Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tento způsob čínských růstů zdá se poněkud nešťastným

Tento způsob čínských růstů zdá se poněkud nešťastným

24.07.2015 14:27

Pokud někdo chce být ohledně čínské ekonomiky optimistou, musí podle mne nevyhnutelně věřit tomu, že v Číně je řada věci nastavena a funguje jinak, než v západních ekonomikách. Zastáncem optimistického pohledu je třeba známý odborník na tuto zemi Steven Roach (viz „Roach: Čínský kolaps trhu je jiný než ty naše“). V Číně jsem nikdy nebyl a nechystám se tam, on tam strávil hodně času, a tudíž beru jeho názory vážně. Poukazuje například na to, že investice jsou sice hodně vysoko, kapitálová zásoba na hlavu ale naopak nízko a vysoké investice tudíž dávají smysl. Na to se dá ale namítnout, že rychlost, s jakou v této oblasti Čína dohání západní standardy, má své optimum. Pokud je překročeno, kumulují se investice a dluhy špatné (kapitálová zásoba se zvyšuje jen na oko). Nakonec tu tak opět stojí názor proti názoru. Dnes bych ten svůj rád rozvinul detailním poukázáním na to, že je něco podivného na čínských růstech.

Růst akciového trhu

Trhákem posledních dnů a týdnů je vývoj na čínském akciovém trhu a sám jsem se mu zde několikrát věnoval. Podle mne ukazuje, že ekonomické, finanční a behaviorální zákony nakonec platí v Číně stejně, jako u nás: Co jde prudce nahoru bez toho, aby se zlepšil fundament, jde zase prudce dolů. A zákon číslo dvě: Pokud se to vládě nelíbí, jde pokles zastavit, či dokonce zvrátit. Ovšem jen na čas.

V prvním grafu je rozdělení návratnosti čínského trhu (Šanghaj akcie typu A) podle toho, zda jí generují zisky, či růst valuací (žlutě). Před časem jsem zde ukazoval podobný graf týkající se německého trhu a z něj bylo patrné, že u nás na divokém západě valuace obvykle vedou celkový pohyb trhu, zisky se po čase přidávají na jejich stranu – ať co se týče poklesu, či růstu trhu. Pokud se valuace vydají nahoru a zisky je nenásledují, je to známka, že něco nefunguje a zvyšuje se pravděpodobnost obratu. Jinak řečeno, pokud nejdou zisky za valuacemi, vydají se po čase valuace zpět za zisky. Je to skoro až další zákon a vývoj na DAXu v posledních týdnech a měsících ho plně potvrzuje.

I v čínské verzi vidíme, že cyklický vývoj odpovídá uvedenému mustru: Pokles roku 2007 vedly valuace, zisky se po čase přidaly. To samé, ale obráceným směrem nastalo v roce 2009 a i při následném poklesu v roce 2010. Rok 2014 ale přináší velkou změnu – valuace rostou velmi prudce, ale zisky stagnují, či mírně klesají. A nakonec přichází nevyhnutelné – když nejde hora (zisky) k Mohamedovi (valuacím), musí to jít naopak.

Prudký růst čínského trhu by samozřejmě nebyl problémem, pokud by stál na pevných nohách rostoucí ziskovosti korporátního sektoru. Jak je ale z tohoto otázku názorně vidět, tak se ani náhodou nedělo. A hodně nám to podle mého názoru napovídá i o dalším vývoji: Dokud nezačnou růst zisky, k udržitelnému obratu nedojde (a vláda se může snažit jak chce). Doufejme, že tomu tak bude, protože jinak to je jen základ dalších problémů.


Čína akcie1.png

Růst celé ekonomiky

Čína je považována za exportní velmoc, pokud ale tuto ekonomiku soudíme z perspektivy růstu, klíčové jsou investice a spotřeba. Nový ekonomický model, na který se Čína snaží najet, by měl přenášet tíhu generování růstu ještě více na spotřebu a následující graf jednoduše popisuje, jak se to zatím (ne)daří:

Čína akcie1.png2.png

Zdroj: JPMorgan

V roce 2008 zajistil růst spotřeby asi 4,2 procentního bodu z celkového tempa růstu ve výši 9,6 %. Nejvyššího příspěvku k růstu dosáhla spotřeba v roce 2011, ale poté nastal poměrně znatelný pokles. Co se týče růstu, posun směrem ke spotřebě se tedy zatím nekoná. Jak je to s podíly na HDP? Známý čínský medvěd Michael Pettis (který také v Číně tráví hodně času) tuto problematiku a hledání nové rovnováhy obecně shrnuje jednoduše:

Pokud se má podíl spotřeby na produktu v následujících deseti letech zvednout alespoň na minimální úroveň běžnou ve vyspělejších zemích, musí spotřeba růst alespoň o 3 – 4 procentní body rychleji, než celkový produkt. Jinak se podíl spotřeby na produktu dostatečně nezvýší a o žádné „nové rovnováze“ nemá smysl hovořit. V minulosti se přitom růst spotřeby domácností pohyboval kolem 7 – 8 %. Pokud by tomu tak bylo nadále, musel by produkt v zájmu zmíněného „rebalancování“ růst jen asi 4 % tempem! Pokud by měl produkt dlouhodobě dosahovat růstového cíle na 7 %, musela by zase spotřeba růst asi o 10 – 11 % ročně. Což je mírně řečeno výzva. Mimo jiné i s ohledem na to, že pozitivní dopad bublin na realitách a poté na akciích už se zřejmě vyčerpal a nyní se projevuje druhá strana této mince (i když efekt bohatství je v Číně určitě relativně malý).

K výše uvedeným úvahám by šla samozřejmě přidat nějaká na téma samotné spolehlivosti čínských oficiálních čísel. Ale tu už nechám na někom jiném. Je podle mne dobré, že názory na vývoj v čínské ekonomice nejsou ani zdaleka vychýleny jedním směrem. Možná má pan Roach (a spol.) pravdu a snad se povede vše vyladit. Já jsem zatím i s ohledem na výše uvedené ne úplně nepřesvědčen.


Čtěte více:

Skutečné důvody, proč chce Fed zvedat sazby
24.07.2015 11:00
Čínský akciový trh kolabuje, Řecko míří k defaultu, euro se třese v z...
Zlato: Magických 1000 dolarů a pokračující destrukce; padají i další kovy
24.07.2015 12:24
Zlato za poslední 4 roky ztratilo 40 procent a ukončilo tak 10 hvězdný...
Výsledky Apple (DIP) v F3Q15 (komentář analytika + doporučení a cílová cena)
24.07.2015 13:03
• Na rovinu, jak ve výsledcích za F3Q15, tak ve výhledu pro F4Q15 nesp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m