Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Údolí zoufalců a rozhodující rána zlatu

Krugman: Údolí zoufalců a rozhodující rána zlatu

14.01.2015 13:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Pravicoví ekonomové mají podivný pohled na historii. Tvrdí například, že dezinflace osmdesátých let představovala obrovský šok pro keynesiánce a otřásla vším, čemu doposud věřili. Pravda je přesně opačná. Dezinflaci vyvolal hlavně Volcker a ne Reagan a keynesiánci se v té době drželi tradičních učebnicových modelů. Vývoj jim pak dal přesně za pravdu. Uvědomil jsem si to, když jsem ve své knihovně narazil na učebnici makroekonomie od Dornbusche a Fischera z roku 1978. Jejich jednoduchý model tvrdil, že snížení inflace vyvolá přechodný růst nezaměstnanosti, která se ale poté vrátí na původní úroveň. A toto přechodné zvýšení nezaměstnanosti by vedlo k trvalému snížení inflace, protože by změnilo inflační očekávání. Jak jsem uvedl, vývoj tomu přesně odpovídal.

Keynesiánci tedy v osmdesátých letech v šoku nebyli, naopak. Dělo se přesně to, co čekávali. Zmatená byla druhá strana diskuse, protože v Chicagu používali jiné modely. Ty tvrdily, že nezaměstnanost se sníží rychle, protože lidé rychle pochopí, že Fed se snaží o pokles inflace. Na počátku osmdesátých let se však ukázalo, že tento pohled realitě neodpovídá. Avšak namísto toho, aby ti hoši uznali chybu, začali se věnovat reálnému cyklu. V podstatě tak začali popírat i to, že by Fed měl na recesi nějaký vliv.


Údolí zoufalců

Několik lidí se mě ptalo, jaký je můj graf roku. Můj nejoblíbenější graf není vlastně z roku 2014, ale z roku předešlého. Všiml jsem si ho až nedávno a jeho autorem je Branko Milanovic. Ukazuje rozdělení růstu příjmů podle percentilů rozdělení příjmů ve světě:


sous191


Z grafu je patrný prudký růst příjmů globálních elit a také dramatický růst příjmů u velké části společnosti v rozvíjejících se zemích (křížkem je označena „střední třída v Číně“). Mezi těmito dvěma skupinami najdeme to, co Branko nazývá americkou střední třídou. Podle mého názoru se to ale týká všech vyspělých ekonomik. Můžeme tomu říkat údolí zoufalců.

Rána zlatu

Když byl prezident Obama zvolen podruhé, obvyklá řada lidí nám radila, že máme kupovat zlato, protože se ze všeho stane Zimbabwe. Ceny zlata ale namísto toho výrazně klesly. Podle mého mínění je v této souvislosti nejdůležitější pochopit, proč vůbec byly nahoře. Zlato totiž i přes široce rozšířený opačný názor není zajištěním proti inflaci. Lidé ho kupují ve chvíli, kdy je reálná návratnost jiných aktiv nízká. Graf ukazuje cenu zlata a výnosy u dluhopisů chráněných proti inflaci (měřítko osy je otočené, takže klesající výnosy znázorňuje rostoucí křivka).

sous291


Sílící oživení přineslo i růst reálných sazeb. A cena zlata začala klesat. Obamovo oživení ekonomiky tedy zasadilo ránu nadějím pravice, že přijde katastrofa. Zároveň zasadilo úder jejich oblíbené investici – zlatu.

Zdroj: NYTImes, blog Paula Krugmana

 


Čtěte více:

Krugman: Jasný důkaz sadomonetarismu a Německo porušující pravidla
15.12.2014 15:00
Já vím, že někdo si to už nepamatuje, ale před dávnými a dávnými časy ...
Krugman: Příčiny a důsledky řecké devastace
22.12.2014 15:00
Řecká krize propukla před pěti lety a napáchala velké škody v Evropě i...

Váš názor
  •  
    15.01.2015 19:48

    Pan K. je podla mojho nazoru zivym prikladom toho, ze aj blbec moze byt nositelom Nobelovej ceny. Mam velmi dobry, vysoko nadpriemerny prehlad o historii, aj tej financnej a monetarnej. Citatelom mozem vrelo odporucit knihu od Adama Fergussona Das Ende des Geldes. Je to kniha, ktora podrobne popisuje priebeh hyperinflacie v Nemecku, Rakusku a Madarsku po I. svetovej vojne. Uplne jasne je tam popisany vztah monetarnej a fiskalnej politiky vo vztahu ku hyperinflacii, ako to vyplyva zo zapiskov britskeho velvyslanca v Nemecku. Zo strany predstavitelov Reichsbank bol neustale utvrdzovany v tom, ze inflacia a neskor hyperinflacia nie je sposobena ich monetarnou a fiskalnou politikou. Rovnako sme aj my v sucasnosti presviedcani centralnymi bankarmi, ze vsetko, co robia robia iba koli hospodarskemu rastu. To, ze v skutocnosti sa pretekaju v tom, kto viac znehodnoti svoju menu koli znizeniu statneho dlhu, to nepovedia. Viacej verim jednoznacne panu Hayekovi, ako panu Krugmanovi. Pan Krugman sa mozno o 1-2 roky bude velmi cudovat, kde sa nachdza cena zlata.
    eurofisher
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data