Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Řecký porod s kleštěmi dává naději na happy-end a euroskeptici si mnou ruce

Rozbřesk - Řecký porod s kleštěmi dává naději na happy-end a euroskeptici si mnou ruce

23.06.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Lepší antireklamu na euro, než tu co psal včera život, by euroskeptici nedokázali natočit a hlavně ani zaplatit. Posuďte sami…

Objektivně nesolventní Řecko, kvůli kterému svolali věřitelé v EMU narychlo na pondělí summit, obdrží z Atén potřebné podklady až ve dvě ráno, přičemž aby vše bylo ještě zmatenější, tak ve dvou e-mailech, neboť ten první obsahuje špatný návrh. Následně šéf šéfa kabinetu Evropské komise označí řecký návrh za dobrý základ k jednání, přičemž k tomu použije německé slůvko, jež v překladu znamená “porod s kleštěmi”. Na tato slova evropské akciové burzy reagují masivním posílením. ECB v poledne uvolní Řecku další 2 mld. euro (čti 55 mld. korun), neboť to je suma, která utekla z řeckých bank od pátku do víkendu. V jednu hodinu začíná jednání ministrů financí eurozóny o řeckém návrhu reforem, na které přijede ten řecký o 40 minut později, takže “stihne” jen pár minut. Přes všeobecný pokrok, který učinila řecká strana, požaduje německý ministr financí Schäuble (okamžité) zavedení kapitálových kontrol v Řecku. Návrh neprojde, neboť Schäublemu jeho řecký protějšek Varoufakis vysvětlí, že Řecko není jeden ostrov s jedním letištěm jako Kypr. Večer se pak koná summit politických lídrů eurozóny, přičemž před ním proběhnou spekulace, že bude zrušen, neboť vlastně není o čem jednat. Večer pak končí zdánlivým happy-endem, když hlavní aktéři rozdávají široké úsměvy, nicméně německá kancléřka realisticky uvede, že v několika následujících dnech zbývá udělat ještě spoustu práce, což přeloženo z diplomatického jazyka znamená, že zdaleka ještě není nic hotovo.

Řecký porod s kleštěmi tak bude pokračovat a to minimálně do konce tohoto týdne. Ale pozor v tuto chvíli se hraje na obou stranách kurzu. Na straně věřitelů bude třeba sledovat zejména vývoj názorů MMF a to v souvislosti s tím, že němečtí zákonodárci dali na vědomí, že eventuální dohodu podpoří pouze, pokud jí dá zelenou i fond. Na řecké straně je pak třeba věnovat pozornost tomu, jak vidí nastíněnou dohodu radikální členové vládnoucí Syrizy. Řečtí marxisté sice udělali menší ústupky, než věřitelé požadovali (navrhují zvýšení věku pro odchod do důchodu versus požadavek na okamžité snížení penzí), avšak i to se může části vládnoucí koalice zdát mnoho a vše se může i z řecké strany komplikovat.

Jinak řečeno řecká kauza hned tak nezmizí, ačkoliv evropské akciové trhy to už včera viděly jinak. Samostatnou kapitolou pak je úvaha, jak se v dlouhodobé stabilitě a atraktivitě eurozóny promítne záchrana Řecka, odehraje-li se v konturách nastíněných včera. Jaké poučení si pak asi ze všeho odnesou populisté ve Španělsku, radikální pravice ve Francii a severských zemích či třeba občané v kandidátských zemích měnové unie - tedy třeba u nás a v Polsku?

Region

Na regionálních měnách se včera během dne projevovala pozitivní nálada, která byla spojena s děním kolem Řecka, a vesměs vůči euru posilovaly. Nejvýrazněji posílil forint (stejně tak nejvýrazněji z lepší nálady těžily maďarské dluhopisy). Mírně posílila i koruna, která se dostala vůči euru na tříměsíční maxima. Komentáře, že polská centrální banka i ministerstvo financí jsou v případě potřeby (s ohledem na dění v Řecku) připravené stabilizovat kurz zlotého, trh příliš nezaujaly.

