Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pro Ukrajinu už není cesty zpět

Pro Ukrajinu už není cesty zpět

01.12.2014 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Před pár dny jsme si připomněli výročí protestů na Majdanu. Bylo by velmi jednoduché dívat se na uplynulé události kriticky a říci, že mnoho se toho nezměnilo. Nesmíme ale zapomenout, že zabrání Krymu Ruskem a jeho intervence na východě Ukrajiny vytvořily velmi silnou brzdu dalšímu pokroku. Věřím, že většina Ukrajinců se domnívá, že za chování Ruska nenesou zodpovědnost a jako nezávislý a svrchovaný stát mají právo na to, aby o sobě rozhodovali sami a nenechali se zastrašovat ani východem, ani západem.

Ukrajinci už podruhé za posledních deset let (poprvé během Oranžové revoluce) ukázali, že jsou ochotni jít do ulic a dát jasně najevo své postoje. Nikdo předem vůbec nečekal, že dojde k nějaké Oranžové revoluci či Majdanu. Během 26 let, kdy jsem se věnoval vývoji ukrajinské ekonomiky, jsem mezi Ukrajinci nikdy neviděl tak velkou jednotu jako letos. V roce 2014 byl tento národ skutečně znovu zrozen. Putinovi nejde jen o to, že by mohlo dojít k rozšiřování NATO. On chce zničit Majdan a jeho ducha. Dokazují to i jeho poslední výroky týkající se boje s barevnými revolucemi v Rusku. Jeho kroky ale zvedly odpor většiny Ukrajinců a donutily ji přemýšlet o tom, co vlastně lidé pro svou zemi chtějí. Je to východní model s vertikální linií moci a demokracie, či model západní s vládou práva, respektem pro lidská a vlastnická práva spolu se společnými evropskými hodnotami?

Evropané by se neměli obávat rychlého vstupu Ukrajiny do NATO či EU. Nejde ani tak o skutečné členství, ale o reformy, které by Ukrajinu dostaly na úroveň hodnot běžných na západě, jejichž přijetí je pro členství v EU a NATO nezbytné. Zároveň by také měly Ukrajincům umožnit život v normální evropské zemi bez toho, aby jim někdo (stát či různé kriminální entity) neustále drancoval jejich peněženky a omezoval jejich svobodu. V zemi i přes náročné prostředí proběhly už dvoje svobodné volby a téměř 80 % těch, kteří se jich zúčastnili, podpořilo kandidáty prosazující evropské hodnoty.

Frustrující je pomalý pokrok v boji s korupcí a byrokracií. Vykořenění systému, který byl institucionalizován po dlouhé roky, bude ale nějakou dobu trvat. V centru snah stojí centrální banka, která se snaží o změnu své vysoce neefektivní a nafouknuté struktury. Počet jejích zaměstnanců by měl do roku 2017 klesnout z 11 500 na 1 500. Pokud dosáhne úspěchu, bude příkladem pro ostatní a zmenšený vládní sektor bude představovat i menší možnosti pro korupci.

Ukrajina se díky Majdanu změnila a už pro ni není cesty zpět. Domnívám se, že ekonomické reformy budou úspěšné, ale nebudou dokončeny hned. Kurz byl jasně nastaven, a to správným směrem. Celý proces budou zpomalovat vojenské hrozby, kterým země čelí. Věřím však, že na konci bude vytvořen systém, který bude věrný principům, za které bojoval Majdan.

Autorem je Timothy Ash ze Standard Bank.

Zdroj: BeyondBrics, FT





Čtěte více:

Kreml bude privatizovat část Rosněfti
01.12.2014 11:15
Rusko v rámci částečné privatizace ropného kolosu Rosněfť prodá 19,5pr...
Zasedání ECB, data z průmyslu, americký trh práce... týdenní výhled
01.12.2014 11:05
Tento týden nás čeká měnové jednání ECB. Nové akci dál uvolňující měno...
Graf měsíce: Bezedná ropa
01.12.2014 12:38
Pokud se podíváme na právě skončený měsíc listopad a zkusíme najít akt...

