Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Politico: Pět důvodů, proč Evropa v otázce migrace selhává

Politico: Pět důvodů, proč Evropa v otázce migrace selhává

01.09.2015 14:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Někdy to vypadá, že jediné, na čem se všichni shodnou, pokud jde o migrační krizi v Evropě, je to, že se musí něco udělat. Schopnost reagovat na rostoucí počet uprchlíků přicházejících do Evropy ochromily rozpory mezi zeměmi a uvnitř zemí, rozdílné přístupy ke stejnému problému a pomalé nebo neexistující společné odpovědi, konstatuje zpravodajský server Politico a zároveň uvádí pět důvodů, proč Evropa krizi nedokáže řešit:

1. Rozsah problému

Problém migrace se trvale zhoršoval od dubna, kdy už byl považován za tak závažný, že se kvůli němu svolával mimořádný summit EU. Poslední měsíce jsme byli svědky rostoucího počtu frontových linií, na nichž se Evropa s problémem potýká: libyjsko-sicilská cesta, řecké pobřeží, Calais a přecházení z Francie do Británie, hranice mezi Makedonií a Řeckem a maďarská hranice a hranice mezi Itálií a Francií u města Ventimiglia.

V červenci se počet běženců zaznamenaných na hranicích EU více než ztrojnásobil na 107.500 ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku. Poprvé od roku 2008, kdy unijní agentura Frontex začala statistiku sledovat, překročil počet běženců hranici 100.000 během jediného měsíce.

Největším zdrojem uprchlíků mířících do Evropy je nyní Sýrie. Podle agentury Frontex ještě "po určitou dobu pravděpodobně zůstane hlavní zemí původu ilegálních běženců a žadatelů o azyl v EU".

2. Evropa nemá pro tuto problematiku skutečného vůdce


Pochopení naléhavosti problému na evropské úrovni se někdy nezdá být příliš pronikavé. Po objevení mrtvých uprchlíků v Rakousku lucemburské předsednictví EU na výzvu několika evropských zemí svolalo "mimořádnou" schůzku ministrů spravedlnosti a vnitra za dva týdny.

Mezitím evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopulos a místopředseda Evropské komise Frans Timmermans navštíví některá exponovaná místa vystavená migračnímu proudu. Do listopadu ale není plánován žádný zvláštní summit EU, jenž by o problému diskutoval, ačkoli předseda Evropské rady Donald Tusk v pondělí navrhl, že by mohl být zařazen na program jednání říjnové schůzky.

Přijímáním uprchlíků, kteří přicházejí přes jiné země, ukazuje Německo kancléřky Angely Merkelové podle expertů a politologů silné morální vedení v této otázce. Nemůže ale jednat samo. Stejně jako ostatní čelní představitelé v EU, musí se i Merkelová potýkat s veřejným míněním, které je vůči migraci částečně naladěno nepřátelsky.

Žádný další evropský lídr s autoritou k prosazení nového přístupu k migraci není v dohledu. Členské státy mezitím přijímají svá vlastní opatření. Zatímco Německo se rozhodlo otevřít své hranice Syřanům, Rakousko po nalezení nákladního automobilu s mrtvými uprchlíky oznámilo hraniční kontroly na "neomezenou" dobu.

3. Juncker versus Tusk

Migrace se ukázala být bojištěm mezi dvěma nejčelnějšími představiteli EU. Na náročném červnovém summitu EU občas vybublala napovrch debata mezi předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a prezidentem EU Donaldem Tuskem.

Ještě než summit začal, Tusk na Twitteru napsal, že mezi členskými státy ještě není dohoda o přerozdělení 40.000 uprchlíků, jak to navrhovala Komise. Mnoho diplomatů v zemích podporujících návrh Komise obvinilo Tuska ze snahy návrh Komise zmařit. Diplomaté ze zemí odmítajících závazné kvóty (zejména východoevropské a pobaltské) zase obvinili Junckera, že nerespektuje mandát Evropské rady, která ho v dubnu pověřila vypracováním přerozdělovacího vzorce na dobrovolném základě.

4. Politika je komplikovaná


Populistické a protiimigrační strany jsou v některých evropských zemích na vzestupu. V Dánsku v posledních volbách protiimigrační a protiunijní lidová strana dosáhla svého dosud nejlepšího výsledku.

Také švédská strana Švédští demokraté, která volá po omezení imigrace v zemi o 90 procent, má nyní podle průzkumů nejsilnější podporu ze všech. Ve Francii a v Itálii jsou protiimigrační strany druhou nebo třetí politickou silou.

