Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Holandská nemoc finančního systému?!

Holandská nemoc finančního systému?!

03.11.2015 18:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Už dlouho se hovoří o tom, že „financializace“ ekonomice neprospívá. Je prostě něco znepokojujícího na tom, že finanční sektor zabírá stále větší a větší část naší ekonomické aktivity. Finance jsou koneckonců o alokaci zdrojů v ekonomice. K tomu by měly sloužit správně nastavené ceny aktiv, které pomohou firmám určit, do kterých projektů investovat a do kterých ne. Když je velká část zdrojů alokována přímo ve financích, je tu méně zdrojů pro zbytek ekonomiky.

Kritici pravděpodobně nad výše uvedeným mávnou rukou s tím, že jde o pozůstatek z dob minulých. Posunuli jsme se prostě od zemědělství k výrobě a pak ke službám a financím. A celá debata se točí v kruhu. I když se objevilo několik studií, které tvrdí, že financializace souvisí s nižším růstem, je těžké najít skutečně existující vazbu mezi nimi. Například turecký ekonom Ozgur Orhangazi v roce 2008 zjistil, že finanční sektor obvykle roste v době, kdy investice ve zbytku ekonomiky zpomalují. To ovšem neznamená, že tu pozorujeme nějakou kauzalitu.

To samé je problémem i u jiných studií včetně studie od Banky pro mezinárodní vypořádání, která hovoří o nelineárním vztahu mezi finančním sektorem a růstem. Podle ní dochází k tomu, že když finanční sektor dosáhne určité velikosti, růst celé ekonomiky začne zpomalovat. I zde ale pozorujeme korelaci a ne nutně kauzalitu. Je třeba možné, že zpomalující ekonomika potřebuje více zdrojů ve financích, aby byly dobře identifikovány investiční příležitosti, které ještě zbyly.

Celou věc je tedy těžké vyřešit bez toho, abychom popsali nějaký konkrétní mechanismus, kterým by velký finanční sektor brzdil zbytek ekonomiky. To se možná nyní povedlo, když ekonomové Gianluca Benigno, Nathan Converse a Luca Fornaro začali ve své nové studii hovořit o „prokletí finančních zdrojů“. Tato teorie tvrdí, že pomalý růst nemusí způsobovat finanční sektor sám o sobě, ale obrovský příliv finančních investic ze zahraničí. Jde o finanční verzi známého „prokletí přírodních zdrojů“. To se týká široce rozšířeného jevu, kdy země s velkým přírodním bohatstvím trpí pomalejším ekonomickým růstem. Dochází totiž k tomu, že čím více ropy, mědi či jiné komodity země vyváží, tím silnější je její měna, a ta doléhá na ostatní exportní sektory. Název pak zní holandská nemoc.

Benigno a jeho tým tvrdí, že příliv kapitálu vyvolává také určitý druh holandské nemoci. Příliv peněz ze zahraničí totiž nasměruje zdroje směrem k odvětvím, jako je stavebnictví či samotné finance. Výrobní sektor ale trpí nedostatkem zdrojů a klesá jeho podíl na celkovém produktu. V krátkém období vyvolá tento vývoj boom, ale v delším období je pro ekonomiku pohromou. Ve výrobním sektoru docházelo v posledních desetiletích k nejvyššímu růstu produktivity a pokud tento sektor upadá, upadá i produktivita v celé ekonomice. Benigno dává za příklad Španělsko. Na konci devadesátých let do něj začal proudit zahraniční kapitál, většina z něj směřovala do realitního sektoru. V té době také došlo k propadu produktivity – nastal pokles celkové efektivity španělské ekonomiky.

Znamená to vše, že volný obchod je pro některé země hrozbou? Upřímně řečeno, ano. Standardní argumenty se soustředí na jeho krátkodobé přínosy, ale pokud investoři přemýšlejí krátkodobě, mohou tím poškodit dlouhodobý růst. Mobilita kapitálu představuje v mezinárodním obchodu klíčový prvek, ekonomové se ale stále více obávají toho, jak destabilizuje finanční trhy, vyvolává jejich propady i recese. K těmto obavám můžeme možná přidat i to, že příliv kapitálu vede rovněž k dlouhodobé stagnaci ekonomiky. Financializace tedy může být symptomem mnohem většího problému – prokletí přílišného množství zahraničního kapitálu. Lékem by podle Benigna a jeho spolupracovníků mohly být nákupy zahraničních aktiv ze strany vlády, ke kterým by docházelo ve chvíli, kdy do země míří velký objem zahraničního kapitálu. Jinak řečeno: „Pokud vám posílají peníze, je nejlepší poslat jim je hned zpátky.“

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Banka UBS ztrojnásobila zisk (díky daňovému zvýhodnění)
03.11.2015 9:15
Největší švýcarské bance UBS prudce vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý ...
Pokud padne Merkelová, padne i společná Evropa
03.11.2015 11:00
Minulý týden jsem strávil ve společnosti členů strany Angely Merkelové...
Volkswagen má další trable; skandál se rozšiřuje na Porsche a Audi
03.11.2015 11:31
Americký regulátor, který vyšetřuje Volkswagen, rozšiřuje svoje pole z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university