Váš názor
  • Hezký jak tady rudoputinovcům vadí
    02.12.2014 14:24

    že někdo napíše svoje názory pod různými nicky a nejvíce proti tomu bouří ti, kterým nevadí ruský žoldáci na Ukrajině v neruských uniformách. Jak typické pro rudochy. Hlavy skopové.
    ooooo
  • zdejší rudokopytníci nám chtějí namluvit
    02.12.2014 14:07

    že lidi utíkali do Ruska a riskovali životy i svých děti na hranicích když měli možnost svobodně odcestovat na Západ. Ale tam nikdo, do té bídy a nesvobody nechtěl. Že pánové Keris - cetv - jste jen k smíchu. Proč to tady komouši vzdali po tom co stříleli a věznili svoje opnenty přes 40 let. Asi z lásky k lidem. Na chytrého mrkní a komouše trkni. Komunisti i zakázali ostatní politické strany. To byla demokracie ala Putin, který si jen prohazuje židle s Medvěděvem. Jako bratři Castrové. Tady by to bylo Klaus se Zemanem, kdyby Zeman tolik nechlastal a vydržel. Kdo se chce vsadit. Takový system může vyhovovat jen opravdu civilizovanému národu.
    ..
  • Proč Ukrajina do NATO
    02.12.2014 13:55

    Jestliže redakce volá po vstupu Ukrajiny do NATO, je to jako by si někdo chtěl sednout na rozpálenou kovadlinu. Proč? Než Rusům zreziví zbraně bude to 5let trvat, do té doby zchudnou, či se na Ukrajinu vykašlou, Nebát se vstupu Ukrajiny do NATO, je bláhová myšlenka, když zatlačíš potkana do rohu skočí ti do obličeje. Příchod německého kapitálu na Ukrajinu je vnímán v Rusku, stejně jako příchod Hitlera, obchod je jen jiný humánnější nástroj války, to jest získávání kořisti. Bojuje se o Donbas, proč asi??? Je to životodárný kout Ukrajiny. Proč vůbec Češi, kteří neunesou zbraň zastávají názor, že by Ukrajina měla být v NATO, článkem jsem velmi zklamán, Robert Křístek
    robelix
    • Re: Proč Ukrajina do NATO
      02.12.2014 14:42

      ".....The Russian ruble suffered its worst one-day decline since 1998 on Monday, falling four percent to trade at over 53 rubles against the dollar as oil prices tumbled to multi-year lows...." Potřebuješ to přeložit? Ale raději ne ty bys tomu stejně nevěřil, když to není z Putin Gazety.
      kalkka
    • Re: Proč Ukrajina do NATO
      02.12.2014 14:30

      A proč chceš národu bránit aby se svobodně rozhodl s kým chce obchodovat nebo se kamarádit. Obzvláště po tolika letech zkušeností s Rusákama. Proč Putin nevyhrožuje a nevaruje židy před obchodováním s Němci?
      jaketirina
    • Re: Proč Ukrajina do NATO
      02.12.2014 14:13

      Nekvíkej továrišču:-) Slušní lidé vstup UK do NATO vítají. A poloopice z Kremlu zahnáni do kouta ještě nejsou, protože patří vystěhovat dál na východ, na Sibiř. Pořád je kam jít... klidně až za polární kruh a spravedlivě tam chcípnout jako ruský zavšivený pes. Bože, jsem dnes ale tvrďák :-)))) Musím se pochválit sám, páč za můj postoj mě nikdo ještě nepochválil:-)))
      Jesse
      • Re: Proč Ukrajina do NATO
        02.12.2014 16:30

