Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Filmová sága Star Wars jako příležitost pro akcie Hasbro?

Filmová sága Star Wars jako příležitost pro akcie Hasbro?

20.04.2015 18:45
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Náhled na hospodaření za první kvartál dnes poskytl také výrobce hraček Hasbro. Tržby společnosti očištěné o negativní kurzové vlivy vzrostly y/y o 14 % na 713,5 mil. USD. Pod meziroční změnu se podepsala především divize Entertainment and Licensing (E&L), u níž tržby vzrostly o 74 % na 60,6 mil. USD. Celkově se pak výrobce mohl opřít o produkty svých vlajkových lodí My Little Pony či Transformers. Budoucnost Hasbro však stojí nejen na popularitě těchto značek, ale také na dvou „blockbusterech“ hračkářského průmyslu, které již brzy rozšíří portfolio společnosti.

Tím prvním jsou panenky k pohádce Frozen. Hasbro koncem září uzavřelo dohodu se společností Walt Disney, v jejímž rámci od příštího roku získává licenci k výrobě oblíbených postaviček z pohádky. Co víc, licenci získává na úkor hlavního konkurenta Mattel, který je známý především jako autor panenek Barbie. Hasbro tak skrze Frozen stupňuje svoji expanzivní snahu na trhu s hračkami pro děvčata, na kterém doposud úspěšné zápasilo s produkty pod značkou My Little Pony (v segmentu s jejich pomocí ztrojnásobilo tržby). I proto od licence k výrobě postaviček Frozen nelze očekávat řádově nic menšího než  stovky milionů v tržbách navíc. To vše s vědomím plánovaného uvedení nového dílu (Frozen 2), ke kterému by s ohledem na obvyklý cyklus mělo dojít za 2-3 roky.

Druhý „blockbuster“, ze kterého by společnost měla těžit minimálně dalších pět let, je licence na hračky pod značkou Star Wars, u nichž se fanoušci pomalu mohou těšit na uvedení nových dílů (2015, 2017, 2019). S ohledem na historii pak můžeme směle tvrdit, že úspěch série je takřka zaručen. Pro Hasbro jakožto hlavního dodavatele hraček to jinými slovy otevírá prostor k dramatickému zvýšení příjmů z produktů se značkou Star Wars. Od uvedení prvního dílu slavné ságy se podle odhadů vyšplhaly tržby z prodeje hraček na zhruba 12 mld. USD (odhad NY Stern k roku 2011!). Poměrně bezpečně pak můžeme odhadnout, že do roku 1999 z této částky nebylo ukrojeno více jak 30 %. Pokud pak budeme zbylou částku (8,5 mld. USD) průměrovat pro jednotlivé roky, dostáváme se k ročnímu potenciálu z prodeje hraček Star Wars na úrovni 700 mil. USD. Jestliže by si Hasbro jako hlavní výrobce v této periodě přišlo na velice konzervativních 60 % z této sumy, čistý dopad do tržeb by se pohyboval okolo 400 mil. USD (zhruba ekvivalent 10 - 15 % celkových tržeb společnosti). Poslední díl série však do kin zamířil v roce 2008 (jednalo se o animovaný film Klonové války, záveřečný díl klasické ságy se na plátnech objevil dokonce v roce 2005), dá se očekávat, že podíl na tržbách má v posledních letech klesající charakter a s uvedením nových dílů se otevře prostor k jeho výraznému navýšení. Dominantní nárůst by pak měl být patrný právě v příštím roce, tedy poté, co do kin v letošním prosinci zamíří zbrusunová epizoda - Síla se probouzí. Dodejme ještě, že když v roce 1999 sága dospěla ke svému slavnému návratu s dílem Skrytá hrozba, Hasbro zvýšilo tržby o 30 % (Mattel o pouhá 4 %).

Hasbro se tak podobně jako Walt Disney připravuje na náročné období. Úspěch ságy Star Wars může pro akcie obou společností představovat růstovou podporu. Na druhou stranu nesmíme zapomínat, že očekávání jsou vysoká. Dokazuje to i dnešní reakce akcií Hasbro na zveřejněné výsledky. Je pravdou, že tržby i EPS (0,21 USD vs kons. 0,08 USD) předčily odhady a taktéž potvrdily lepší dynamiku podnikání ve srovnání s dlouholetým lídrem amerického trhu Mattel (tržby -7 %), přesto lze 10 %ní růst vnímat jako mocný signál budujícího se očekávání. Ostatně také valuace pomaličku překračuje své historické hodnoty. Ukazatel PE se pohybuje na 21,5x a blíží se tak k hranici desetiletého průměru navýšeného o dvojnásobek směrodatné odchylky (oproti jednonásobku u indexu S&P).


Čtěte více:

Hospodářské výsledky Halliburton v 1Q15
20.04.2015 13:14
Společnost Halliburton představila před otevřením burzy na Wall Street...
Morgan Stanley má za sebou nejlepší kvartál od konce krize, premarket +1,6 %
20.04.2015 14:11
Americká investiční banka Morgan Stanley představila před otevřením bu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m