Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Fed neopouští myšlenku na letošní zvýšení úrokových sazeb

Rozbřesk - Fed neopouští myšlenku na letošní zvýšení úrokových sazeb

16.07.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Řečtí poslanci splnili svoji občanskou povinnost a odhlasovali restrikce, které by této nesolventní zemi měly přinést nové půjčky a tím na čas uklidit celý problém z očí globálních trhů. Bude možné se tak třeba věnovat i jiným problémům jako třeba rozjíždějící se výsledkové sezóně v USA anebo tomu, kdy americká centrální banka ztíží všem život a začne zvyšovat úrokové sazby.

Zrovna včera jsme měli možnost trochu nahlédnout do kuchyně Fedu, kdy šéfka americké centrální banky mluvila ve svém pravidelném půlročním vystoupení před americkým Kongresem. A ačkoliv Řecko má s americkou ekonomikou jen pramálo společného, tak vědomí toho, že Grexit není za dveřmi, si mohla Yellenová dovolit mluvit o možném zvyšování úrokových sazeb uvolněněji. Z jejího vystoupení se zdá, že oficiální úrokové sazby opravdu mohou jít vzhůru ještě letos a to nehledě na to, že čerstvá konjunkturální data nejsou zcela přesvědčivá a inflace zůstává proklatě nízko. I proto trhy letošnímu zvýšení Fed sazby zatím nevěří, ale podle našeho názoru k alespoň jednomu zásahu dojde. Samozřejmě, že odhadnout načasování takového kroku nebude jednoduché a Yellenová veškeré odhady včera navíc zkomplikovala tím, když uvedla, že FOMC může zvýšit úroky na jakémkoliv zasedání a pokud tak učiní, tak k tomu svolá tiskovou konferenci, ačkoliv ta nemusí být na dotyčné zasedání plánována. Zde je přitom důležité si uvědomit, že Yellenová vystupuje na tiskové konferenci jen na každém druhém zasedání a předpokládalo se, že pokud ke zvýšení úroků dojde, tak to bude pouze na zasedání, kdy lze takový krok komunikovat přímo novinářům. Tiskové konference šéfky Fedu jsou přitom naplánovány po zasedání FOMC v září a prosinci. Teď to ale vypadá, že Fed může klidně zvýšit úroky i na konci října a udělat si k tomu mimořádnou tiskovku.

Každopádně načasování takového kroku bude záviset na příchozích makroekonomických datech a tak trhy musí být stále ve střehu, neboť každé dobré americké číslo může poslat úroky výše a stejně tak dolar. Naopak dobrá data mohou potrápit dluhopisy a možná i další třídy aktiv.

Region - forex
Výraznější pohyb zaznamenal včera pouze forint, kurzy koruny a zlotého se vůči euru měnily pouze minimálně. Zlotý neměl důvod k reakci na inflační čísla za červen, neboť vyšla přesně v souladu s tržním očekáváním. Ceny v Polsku tak stále meziročně klesaly a to o 0,8 %. Zajímavé bylo včera především dění na hlavních trzích zejména komentáře šéfky Fedu Yellenové. Ta naznačila, že letos počítá s růstem oficiálních úrokových sazeb. To sebou podle nás nese negativní rizika pro výše úročené regionální měny. Koruna se nadále pohybovala těsně nad intervenční hranicí a celková aktivita na trhu patřila včera k těm menším.

I zbytek týdne je v regionu zajímavý zejména z pohledu událostí v Polsku. Dnes budou zveřejněna data z trhu práce za červen, zítra čísla z průmyslu. Nicméně dopad čísel na kurz zlotého by měl být pouze velice malý.

Dluhopisy
Výnosy dluhopisů v Evropě před hlasováním v Řecku klesaly a částečně tím strhly i trh v USA, ačkoliv k tomu nebyl příliš důvod. Jak konjunkturální data, tak vyšší výrobní inflace v USA hovořila spíše ve prospěch vyšších sazeb.

Včerejší vystoupení šéfky Fedu nicméně naznačilo, že americká centrální banka je opravdu připravena letos zvýšit úroky, s čímž trh stále nepočítá a tak dluhopisový medvědi mají šanci začít opět úřadovat. Navíc pokud se situace okolo Řecka bude dále zklidňovat, tak prostor pro růst úroků bude dále narůstat.


Čtěte více:

Burberry jako módní oběť? Britskému módnímu domu škodí propad v Hongkongu
15.07.2015 17:52
Akciový trh si hledá oběť velkého čínského propadu a Burberry se urput...
Dolaru se při lepším sentimentu daří, řecké hlasování se ale blíží
15.07.2015 17:33
Dnešní americká data byla na rozdíl od těch včerejších lepší než odhad...
Netflix ve 2Q15 překonal 65 mil. uživatelů; akcie +10 % v after-hours
16.07.2015 8:06
Netflix včera po uzavření amerického trhu představil svoje kvartální v...
Řecké ANO reformám Schäubleho názor nezměnilo; Řecko by si mělo dát
16.07.2015 9:27
Německý ministr financí Wolfgang Schäuble řekl, že jediný způsob jak s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data