        Jesse, ty nejsi tvrďák, ale obyčejný chudák, koneckonců několik lidí ti to naznačilo.Jen, aby se ti ty tvoje prognózy jednou nevyplnily, když je tak přeješ druhým
        vír
      •  
        02.12.2014 16:15

        ....UK v NATO nikdy nebude, něco si o tom přečti....je to pouze její zbožné přání....naprosto mimo mísu....
        keris
        •  
          02.12.2014 16:19

          ... keris si NATO rozvracet nedá.
          ☺lolek☺
      • Jáj, Jasejko, si dobrý, spolu s Hájekom si v jednom fanklube
        02.12.2014 14:41

        Farage je podle mnoha pozorovatelů obratný řečník řečník a jeho projevy v europarlamentu s oblibou sleduje nejeden pracovník Kanceláře prezidenta republiky. Zvláště vicekancléř Petr Hájek je jeho velkým fanouškem. Farage se mimo jiné proslavil tím, že přirovnal „evropského prezidenta" Hermana van Rompuye k mokrému hadru a členy Evropské komise přirovnal ke komunistickým aparátčíkům, protože řada z nich působila v komunistických či socialistických stranách.. „Myslím si, že Václav Klaus je nejlepším státníkem Evropy dneška,“ řekl ParlamentnímListům.cz Farage. Klause oceňuje za to, že se nebojí jít proti proudu a hájí demokratická práva občanů jednotlivých národních států EU. „Díky tomu zaslouží prezident Klaus mimořádný obdiv,“ míní Farage, který považuje Klause za důstojného dědice politického odkazu britské konzervativní euroskeptické premiérky Margaret Thatcherové.
        Šaňo
        • Re: Jáj, Jasejko, si dobrý, spolu s Hájekom si v jednom fanklube
          02.12.2014 15:07

          Nigelko Farage bohužel nezná Klause blíže. Ocenil jen jeho vztah k EU a byrokratům v Bruselu. Zase uvažuješ jen polovičatě. Vsadím gatě, že kdyby Nigelko znal Klause tak jako my v republice, že by ho už tolik nechválil. Za to ovšem Farage nenese žádnou vinu... Třeba na to přijde časem.
          Jesse
          • Jáj, Jasejko
            02.12.2014 15:17

            Úplne stačí, že Farádžkov veľký obdivovatelko je Hájek, veru hej. A čo povieš na tieto názory Farádžka, aha : Západní země musí přestat a tím „hraním válečných her“ na Ukrajině a „s pošťuchováním ruského medvěda klacíkem“ a místo toho s Vladimirem Putinem spolupracovat na porážce samozvaného Islamistického státu, řekl Nigel Farage. Vůdce UKIP promlouvající k Evropskému parlamentu řekl, že Putin je v boji proti islamistickému extremismu „na naší straně“ a obvinil EU, že pomohla rozpoutat probíhající konflikt na Ukrajině, když „přímo podněcovala“ povstání ke svržení Viktora Janukoviče, což „vedlo k následným reakcím Vladimíra Putina. Ruský president býval rovněž Západem obviňován za prodlužování syrské krize podporou diktátora Bashara al Assada, což ISIS umožnilo vyrůst do takové síly, když ta rebelie vázla. Putin opakovaně blokoval kroky k odsouzení Assadova režimu ve Spojených národech. Pan Farage však řekl, že Západ potřebuje mít Putina na své straně, pokud má skupinu ISIS porazit, a ta představuje daleko větší hrozbu než Rusko. Evropskému parlamentu řekl: „Snad bychom měli lépe pochopit, že Západ se potýká s největší hrozbou a s krizí pro náš způsob života, jakou jsme za více než 70 let zažili.“ „Nedávná stínání hlav britských a amerických rukojmí graficky ilustrují problém a samozřejmě, že my jsme měli do tohoto zápasu zapojené i naše vlastní občany z našich vlastních zemí,“ míní politik. Svůj projev ukončil slovy: „Navrhuji, abychom už dospěli, navrhuji, abychom uznali tu skutečnou hrozbu, které čelí všechny naše země, komunity a společnosti, abychom přestali s hraním válečných her na Ukrajině a začali se připravovat na plány jako Sýrie, jako Irák, jako Keňa, jako Nigérie nebo Sýrie a pomohli s potýkáním se se skutečnou hrozbou, které čelíme. Přestaňme Putina provokovat, ať už ho máme rádi nebo ne.“
            Šaňo
            • Re: Jáj, Jasejko
              02.12.2014 15:19

