Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Progresivní dividendu udržíme, řekl František Řezáč, CEO Pegas Nonwovens, exkluzivně Patrii Online

Progresivní dividendu udržíme, řekl František Řezáč, CEO Pegas Nonwovens, exkluzivně Patrii Online

03.12.2015 11:00
Autor: Pavel Daniel

Rok 2016 má být pro Pegas Nonwovens podle Františka Řezáče, generálního a obchodního ředitele firmy příznivý. „V současné době jsou téměř ukončená všechna významná jednání ohledně prodejů pro příští rok a naše výrobní kapacita je v podstatě vyprodána,“ řekl Řezáč Patrii Online. Podle něj zůstane zisková marže Pegas Nonwovens na současné úrovni, i když ve vztahu k některým zákazníkům došlo ke změně cenové úrovně.

Patria Online: Jak hodnotíte provozní výsledky Pegas Nonwovens za rok 2015?

Provozní výsledky za tento rok jsou ve velké míře ovlivněny dvěma externími faktory. Prvním z nich je přenosový mechanismus cen polymerů, kde jsme tento rok svědky výrazné volatility jejich cen, což má dopad na naše čtvrtletní výsledky. Stále však platí, že v dlouhém období jsme přirozeně zajištěni proti vývoji cen polymerů a celkový dopad přenosového mechanismu za rok 2015 odhadujeme přibližně nulový.
Druhým faktorem je přecenění manažerského opčního akciového programu, jenž závisí na vývoji ceny našich akcií. Růst cen našich akcií na burze je potom reflektován v našich nákladech prostřednictvím přecenění tohoto opčního programu. Na druhou stranu však věřím, že růst cen akcií naši akcionáři dlouhodobě oceňují.

Patria Online: Žádná jiná negativní událost výsledky neovlivnila?

Kromě zmíněných dvou externích faktorů je rok 2015 pro nás poměrně standardní. Výroba se v prvním pololetí držela na historických maximech, přičemž mírně horší výsledky výroby za třetí čtvrtletí doženeme, doufám, do konce roku. Plán prodejů pro tento rok rovněž splníme a velmi dobré prodeje z konce třetího a ze čtvrtého čtvrtletí by měly pokračovat i v následujícím roce.

Patria Online: Jaký vývoj odhadujete v cenách polymerů a dalších vstupů? Podařilo se Vám sehnat na trhu dostatek surovin po výpadku produkce v Unipetrolu nebo jste kvůli tomu museli částečně omezit výrobu?

Vývoj cen vstupů surovin je v podstatě nemožné odhadnout. Ceny polymerů sice významně korelují s cenami ropy, nicméně, jak jsme viděli v prvním pololetí tohoto roku, nemusí to tak být vždy. V prvním pololetí došlo k výraznému růstu cen polymerů až nad maxima z roku 2014, přičemž ceny ropy oproti roku 2014 spadly přibližně na polovinu. Důvodem pro růst cen byl nedostatek polymeru, který byl spojen s nečekanými odstávkami provozů několika evropských výrobců. Od začátku září však sledujeme obrat v cenách, které se v současnosti pohybují opět blízko minimálních úrovní ze začátku roku. Další vývoj si netroufnu odhadovat. Jak jsem však uvedl v přechozí odpovědi, není pro nás zas až tak zásadní, jelikož jsme schopni prostřednictvím přenosového mechanismu ceny polymeru přenést na zákazníka.

Havárie v Unipetrolu na nás neměla v podstatě žádný dopad. Vstupní materiál máme zajištěn od několika dodavatelů tak, abychom v případě potřeby mohli případný výpadek u jednoho dodavatele nahradit jiným. Navíc většinu materiálu pro naši výrobu tvoří polypropylen, jehož výroba a dodávky z Unipetrolu nadále standardně probíhají. Havárie se totiž týkala etylénové jednotky, resp. výroby polyetylenu, který tvoří relativně malou část našich výrobních vstupů. Stejně jako u polypropylenu tak i u polyetylenu platí, že dodávky máme zajištěny z více zdrojů a naši potřebu pro příští rok tak máme pokrytou.

Patria Online Dividenda společnosti činí zhruba 4 % ročního výnosu, jak plánuje firma do nejbližší budoucnosti udržovat dividendový závazek?

Na našem závazku progresivní dividendy se nic nemění. Generujeme dostatečné volné peněžní toky, abychom byli schopni tomuto závazku dostát.

Patria Online: Hodně se nyní mluví o programu zpětného odkupu akcií a uplatňování opcí na akcie, jaký bude další režim?

Od poloviny srpna, kdy jsme program zpětného odkupu spustili, jsme k dnešnímu dni odkoupili zpět akcie v hodnotě přibližně 3.3% základního kapitálu. Představenstvem schválený objem programu zpětného odkupu představuje 5%. Vlastní akcie můžeme použít na snížení kapitálu, resp. vypořádání závazků z titulu manažerského opčního akciového programu.

