Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mirosław Kastelik: Chceme letos vylepšit výsledky Unipetrolu o další miliardu korun

Mirosław Kastelik: Chceme letos vylepšit výsledky Unipetrolu o další miliardu korun

01.07.2015 14:50
Autor: Pavel Daniel

Petrochemická společnost Unipetrol zaznamenala za první čtvrtletí roku 2015 díky velmi vysokým prodejním objemům, příznivým maržím a nízkých cen ropy, vysokou finanční výkonnost. Říká to Mirosław Kastelik, finanční ředitel a člen představenstva společnosti Unipetrol. Akcionáře však zatím s dividendou počítat nemohou.

Patria Online: Za příčiny příznivého hospodaření za 1Q 2015 lze považovat především relativně příznivé obchodní marže. Co ovlivnilo jejich příznivé dopady na hospodaření firmy?

Za prvé, v prvním čtvrtletí letošního roku Unipetrol zaznamenal velmi vysoké využití svých výrobních kapacit. Dosáhli jsme rekordně vysokého využití etylenové jednotky na úrovni 95 % a úroveň využití rafinérských kapacit na úrovni 84 %, což představuje velmi dobrý výsledek s přihlédnutím k zimní sezónnosti a plánované odstávce kralupské rafinérie. Podařilo se nám vylepšit řadu interních procesů a dosáhnout větší efektivity prodejů, což vyústilo v lepší meziroční úroveň prodaných výrobků v obou segmentech. Vyšší objemy prodeje petrochemických produktů, zejména polyetylenu a polypropylenu, byly podpořeny také velmi příznivými podmínkami na trhu v Evropě, neboť poptávka na trhu polymerů byla velmi vysoká díky příznivé dynamice HDP, omezenými dovozy do Evropy a naopak zvýšenými exporty, slabším kurzem EUR vůči USD a nižší cenou ropy. Rostoucí objemy prodejů v rámci rafinérských produktů byly taženy velmi dobrou poptávkou na trhu, a to jak v České republice, tak na zahraničních trzích. V lednu 2014 ještě Unipetrol nedisponoval výrobní kapacitou odpovídající podílu Shell ve společnosti Česká rafinérská. Celkově pozitivním faktorem je také skutečnost, že šedá zóna v České republice se normalizovala a výrazně poklesla ve srovnání se svým vrcholem v roce 2012 a 2013.

Pokud jde o výši rafinérských a petrochemických marží, naše modelová rafinérská marže meziročně výrazně vzrostla na 5,5 USD / barel, zejména v důsledku nižších cen ropy, které klesly o 50 % ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2014. Z tohoto vývoje jsme těžili také prostřednictvím výrazně nižších nákladů na interně spotřebovanou ropu v rámci energetiky. Modelová petrochemická marže zůstala na velmi solidní úrovni 611 EUR / tunu což potvrzuje, že petrochemická výroba má z evropského kontextu své opodstatnění.

Kombinace solidních marží a velmi vysokých prodejních objemů, podpořených spolehlivou výrobou bez omezení, mělo za následek velmi vysokou finanční výkonnost v prvním čtvrtletí, kdy náš klíčový ukazatel rentability EBITDA LIFO dosáhl hodnoty více než tři miliardy .

Patria Online: Jsou příznivé marže z dlouhodobého časového hlediska udržitelné?

Naše marže jsou určovány západoevropskými cenami rafinérských a petrochemických produktů a cenou ropy Brent. Proto naše cenová politika v rámci rafinérského a petrochemického podnikání nemůže významně ovlivnit hladinu marží.

Pokud jde o první polovinu letošního roku, mohu říci, že rafinérské marže zůstávají na velmi dobré úrovni. Je však třeba si uvědomit, že v dlouhodobém horizontu tato situace vypadá jako neudržitelná. Náš obor je pod silným tlakem zámořských dovozů z USA, Středního východu a Ruska a nadměrnou rafinérskou kapacitou v Evropě. To je důvod, proč očekáváme, že dříve nebo později se rafinérské marže normalizují na nižší úrovni. Proto věnujeme velké úsilí, abychom se připravili na různé budoucí scénáře. Realizujeme desítky projektů na zlepšení provozní dokonalost a efektivity výroby s cílem minimalizovat potenciální negativní dopady zhoršujícího se vnějšího prostředí. Chceme do budoucna udržet velmi dobré finanční výsledky a pokračovat ve vytváření hodnot pro všechny naše akcionáře.

Patria Online: Unipetrol vykazuje za poslední 3 až 4 kvartály dobré výsledky hospodaření, odrazí se to nějak v dividendové politice?

Unipetrol nemá žádnou formální oficiálně stanovenou dividendovou politiku. V naší strategii 2013-2017 jsme uvedli, že pokud na konci časového horizontu strategie budeme v čisté peněžní pozici (nebo záporném čistém dluhu), budeme o vyplácení dividend uvažovat. Každopádně distribuce nekonsolidovaných zisků je v rukou našich akcionářů v rámci valné hromady.