              Zase polovičatě. Od Nigelka taková slova zní jinak, než od českých idiotů, jakými jsou Hájek, Vyvadil nebo Klaus.
              Jesse
              • Vodcova slova inak, asi takto, však :))
                02.12.2014 15:28

                Vůdce UKIP promlouvající k Evropskému parlamentu řekl, že Putin je v boji proti islamistickému extremismu „na naší straně“ a obvinil EU, že pomohla rozpoutat probíhající konflikt na Ukrajině, když „přímo podněcovala“ povstání ke svržení Viktora Janukoviče, což vedlo k následným reakcím Vladimíra Putina. --- a vodca Farádžko pokračuje ďalej inak --- „Navrhuji, .... abychom přestali s hraním válečných her na Ukrajině.“
                Šaňo
                • Re: Vodcova slova inak, asi takto, však :))
                  02.12.2014 16:14

                  ... měla pěkné prsy, jimiž si holt vykoledovala znásilnění.
                  ☺lolek☺
                • Re: Vodcova slova inak, asi takto, však :))
                  02.12.2014 16:11

                  ... ISIS je přeceňovaný. A na Ukrajině žádné vojsko nemáme.
                  ☺lolek☺
                  •  
                    02.12.2014 16:37

                    Jasné, no Zemanko si v tomto s Farádžkom notuje, však. Ja by som sa veľmi nečudoval, keby mal Farádžko pôžičku od KGB rovnako ako Lepenko. V Európe sa vytvára osa Putinko - Orbánko - Zemanko - Lepenko - Farádžko, a podozrivé financovanie z Kremlu sa vinie ako červená niť, veru tak. My Cigoši sme pripravený prijať v Českej republike Arabov aj vo väčšom počte, ako sú navrhované kvóty EU, multikulturalizácia Európy je súrna, veru hej.
                    Šaňo
    • Re: Proč Ukrajina do NATO
      02.12.2014 14:00

      Ne, my si jen myslíme, že agresi se nemá ustupovat a že každá země má svobodné právo rozhodnout o svém směrování.
      sgt.Mike
  • poloopice Putin je pašák:-)
    02.12.2014 13:52

    Dnes si díky rudé opici může každý američan nakoupit už 50 rublů za 1 dolar. Amerických. No uznejte bolševici, není to nejlepší velitel země?:-)))))
    Jesse
    • Re: poloopice Putin je pašák:-)
      02.12.2014 14:49

      než to tady napíšeš tak je to už 53 rublů a kdo ví kolik to bude za hodinu :o))
      investor
    • Re: poloopice Putin je pašák:-)
      02.12.2014 14:03

      Sháním rubly ve větším množství, budu tapetovat zahradní WC :-D
      sgt.Mike
  • keris to má trochu popletené
    02.12.2014 12:42