V příštích měsících čekají volby Portugalsko, Španělsko a Polsko a politici mají výrazně omezený prostor pro přijímání rozhodnutí, která by je mohla stát hlasy.

5. Neexistuje realistické vojenské řešení


Západ kdysi intervenoval v konfliktech na Blízkém východě nebo v Severní Africe. Nyní, po zkušenostech z Iráku a Libye, ale není jasné, zda by nasazení vojáků situaci zlepšilo.

EU zahájila námořní operaci EUNAVFOR-Med, zaměřenou proti pašerákům lidí. Mise je nyní ve své první fázi (sbírání zpravodajských informací) a brzy by mohla být rozšířena na vyhledávání a odhánění člunů ilegálních převozníků. Ale bez mandátu OSN mise nemůže zasahovat v libyjských teritoriálních vodách, aby tam čluny zabavovala. Rusko odmítá takový mandát připustit.

Jenže Evropské země tvrdí, že o vojenské operaci na libyjské půdě beztak neuvažují.


Čtěte více:

Čínský index PMI v průmyslu nejníže za tři roky, nedaří se ani sektoru služeb
01.09.2015 8:50
Srpnová revize čínského indexu nákupních manažerů v průmyslu (PMI) kle...
RWE  po více než 17 letech opustí Euro Stoxx 50
01.09.2015 10:59
Akcie největšího německého producenta energie RWE budou po více než 17...
Apple (DIP) se tlačí do firemního prostředí; spolu s Cisco Systems optimalizuje jeho apps pro iOS
01.09.2015 11:55
Včera večer oznámila společnost Cisco Systems, že bude spolupracovat s...

Váš názor
  • To už tady bylo
    03.09.2015 22:47

    Natahali přemnožené černochy chcípající hlady do Ameriky na otrockou práci.Je jen otázka proč to sem tahají dnes-televizní klaky to povzbuzují,kdy je na otrockou práci automatizovaný robot.Pak jedině heslo,že když je na hromadě moc cikánů,černochů, přináší to problémy,tak to rozvezeme po světě a bude na chvíli pokoj.Bohužel tyhle cikáni,černoši mají 15 harantů,tak se problém každých 20 let opakuje a s větší intenzitou.Dnes už s 10 miliardami lidí a při 15 už to kecy Merkelové, válce nezabrání.
    w
  • Někdo má zájem tady tahat imigranty
    01.09.2015 16:26

    Celé to vypadá tak, že jsou tady síly, které mají zájem do Evropy natahat imigranty. Napadá mne, že by tam mohly být tyto motivace: 1)Oslabit Evropské národy 2) Navozit sem levnou pracovní sílu a tak nadále nutit lidi pracovat za almužnu. Kdo má na tomto zájem,ať si odpoví kažfý sám. Ale co může udělat každý proti imigraci je jit k volbám a volit ty kteří realně zabrání přílivu imigrantu. To že se dá udělat hranice státu neprůchodná nám ukázali Komuniste před rokem 1989. Pokud nejsou schopní současní politici ubránit Evropu před neozbrojenými masami, co budou dělat až sem tyto hordy půjdou se zbraní v ruce? Anebo to není o neschopnosti, ale o tom, že jim tento stav vyhovuje?
    Jan Plánička
    • Re: Někdo má zájem tady tahat imigranty
      01.09.2015 16:39

      Vyhovuje. Ta jejich šílená bolševická vize sjednocené Evropy do jednoho státu (federace) je naplnitelná díky této mase nepřizpůsobivých, kteří nemají žádný vztah k národu, jeho historii a kultuře. Je to ale naopak potencionální volič, závislý na sociálních dávkách, který pomůže evropským elitám protlačit zárodek budoucího uspořádání světa. Světa multi-kulti, založeného na silné globální vládě bez národů a hranic, kde hlavní a jediné slovo bude mít nadnárodní kapitál. A bude po demokracii.
      Peté13
  •  
    01.09.2015 16:20

    Cože ? Nyní, po zkušenostech z Iráku a Libye, ale není jasné, zda by nasazení vojáků situaci zlepšilo ? Co je to za blábol ? Když šlo o to bombardovat Irák a Libyi, tedy vcelku fungující země, kde se drtivé většině lidí žilo lépe než dnes, tak do toho USA spolu s Anglií popř. s Francií, vlítli bez ohledu na civilní oběti. A k čemu to ? Kvůli ropě nebo kvůli potřebě vzniku IS ? Darebáci !!!
    Peté13
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m