Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Bank of Japan jde proti proudu a zvyšuje objemy nakupovaných aktiv (QE)

Rozbřesk – Bank of Japan jde proti proudu a zvyšuje objemy nakupovaných aktiv (QE)

18.12.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Americký krok směrem k dražším penězům zůstává zatím mezi velkými hráči (z vyspělých ekonomik) výjimkou. ECB již dříve v prosinci rozhodla naopak o lehkém natažení měnové expanze a ještě agresivněji se vůči Fedu vymezila Bank of Japan. Ta trhy překvapila ohlášením agresivnějšího tisku peněz. Jednak se rozhodla, že bude nakupovat do bilance delší dluhopisy (7-12 let) a srazí tak výrazněji dolů právě delší sazby. Současně připraví nový program na skupování akcií, resp. akciových fondů obchodovaných na burze (ETF) v objemu 300 mld. JPY. Japonská centrální banka si navíc chce vybírat takové akcie, které aktivně investují do lidí a kapitálu. To zní zajímavě. Při pohledu na tyto závazky se ale člověk neubrání otázce, zda je primárním cílem takovéto politiky stále inflace?

Českou korunu nechává dražší dolar stejně tak jako slabší yen relativně klidnou a visí dál jako přibitá v těsné blízkosti intervenční hranice. Do Česka pravděpodobně v posledních týdnech opět začal proudit spekulativní kapitál ze zahraničí, který nedává české měně prakticky žádnou šanci podívat se na slabší úrovně. Příliv peněz z venku ale soudě podle nárůstu volné likvidity mezi bankami (zhruba +60 mld. korun od začátku listopadu) není tak velký jako v srpnu a v září tohoto roku. Může být také dočasně dán technickými faktory souvisejícími s blížícím se koncem roku. Ať jsou příčiny jakékoliv, výsledek je v tuto chvíli jasný - především krátké forwardové kurzy padají stále hlouběji pod intervenční hranici 27,00 EUR/CZK.

Region - forex
Forint se zlotým včera vůči euru během dne posilovaly, avšak odpolední posílení dolaru jim nepřálo. Zlotému odpoledne pomáhala pozitivní makročísla z průmyslu a maloobchodu za listopad, jež v obou případech překonala očekávání trhů. Co se týče koruny, tak spotový kurz se opět příliš neměnil. V posledních dnech je tak zajímavé především posilování forwardových kurzů, které se pozvolna sunou hlouběji pod hranici EUR/CZK 27,0.

Dnešní den je z hlediska očekávaných událostí nezajímavý. Pozornost mohou přitahovat víkendové volby ve Španělsku, které mohou být ve spojení s vyššími americkými sazbami pro region mírně negativní.

Dluhopisy
Německé bundy prudce posílily s tím, jak dobrá nálada na akciových trzích po zasedání Fedu vyprchala. Bund do velké míry také zůstal v závěsu za americkými delšími dluhopisy. Na obou trzích kromě akcií hrála ústřední roli také padající cena ropy, která ne a ne najít své dno. Nálada v průmyslu na východě USA (Philly Fed) navíc přinesla další lehké zklamání a vedla nás (spolu s čísly o průmyslu) k dalšímu snížení našeho odhadu pro růst Ameriky na konci roku (1,6 %).

Komodity

Cena ropy Brent se včera znovu přiblížila krizovým úrovním, i když se nedostala do jejich těsné blízkosti jako v pondělí. Cena americké ropy WTI klesala více, patrně k tomu přispěl i nečekaně velký růst zásob v USA. Žádné zásadní fundamentální novinky však jinak nepřichází a vysoká volatilita ceny i nadále vyplývá z hlavních nejistot, se kterými je trh konfrontován. Tedy riziko zpomalení čínské poptávky, riziko vyšší produkce ropy v Íránu a riziko dopadu nízkých cen ropy na producenty mimo OPEC. Dnes ráno se cena ropy Brent pohybuje poblíž 37 USD/barel.

Posilování dolaru včera neprospívalo zejména cenám kovů - základní kovy zlevnily v průměru o 1,4 % a cena zlata se přiblížila šestiletým minimům.

 

Čtěte více:

(Černé) zlato stíhá jedna rána za druhou, naposledy Fed
17.12.2015 12:46
Americký Fed včera trh nepřekvapil a zcela dle očekávání zvýšil poprvé...
Dolar navyšuje své zisky, zatímco na akciích už nálada klesá
17.12.2015 16:38
Včerejší zasedání Fedu přineslo na trhy znatelnou úlevu, že na posledn...
Souhrn včerejšího vývoje na světových trzích
18.12.2015 8:43
ČR Evropské akciové indexy ve čtvrtek těžily z pozitivní nálady na ev...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data