Patria Online: Jak firma plánuje v nejbližší době rozšiřovat své provozní kapacity?

Začátkem září jsme oznámili podpis kontraktu na druhou výrobní linku pro náš egyptský závod. Tato linka je založena na zcela novém konceptu, který jsme vyvinuli v úzké spolupráci s naším dodavatelem technologie. Chtěl bych zdůraznit, že základem technologie je stejně vyspělá technologie, která je součástí nejmodernějších a nejnovějších linek. Inovace tohoto konceptu spočívá zejména v tom, že klade minimální nároky na infrastrukturu, a proto může být linka umístěna v podstatě do jakékoliv, i existující, výrobní budovy. Není potřeba budovat speciální zázemí, např. sklepy pro vzduchotechniku. V důsledku toho jsou s pořízením takovéto linky spojené i nižší kapitálové výdaje. Spolu s touto novou výrobní linkou by naše výrobní kapacita v Egyptě měla dosáhnout asi 30 tisíc tun, přičemž do budoucna počítáme s postupným budováním výrobních kapacit v Egyptě až do 45 tisíc tun ročně.

Netajíme se ani tím, že tento typ výrobní linky považujeme za platformu pro případnou expanzi na nové, zejména rozvíjející se trhy.

Patria Online: Neohrozí vaše plány rostoucí napětí v regionu Blízkého východu, sousedícího s Egyptem? A máte pro vážné komplikace v regionu připravenu změnu obchodní strategie?

Uvědomujeme si zhoršenou bezpečnostní situaci a nestabilitu v zemích Blízkého východu, ale i například v sousedící Libyi. Jsme proto rádi, že Egypt patří mezi země, kde je vláda schopna udržet pořádek a stabilitu, což nám umožňuje se plně soustředit na naše podnikání a další rozvoj. Na druhou stranu je třeba si připustit, že bezpečnostní situaci a její vývoj lze jen obtížně odhadnout, ať mluvíme o jakékoliv části současného světa. V případě závažného zhoršení bezpečnostní situace by pro nás absolutní prioritu představovala ochrana našich zaměstnanců a jejich bezpečný návrat domů. Dalším krokem by byla minimalizace majetkových ztrát, např. formou zakonzervování výrobního závodu. Poslední instanci představuje pojistná smlouva na krytí rizik spojených s investicí v Egyptě.
Rád bych však při této příležitosti zdůraznil, že žádné zhoršení v současné době v Egyptě nepociťujeme a rovněž naši zákazníci se nachází mimo konfliktní území.

Patria Online: Jak hodnotíte vliv vypadnutí akcie Pegas Nonwovens z akciového MSCI Indexu?

Nepřísluší mi hodnotit vývoj ceny akcií ani externí faktory, které k tomuto vývoji přispívají. Z osobního hlediska jsem velmi překvapen, že u takto významného indexu, na jehož složení je navázáno portfolio řady investičních fondů, může dojít k takovýmto změnám v časovém horizontu jednoho čtvrtletí.

Patria Online: Můžete čtenářům Patria.cz představit provozní a obchodní výhled na 2016?

V současné době jsou téměř ukončená všechna významná jednání ohledně prodejů pro příští rok a naše výrobní kapacita je v podstatě vyprodána. Naše zisková marže by měla zůstat na současné úrovni, i když ve vztahu k některým zákazníkům došlo ke změně cenové úrovně. Tyto změny však budou vykompenzovány vyšším objemem prodeje, zlepšením prodejního mixu ve prospěch technologicky vyspělých materiálů a rovněž i další optimalizací a zvýšením efektivnosti ve výrobě. Právě neustálé zaměření se na efektivitu výroby pro nás představuje dlouhodobou prioritu, což by v roce 2016 mělo přinést další zvýšení objemu výroby jak v České republice, tak i v Egyptě.

 


Čtěte více:

PPF se dnes chystá vytěsnit minoritáře CETIN (squeeze-out cena 172,4 CZK)
03.12.2015 8:24
Telekomunikační společnost CETIN svolala na dnešek valnou hromadu, na ...
Zvládne ECB ještě někoho překvapit?
03.12.2015 9:10
Včerejší slabá inflace v eurozóně byla pro šéfa ECB Maria Draghiho urč...
Saúdská Arábie prý plánuje během roku 2016 omezit těžbu ropy o 1 milion barelů denně
03.12.2015 9:15
Před pátečním zasedáním Sdružení zemí vyvážejících ropu (OPEC) se, ale...
Technická analýza - Den D pro eurodolar: Podrazí Draghi euru nohy povolením měnových kohoutů?
03.12.2015 9:13
EURUSD: Měnový pár se dnes pohybuje mírně pod hladinou denního pivotu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data