik zo stratou 20 mil. reklamáciami cca 15 mil + 20 mil nedobytné pohladávky . S odpísaným majetkom, morálne a fizycky zaostalým, základné prostriedky neschopné výroby bežnej kvality, dostane 75 mil. úver od banky. Bublina a ididotizmus banky 1. triedy. Príkladov takých mám viac. a to sa jedná o podniky s rocným obratom od 300 mil. CZK Súdruhovia v Čechách je taký socializmus ako nikde na svete. Očom su tie Vaš blbé rečičky... Ale vidím, že ste vštci z patrie a bavíte sa o ničom lebo to zostalo zo slávného Českého strojárenského priemyslu. Predali Vás aj Vašu Českú hrdosť. Porsche sa urřite v hrobe obracia... Všetko úprešpikované korupčnou zlodejinou! Viem dobre o čom píšem drahí súdruhovia, alebo bratia v kristu !
            jářku
            • Re: všcia ste súdruhovia
              19.09.2014 22:10

              Hele tak včera prej jeden ten podnik prodal, tak už jich má jen 8 ten vekslák. Já jen abys věděl až to budeš psát příště :-)
              qwer
              • lump
                19.09.2014 22:17

                Ale zítra tři kupuje, ten vekslák. Takže , až bude příště Jářku zvracet, bede jich jedenáct. Šikovný chlapec, ten vekslák. To pasáček vepřů nepochopí..o))
                Velkamedvědice
            • Jářku šuká ovce a rozumuje
              19.09.2014 21:30

              Na co si hraješ ty slovenské sviňar? Doma šukáš ovce na salaši a chceš se vytahovat? Nestačí ti, jak dlouho jsme takové parchanty jako ty živili? Měl bys poděkovat a plazit se před námi po kolenou ty ruský prostitute. Jinak úchyle, veksláci už neexistují. Člověk řídící 9 firem není takový bezvýznamný šovinistický rasistický úchyl jako ty. Tvůj dědek lízal hitlerovi koule a čechy vyháněl . Jste prodejné prostitutky. Hladoví slováci, žebrají u nás o práci. Ty jsi důkaz. Máte hovno a Fica. Pakuj somár a neobtěžuj čechy. Vy jste prodali hrdost fašistům a máš odvaju vylézt? Mazej na zkorumpovné vyhládle slovensko. Smrdíš, jako Fico. Takže zpátky na salaš, nebo respektuj , že tě živímě, ty primitivní muňko. Než napočítám do pěti ať už není seš tu hnido.
              čech
          • bollševik Ignác
            19.09.2014 19:51

            Agitačka.Důkaz, síla měny ve čtyřicátých letech. Naši dědci? Nekádruj bolśeviku. Praktikám Stb odzvonilo..Tebe vozil dědek evidentně do ruska.
            kecáš
  • Drobná chybička
    19.09.2014 18:26

    Jako obvykle je tam chybička. Na prvním grafu má býti osa Y v logaritmickém měřítku. Podle grafiky usuzuji, že znalost o exponenciálním růstu nemají již v Bespoke, nikoliv p. JS. A jen dotaz k poslední větě - co je tedy vejce a co slepice? :-)
    Aleš Müller
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university