Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk – Konečně lepší zprávy z Číny; vývoz o dovoz se propadá méně než se čekalo

Rozbřesk – Konečně lepší zprávy z Číny; vývoz o dovoz se propadá méně než se čekalo

13.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ačkoliv je šanghajský akciový index dnes po ránu v nepatrném záporu a cena ropy po těžké nakládačce v tomto týdnu osciluje jen nad hranicí 30-ti dolarů za barel, tak aktuální sentiment na globálních trzích nevypadá již tak chmurně.

Předně, Čína dnes po ránu zveřejnila statistiky zahraničního obchodu za loňský prosinec, které vypadají podstatně lépe, než se čekalo. Zatímco trh počítal s meziročním poklesem dolarové hodnoty exportů o 8 %, tak vývoz klesl jen o 1,4 %, přičemž důležitější importy padají rovněž pomaleji. Meziročně spadly “jen” o 7,6 %, ale trh sázel na pokles o 11,5 %. V juanovém vyjádření vypadají výše uvedené čísla ještě lépe, když exporty dokonce rostly o 2,3 %, zatímco importy propadly “jen” o 4 %. To vše ukazuje na dvě věci: za prvé, čínský zahraniční obchod se mimo jiné i díky depreciaci juanu nevyvíjí tak zle, přičemž obchodní přebytek země se nafukuje. A za druhé, vývoj čínských dovozů (v dolarech), který zbytek globální ekonomiky zajímá především, není nakonec tak zlý. Tím spíše, že dolarové ceny komodit, které Čína vesměs dováží, padají velmi rychle.

Druhý důvodem, proč se trhy na globální ekonomiku nemusí dívat až chmurně, může být, že kolaps cen ropy je konec konců pro Evropu, USA ale třeba i Čínu dobrá makroekonomická zpráva. Cena ropy Brent činila loni v průměru okolo 52 USD za barel. Pokud by tedy letošní průměrka Brentu spadla na nějakých 35 USD za barel, bude to pokles o skoro třetinu. To sice nebude tak impozantní pozitivní nabídkový šok pro výše uvedené ekonomiky jako v roce 2015 (kdy ceny ropy propadly o 47%), avšak stále by šlo o velmi solidní stimul.

Region - forex
Regionální měny včera vesměs posilovaly. Forint smazal prakticky veškeré ztráty z předchozího dne, a to přesto, že centrální banka (MNB) představila nové nekonvenční měnověpolitické nástroje. Ty však šly víceméně očekávaným směrem. MNB se odhodlala k postupnému rušení dvoutýdenní depozitní facility (do konce dubna). Nová opatření jdou ve směru těch předchozích a banka se dále snaží podpořit trh s vládními dluhopisy (například výnos tříletého vládního dluhopisu šel včera dolů o 10 bps.).
Co se týče dnešního kalendáře, tak ten je s výjimkou zveřejnění dat o listopadových platebních bilancích v ČR a v Polsku prázdný. Výraznější dopad na trhy neočekáváme.

Dluhopisy
Výnosy dluhopisů na delším konci americké i německé křivky šly včera lehce dolů (o 1-2 bps), a to primárně kvůli neschopnosti ropy nalézt stabilní dno. Na druhé straně akciové trhy v Evropě i v USA zdá se našly pevnější půdu pod nohama, a to trochu mírní poptávku po relativně drahých bezpečných dluhopisech.
Dnes během dne bude v centru pozornosti vedle o něco slabší průmyslové výroby v eurozóně, především béžová kniha Fedu a výroky dalších amerických centrálních bankéřů. Celkově by měly vyznít holubičím dojmem, další citelnější pokles výnosů ze současných úrovní ale již neočekáváme.

Komodity
Zatímco cena americké ropy WTI včera krátce propadla pod 30 USD/barel, tak cena Brentu se nad touto hranicí udržela a dnes ráno mírně roste. Spíše než zprávy o zadržení amerického vojenského plavidla, které zabloudilo do íránských vod, mohou ropě pomáhat data z Číny. Dovozy a vývozy (patří k důvěryhodnějším statistikám) dopadly lépe, než se čekalo, a to mimo jiné i díky dovozu ropy. Čína, jak je zvykem jejích autorit, patrně využívá nízkých cen k budování strategických zásob. I proto čekáme, že se čínská poptávka po ropě nijak dramaticky letos nezhroutí (a naopak mírně poroste).

Opatrné oživení je například patrné i na ceně mědi, která se dnes ráno vzdaluje od sedmiletých minim.

 

Čtěte více:

Asie: Dobrá data z Číny a vývoj japonských titulů poslal většinu trhů do zisků
13.01.2016 8:11
Asijské akcie, vedeny příkladem rallye amerických titulů, odskočily od...
Pokles čínského vývozu se díky slabšímu jüanu výrazně zmírnil
13.01.2016 8:18
Čínský vývoz i dovoz v loňském roce podle očekávání výrazně klesly. V ...

Váš názor
  • Dobrá zpráva!
    13.01.2016 9:30

    Hovoří k Vám kapitán letadla: Vážení pasažéři, mám pro Vás dobrou zprávu. Rychlost pádu našeho letadla není tak vysoká, jak jsme předpokládali. Namísto za 3 minuty se roztříštíme až za minut pět. Jsem rád, že jsem Vás mohl takto potěšit. Máte li mobilní telefon a signál, můžete přes zákaz telefonování na palubě oznámit tuto radostnou zprávu Vašim rodinám.
    jiri
    • Re: Dobrá zpráva!
      13.01.2016 9:57

      To ještě stihne opíchat letušku o)
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data