Hlavním tématem nadcházejících dní bude i nadále Řecko. Dnes jistou pozornost přitáhne i zasedání maďarské centrální banky (MNB). Ačkoliv inflace se již dostala do kladného teritoria a půjde výše, tak MNB sníží svoji úrokovou sazbu o 15 bps na 1,50 %. Banka tím však zřejmě definitivně ukončí současný cyklus snižování úrokových sazeb.

Dluhopisy

Posun v jednáních s Řeckem, i když nakonec zdaleka nedotažený do konce, pomohl řeckým dluhopisům a obecně dluhopisům evropského jihu. Naopak výnos desetiletého německého bundu mířil vzhůru o 13 bps.

Pokud se ukáže v nadcházejících dnech, že dohoda s Řeckem je skutečně pouze o dotažení technických detailů (což zatím ale nevypadá), měla by být reakce periferních dluhopisů pozitivní a naopak německý bund by se měl znovu vrátit pod tlak. Trhy by v takovém případě byly asi ochotné přimhouřit oči nad tím, že červnová splátka MMF nebude splacena úplně včas (což je dnes prakticky jasná věc). Pokud ale Řekové nesplatí MMF peníze bez jakékoliv dohody v ruce a v nadcházejících dnech budou nuceni zavést kapitálové kontroly, napětí se na periferii rychle vrátí.


Čtěte více:

Je „dlouhodobý“ kapitalismus skutečně lepší?
23.06.2015 6:00
O kapitalismu zaměřeném na dlouhé období můžeme hovořit v případě, že ...
Řecké banky pod tlakem, bez ECB jim hrozí kolaps
22.06.2015 15:12
Evropská centrální banka (ECB) dnes opět (již potřetí za posledních še...
Tsipras má 48 hodin na pokus o poslední „zteč“
23.06.2015 8:25
Evropští lídři se dohodli a dávají řeckému premiérovi Alexisovi Tsipra...

Váš názor
  • Řekové nepojedou na plný plyn.
    23.06.2015 10:22

    Je až neuvěřitelné jak jednoduché ja vylákat eura od věřitelů ,kteří platí a platí.Stačí jen říci ,,jestli nám nepůjčíte tak vám nic nevrátíme" nebo vystoupíme z unie a budou nás následovat další, atd.Tak nevím jako evropan, jestli je unie za odměnu nebo za trest.Zatím to vypadá ,že za trest.Bolševik v Řecku vyhraje volby a já už dopředu vím ,že nás to bude stát prachy.Když přijedu do Řecka tak nevím jestli jsem tam na dovolené já nebo oni-Řekové.Řek bude vždy volit toho, kdo ho nebude nutit makat.Jestliže dostanou peníze tak už chytráci včele z Tsiprasem vědí kam je mají dát ale jak je vydělat to se neřeší. Takže peníze z unie vydrží zhruba tři měsíce a v září je to tady znovu.Takže musíme pořádně pracovat abychom měli v září na zaplacení. Spokojený Evropan.
    Pk
  • Divadélko
    23.06.2015 10:00

    pro EU občany. Ministři financí jistě vědí, že Řecko dluhy nikdy nesplatí a tak hrají tuto melodrama před svými voliči, aby jim zpod zadku neuteklo křeslo. Jakože byli maximálně tvrdí, jakože donutili Řecko k maximálním ústupkům, jakože bojovali jako lvi do poslední minuty, jakože jim leží na srdci osud Evropy. Blbost. Každý střízlivě uvažující člověk předci ví, že není možné z vojensko-strategického důvodu Řecko pustit a tento důvod je rozhodující. Ostatní jsou jen prachy a ty jsou v porovnání z geopolitickými zájmy nepodstatné. Konec konců to Obama v rozhovoru s Merklovou to vyjádřil jistě polopaticky. Schäuble je jen ekonom a z ekonomického hlediska má stoprocentní pravdu v tom, že by bylo nejlepší pro Řecko, aby se vrátilo k Drachmě, ale pak přijde Merkel a instrukce jsou jasné.
    hb
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data