Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity: Zisky mohou akciového býka táhnout dál

Fidelity: Zisky mohou akciového býka táhnout dál

07.05.2015 13:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Investoři se často ptají, jak dlouho ještě může trvat býčí trh na americkém trhu, který má nyní za sebou už šest let. Jedním z hlavních faktorů, který musíme v podobných úvahách zvažovat, je vývoj ziskových marží. Ty totiž stojí za významnou částí celkového růstu cen akcií a nyní se na většině trhu pohybují na 25letých maximech. I přesto se ale domníváme, že růstový trend nemusí být u konce a podle našeho názoru je dokonce malá pravděpodobnost toho, že marže ohrozí očekávaný růst sazeb.

Graf zobrazuje vývoj návratnosti vlastního jmění ROE u společností mimo finanční sektor, ROE všech obchodovaných firem, provozní marže a marže na úrovni čistého zisku. Tyto ukazatele jsou nyní na úrovních, které se nacházejí výše než dlouhodobé průměry a také výše než hodnoty typické pro střední fázi cyklu:

s1


Nejvyšší růst ziskovosti zaznamenaly za posledních 25 let technologie, průmyslové podniky, sektor zboží dlouhodobé spotřeby a telekomunikace. Ale i přesto, že celkově jsou marže vysoko, zůstává prostor pro optimismus. Nalézají se sice o něco výše, než je běžné pro střední fázi cyklu, ale rozdíl není vysoký. Navíc by měly dále působit faktory, které zajistily dosavadní růst ziskovosti. Mezi ty hlavní v posledních deseti letech patřily: Pokles přímých výrobních nákladů, umírněný růst počtu nových pracovních míst, nižší sazby a finanční páka. Nejvýznamnější roli hrály zmíněné přímé náklady. Ty mezi lety 2004–2014 klesly o 2 % a v posledních letech k tomuto vývoji přispěl zejména globální vývoj na trhu s komoditami. Investoři se pak obávají toho, že na korporátní ziskovost dolehne negativně očekávané zvyšování sazeb. Dopad tohoto kroku bude ale pravděpodobně nižší, než se většina domnívá. Úrokové náklady navíc představují pouze malou část celkových nákladů firem.

Růst ziskovosti byl po finanční krizi mnohem silnější u velkých korporací, a to se projevuje na tom, že marže společností v indexu S&P 500 jsou za úrovněmi typickými pro střední část cyklu. Naopak marže menších společností zahrnutých do indexu Russell 2000 leží pod dlouhodobými průměry a pod hodnotami typickými pro střední část cyklu. Jak bylo uvedeno, podle našeho názoru jsou marže u velkých společností udržitelné, ale příležitosti pro další zvyšování ziskovosti najdeme zejména u menších firem. Celkově by pak ziskovost korporátního sektoru mohla dále sloužit jako dobrý základ pro pokračující býčí trh.

Druhý graf porovnává současné marže na úrovni čistého zisku s dlouhodobým průměrem (oranžově) a úrovní typickou pro střední část cyklu (černě). Zdaleka nejvyšší jsou nyní marže v technologickém sektoru, naopak nejnižší u zboží krátkodobé spotřeby. Pod dlouhodobým průměrem se nachází marže pouze u telekomunikací a u zdravotní péče:

s2


Poslední graf porovnává stav z roku 2004 a roku 2014 u čistých ziskových marží a následně u poměru přímých nákladů a tržeb, nákladů na prodej a administrativu a tržeb, daní ze zisků a tržeb, odpisů a tržeb, výdajů na výzkum a vývoj a tržeb, úrokových nákladů a tržeb a ostatních nákladů a tržeb. Ziskové marže vzrostly z 6,2 % na 8,6 % a nejvyšší zásluhu na tom měl poměr přímých nákladů k tržbám. Ten za uvedené období klesl z 66,8 % na 64,9 %. Naopak úrokové náklady v poměru k tržbám klesly pouze mírně, a to z 1,5 % na 1,4 %:

s3



Zdroj: Fidelity

 


Čtěte více:

Provozní zisk energetické firmy E.ON klesl o devět procent
07.05.2015 11:55
Největší německé energetické společnosti E.ON klesl v prvním čtvrtletí...
Slovak Telekom - IPO se nekoná!
07.05.2015 12:29
Slovenská vláda zrušila prodej svého 49procentního podílu v telekomuni...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data