Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rok černých labutí

Rok černých labutí

04.11.2015 11:15
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Americký ekonom libanonského původu Nassim Nicholas Taleb přispěl do akademické debaty teorií tzv. černých labutí, neboli náhlým objevením se faktu či události, kterou jsme si nejen nedovedli představit, ale jejíž dopady jsou dost často zásadní pro vývoj hodnoty investice. Vzhledem k povaze černých labutí se jaksi očekává, že takové situace nastávají zřídkakdy.

Černá labuť švýcarská

Letošní rok je však pro investory v tomto ohledu bohatý. Pamatuje si na leden? Švýcarská centrální banka šokovala celý investorský svět, když bez varování nechala posílit frank oproti euru, i když předtím velmi odhodlaně déle než 3 roky bránila domácí měnu proti posílení vůči euru na hranici 1,2 EUR/CHF. V jeden náhlý moment, během pár minut, švýcarský frank posiloval dokonce o 29 %, první den nakonec uzavřel obchodování se ziskem 19 %. Pamětníci na trzích nevěřícně kroutili hlavou a nechtěli věřit vlastním očím. Zatímco na rozvíjejících se trzích takové dramatické pohyby mohou nastat, v případě měny institucionálně mimořádně stabilního Švýcarska šlo o studenou sprchu, která nebyla v představitelných scénářích. Nastalou situace fatálně odneslo například několik brokerů, kteří vzhledem k nevhodně nastaveným sázkám přišli o celý svůj kapitál a nuceně ukončili činnost. Rovněž švýcarské ekonomice skokově silná měna příliš neprospívá. Je to svým způsobem i vzkaz pro radu ČNB, že exit z intervenčního režimu je důležité zrealizovat citlivě.

Černá labuť automobilová

Z kraje podzimu přišla nečekaná zpráva z Wolfsburgu. Co byste ještě před dvěma měsíci řekli o automobilce Volkswagen? Očekával bych něco ve stylu, jedna z nejlepších světových firem svého druhu, s profesionálním řízením, kvalitní a prověřenou inovací. Zkrátka know-how, které prošlo mnoha zkouškami politických i společenských zvratů. Ostatně, vidíme to na Škodovce, s jakou vizí a jak úspěšně je směřována, řeklo by se. Firma měla jen jeden viditelný nedostatek, dlouhodobě slabší pozici na severoamerickém trhu, která společnost limitovala v cíli být globálně největší, nejúspěšnější. Ovšem ouha. Touha dobít duši amerického spotřebitele přebila německou racionalitu a preciznost. Vědomé podvádění je problém těžkého kalibru a CEO Winterkorn se svými kroky, vědomými či nevědomými, zapsal do učebnic investování. Akcie Volkswagenu odepsaly zhruba 25 %, výrazně to odnesl i celý německý automobilový sektor. Investoři si nyní kladou otázku, jaký invenční přístup používala konkurence? Může se vůbec stát, že by šlo o problém celého sektoru? Na odpovědi si ještě budeme muset počkat.

Šedá labuť zdravotnická

V posledních týdnech si Hillary Clinton v rámci své předvolební kampaně vzala na mušku (ne)regulaci cenotvorby léků amerických farmaceutických společností. Taková rétorika se v podstatě opakuje každý předvolební cyklus, samotná současná kandidátka se v podobném duchu vyjadřovala již v devadesátých letech coby první dáma. Nejde tedy o nepředstavitelnou černou labuť, ale spíše o labuť šedou (vnímáno jako možné riziko, jehož pravděpodobnost výskytu je však obtížně kvantifikovatelná). Do voleb daleko a kampaň bude ještě potřebovat mnohá témata. Abychom nepochybovali, že v rámci sektoru nemusí být vše v pořádku, připomenula se nám firma Valeant Pharmaceuticals. Bylo odhaleno údajné záměrné nadhodnocování tržeb a akcie se ocitla ve volném pádu. Jak si počínal zbytek sektoru? Na odpovědi, zdali jsou obdobné praktiky ojedinělé, si bohužel opět ještě budeme muset počkat.

Hejno zůstává bílé

Abych věci srovnal do perspektivy, pokud se dívám na aktuální výkonnost globálních indexů, například MSCI All Countries, v dolarech a včetně vyplacených dividend je k dnešnímu dni za posledních 12 měsíců investor v plusu 4,2 %, korunový výnos však odpovídá 17,1 %. Pokud investor zůstává doma, investuje do omezené nabídky domácí burzy, mohl si připsat zhodnocení 4,1 %. Navzdory černým labutím, proběhlé korekci, geopolitickým rizikům, problémům na rozvíjejících se trzích a mnohému dalšímu…doplňte si sami.

Účetní a jiné skandály nemají tendenci vstupovat na světlo světa individuálně, ale bývá jich více během krátké doby. Těšme se tedy na zajímavý závěr roku. A nezapomeňte, prosím, dostatečně diverzifikovat, geograficky i sektorově. V tom případě máte slušnou šanci dosahovat dlouhodobě průměrných výnosů a případné labutě všech barev pro vás budou jen pohoršením se slovy, jak se tohle mohlo vůbec stát! Pokud samozřejmě nepřijde černá labuť s přídomkem globální.

Jaroslav Vybíral

Pozice: analytik ČSOB Asset management

Autor v současné době působí jako akciový a kreditní analytik s regionální specializací na středo a východoevropské trhy s velkým důrazem na Turecko. Je součástí týmu strategické a analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB v regionu. V minulosti působil ve společnosti PwC, kde se věnoval advisory a auditu finančních institucí. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze (Obor statistika a pojistné inženýrství), absolvoval studijní pobyt na Université catholique de Louvain v Belgii.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE



Čtěte více:

Holandská nemoc finančního systému?!
03.11.2015 18:00
Už dlouho se hovoří o tom, že „financializace“ ekonomice neprospívá. J...
PPF hodlá vytěsnit minoritní akcionáře CETIN; navrhuje cenu 172,40 Kč za jeden kus
03.11.2015 17:54
Investiční skupina PPF navrhne na valné hromadě společnosti CETINu vyt...
Tesla Motors ve 3Q pořád ve ztrátě přitom nadále masivně investuje; akcie reaguje růstem o 9 %
04.11.2015 10:06
Mladá a populární automobilka Tesla Motors ohlásila další kvartální vý...

Váš názor
  •  
    04.11.2015 15:36

    Černá labuť je hrůza, ale přichází tak málo, že s ní prakticky nemusíme počítat. Jestli nechcete, aby vás připravila o peníze, tak investujte do majetku - na kapitálových trzích nejlépe do otevřených podílových fondů. Jenže které koupit? Zkuste projekt jakbytbohaty (tečka) cz
  • Patria x Asie
    04.11.2015 11:58

    no když diverzifikace, tak kdy už konečně bude možné u patrie přes internet kupovat a prodávat asijské trhy ?
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university