    Ty to ještě nevíš. Kdo posílá a ted' přiznává že má přes 30 000 vojáků na území cizího státu a navíc tam posílá specielní úderné jednotky ? Povídej svoje žvásty svým komoušům. Nikdo jiný už Rusákům nevěří. Polsko - Estonsko - Litevsko - Lotyšsko rychle žádají o přijetí do NATO, když vidí jak Putin zabírá Ukrajinu. Vyhladej si jak to bylo v Gruzii, Finsku, Čečensku nebo i u nás v 68. to jsi opravdu tak vymytý blbec že to nevidíš. Porovnej si Kubu, KLDR, Venezuelu, bývalou východní Evropu s Německem, GB, Francii a ostatními státy kde nebyli komouši. Zajed' se podívat d sousedního Rakouska. A pak někomu něco vyprávej kdo lže a kdo je na tom lépe. Jsi prostáček polomozek.
    ..
    • Re: keris to má trochu popletené
      02.12.2014 13:43

      on jen vysoce demokratickým způsoben reaguje na to, co jsem napsal v noci na jeho blábol, viz: 1.12.2014 20:37 já jen udávám věci, které si může každý vyhledat a tak zjistit kdo lže. Navíc ty, když ti dochází argument tak pěkně odbočuješ a snažíš se zlehčovat fakta, na kterých nemůžeš nic změnit jako správný bolševík. To se ti nehodí do krámu, že se prorusáci chlubili, jak sestřelili to letadlo. Kde byl ten Červený Kříž o kterém muvili, že bude kontrolovat kamiony a jejich obsah a kdo dostal ty humanitární zásoby ? Ty budeš věřit každému komu věřit chceš i když v minulosti prokazatelně lhal a podváděl. Ověř si kdo lhal v 68. o Katyni. Kdo si s Hitlerem rozdělil Polsko, Kdo neměl naspěch když Praha volala v Květnu 45 o pomoc a umírali lidé atd. atd. atd. Rus vždycky lhal, lže a lhát bude. Celý svět nemúže být tak blbý aby věřil co mu Putin jen nakuká. Kdo má na Ukrajině žoldáky is výzbrojí a kdo na nás namířil rakety, když se jen jednalo o radaru v Brdech. Rus nebo Amík ? .. Přidat názor Re: Josefe o slově božím mluvíš ty 2.12.2014 1:13 kdo chtěl před rokem vybudovat vojenskou základnu na krymu? čí válečné lodě jsou v černém moři, dost daleko od svých mateřských přístavů? kdo vysazuje své vojáky a bojovou techniku k vedení pozemních operací a soustředí je u hranic ruska? atd. atd. keris
      keris
      •  
        02.12.2014 13:49

        Já se tady s nikým hádat nemusím, páč vím najisto, že nejlepší způsob k lepšímu životu na zemi je vyhlazení Ruska. Komunisti se musí zabíjet jak králíci v Austrálii :-)) Ještě nikdo mi tuto základní ideu nevyvrátil, nemá totiž argument.
        Jesse
    • Re: keris to má trochu popletené
      02.12.2014 13:21

      Vůbec ti nevadí, že půlka toho co jsi napsal jsou nesmysly. :))
      musculus
      •  
        02.12.2014 13:26

        Ano, například tisková agentura KLDR by s tím taky nesouhlasila :-D
        sgt.Mike
    • Re: keris to má trochu popletené
      02.12.2014 12:48

      to vypada ,ze jsi tady dosazeny abys hajil zapad ,multinick co neni dohledatelny v historii,znamena jedno ,agent -nechces nam rozdavat cervene karty??
      velkaamdvedice
      •  
        02.12.2014 13:18

        Apropos. Proč nemáš zámeček ty hnupe? Je to na tebe moc složité si ho pořídit? Pokud by ses ptal proč ho nemám já, tak proto, abych mohl diskutovat i o investičních tématech,aniž na mě bude někdo vytahovat moje politické názory. Ale na druhou stranu upozornuji, že nás tu ".." je více počítám, že nejméně tři.
        ..
        •  
          02.12.2014 13:29

          kdo ho nema??hnupe
          velkaamdvedice
          •  
            02.12.2014 13:53

            Zase sis ho zrušil, proč? To jsi ho tam na tu chvíli dal, jen abys mi dokázal že tento triviální úkon zvládneš? To nesvědčí o přehnané důvěře ve vlastní intelekt, poplatku.
            ..
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university