A podle nedávného rozhodnutí řádné valné hromady z 2. června bude nekonsolidovaný zisk společnosti Unipetrol za rok 2014 ve výši 327 840 000 převeden na účet nerozděleného zisku minulých let. Akcionáři schválili návrh představenstva nevyplácet dividendu, a to z následujících důvodů: Makroekonomické prostředí v rafinérském a petrochemickém podnikání bude nadále velmi volatilní a nepředvídatelné, realizace strategie skupiny Unipetrol vychází z výrazných kapitálových výdajů, zaměřených na růst, což vyžaduje zajištěné finanční pozice. V neposlední řadě pak Unipetrol nedávno získal podíl v České rafinérské od ENI International BV, což vyvolává nárůst potřeb pracovního kapitálu.

unipetrol 

Patria Online: Jak plánujete naložit s kapacitou rafinérií, která se zvýšila díky odkupu podílu od ENI v České rafinérské?

S ohledem na optimalizaci rafinérských aktiv jsme se rozhodli využít možnosti zvýšit akcionářský podíl v České rafinérské. K 30. dubnu 2015 se Unipetrol stal jediným vlastníkem této společnosti a od té doby má neomezené právo k provádění optimalizace ve výrobě tak, aby byla co nejrelevantnější pro cíle celé firmy.

Patria Online: Na jaké trhy plánujete produkci z vyšší kapacity rafinérií umístit, bude to mít nějaký dopad do hospodaření?

Současné vynikající makroprostředí, tedy velmi vysoké rafinérské marže, chceme využít prostřednictvím maximálního výrobního výkonu, který je v současné době až 8,7 milionu tun ropy ročně. Rádi bychom prodali co nejvíce paliv, abychom maximalizovali marže. Pokud nebudeme schopni prodat některé objemy v České republice, budeme používat naše standardní cesty vývozu do zahraničí.

Patria Online: S jakými investicemi do budoucna Unipetrol počítá a dodrží svou strategii rozvoje, kterou má umístěnu i na oficiálních webových stránkách?

Strategie skupiny Unipetrol zveřejněná v červnu 2013 shrnuje klíčové body, které představenstvo společnosti vnímá jako nejpřínosnější pro rozvoj firmy. Věříme, že hlavní směry strategie zůstávají platné i dnes.
Daří se nám v oblastech jako výroba nebo prodeje, zvyšujeme produkci v segmentu downstream a v souvislosti s tím posilujeme na maloobchodním trhu. Od konce roku 2012 až do konce roku 2014 podíl Benziny na retailovém trhu vzrostl o 1,5 procentního bodu, a to až na 15,1 %. Hledáme další možnosti organického i neorganického růstu tohoto podílu. Plníme také priority strategie v oblasti petrochemie. Realizujeme projekt zprůchodnění polypropylenu. V projektu nové polyetylenové jednotky jsme blízko dokončení finančních předpokladů pro realizaci projektu.

Patria Online: Budete aktivněji rozvíjet plány na propojení polských a českých aktiv vlastníka firmy, PKN Orlen, nejen v rafinérském segmentu, ale i retailovém segmentu, dojde např. ke koncentraci značek skupiny?

Spolupráce s majoritním vlastníkem společností PKN Orlen probíhá v řadě oblastí. Jedním z pilířů naší střednědobé strategie je zlepšení v oblasti provozní dokonalosti. V loňském roce nám projekty v této oblasti přinesly jednu miliardu korun k provoznímu zisku. Nejde přitom jen o úspory, ale o projekty s cílem vylepšit prodeje nebo zkvalitnit řízení výroby. V této oblasti velmi těžíme ze zkušeností našeho akcionáře PKN Orlen. V letošním roce bychom chtěli provozní dokonalostí vylepšit výsledky společnosti o další miliardu.

V rámci rafinérského businessu jsme zase například využili silnější pozice PKN Orlen při jednání o dlouhodobých kontraktech na dodávky ropy. Spolupráce funguje i v odbytu. PKN Orlen disponuje relativně velkou sítí čerpacích stanic v sousedním Německu, do sítě Star dodávají paliva již tři roky i naše rafinérie.

Co se týká retailových aktivit, synergie probíhají zejména na poli sdílení značek a úspěšných konceptů. Máme například jednotnou řadu prémiových paliv s označením VERVA, která patří k nejlepším na českém i polském trhu. Aktuálně pak společnost Benzina dále rozšiřuje v tuzemsku koncept rychlého občerstvení STOP CAFE. Do konce roku 2016 bychom chtěli počet čerpacích stanic se STOP CAFE rozšířit ze současných 100 na 189.

Patria Online: Jak budete reagovat na zostřující se konkurenční boj na českém území? (např. v souvislosti s aktivitami maďarské společnosti MOL)?

Naše společnost nechce jen udržet stávající pozici, ale plánuje zvýšit svůj podíl na trhu v oblasti maloobchodu. Tak jak jsme deklarovali v rámci strategie z roku 2013, sledujeme situaci na trhu a reagujeme na ni. Zvažujeme využít organických příležitostí i nákup externích čerpacích stanic.


Čtěte více:

Řecko otáčí, premiér Tsipras je údajně připraven k ústupkům
01.07.2015 11:19
Nekonečná sága řeckého vyjednávání s věřiteli pokračuje. Řecký premiér...
Řečtí penzisté okupují banky, Merkelová chce jednat až po referendu
01.07.2015 14:09
Tisíce řeckých důchodců dnes zaplavily banky, jejichž některé pobočky ...
Americké firmy zrychlují nabírání zaměstnanců i v červnu
01.07.2015 14:23
Soukromý sektor americké ekonomiky vytvořil za červen více pracovních ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university