Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Procento nejbohatších vlastní stejně jako zbylých 99 %

Procento nejbohatších vlastní stejně jako zbylých 99 %

19.01.2016 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Svět patří čím dál méně lidem. Procento nejbohatších vlastnilo v roce 2015 již stejně, jako zbylých 99 % z nás. Majetkové rozdíly navíc narůstají čím dál rychleji. Od roku 2010 podle nevládní organizace Oxfam vzrostl majetek 62 nejbohatších lidí na světě o 44 %, zatímco majetek 3,5 miliardy nejchudších o více než 40 % poklesl. Co za tím stojí? Na jedné straně bezesporu narůstající příjmové rozdíly - ať už berete jako hlavní důvod globalizaci, ostřejší konkurenci strojů a počítačů anebo špatný přístup velké části populace ke vzdělání nebo zdravotnictví. Za druhé, rostoucí rozdíly v majetku samy o sobě vytváří pro hrstku vybraných takové investiční příležitosti ke zbohatnutí, které zbytek populace jednoduše nemá. Konzervativní deník Wall Street Journal před pár lety napsal, že majetkové rozdíly v USA se po krizi prohloubily, protože chudí na rozdíl od bohatých špatně zainvestovali. Ano, ale je to možná lehce cynické, vyčítat nejchudší části americké populace, která buď o práci přišla, nebo se o ní strachovala, že dostatečně neinvestovala a v pravý čas neskupovala podhodnocená aktiva.

Narůstající majetkové a příjmové rozdíly do velké míry také vysvětlují to, čím v posledních letech prochází Čína. Dlouhodobá snaha nahradit vývozní orientaci domácí poptávkou naráží na jeden problém - v Číně s raketovým růstem také raketově narostly příjmové rozdíly. I proto domácí spotřeba zatím netvoří velkou část HDP a rozpočtový růst v uplynulých letech táhly, namísto vyčerpaných vývozů, investicemi (necelých 50 % HDP) nabuzené úvěry. Dnes se bohužel ukazuje, že řada investic se nevrátí, protože jim k úspěchu na konci chybí právě silnější finální poptávka čínských domácností. Co je výsledkem - zpomalující růst a narůstající dluh - zadlužení čínských podniků a domácností se podle posledních odhadů vyšplhalo ke 260 % HDP. Čína podle dnešních ranních čísel rostla v uplynulém roce nejpomaleji za posledních 25 let a nic nenasvědčuje tomu, že by se jí mělo v dohledné době vést lépe.

Region
Zlotý na začátku týdne smazal část pátečních ztrát, ačkoliv na cenách vládních dluhopisů i polských akcií byla nervozita z nečekaného zhoršení ratingu od S&P jasně patrná. Zajímavé je, že po delší době se včera odlepila od intervenční hranice ČNB i koruna, která oslabila o pár haléřů.

Ačkoliv je tento týden zajímavý i z hlediska makroekonomických statistik, které budou v Polsku zveřejněny (st a čt), tak nejvíce pozornosti asi přitáhne politika. Vláda Práva a spravedlnosti se mimo jiné dnes bude propírat v Bruselu v Evropském parlamentu, kam odjíždí i nová polská premiérka Szydlová. Rozhovory však začínají až odpoledne (16:00), takže jejich závěry případně ovlivní obchodování až zítra.

Jak jsme již poznamenali, fundamenty polské ekonomiky a vyhlídky pro letošní rok jsou podle nás velmi dobré a proto v letošním roce očekáváme posilování zlotého, zejména ve srovnání se současnými úrovněmi.

Dluhopisy
S ohledem na včerejší svátek bylo pondělní obchodování velmi klidné, když zajímavostí byl spíše vývoj na trhu s polskými vládními dluhopis, resp. růst kreditního rizika země (CDS) s ohledem na páteční snížení ratingu ze strany S&P.

Dnešek však bude o Číně a pokračující výsledkové sezóně v USA. Čínská makro data (HDP, průmyslová výroba i maloobchodní tržby) byla sice mírně za očekáváním, avšak stále relativně dobrá, což by mohlo dát prostor k růstu rizikovým aktivům a naopak ublížit bezpečným vládním dluhopisům na obou stranách Atlantiku.

Komodity
Navzdory tomu, že dnešní ranní data z Číny lehce zaostala za očekáváním trhů, tak cenám komodit se daří dobře. Jedním z vysvětlení může být, že sázky na nějaké dramatické zhoršení čínské situace, které lze činit například právě prostřednictvím komodit (vzhledem k jejich velké spotřebě v Číně), nemusí být zcela opodstatněné. Kromě ropy je tak mírný optimismus patrný zejména na cenách základních kovů (cena mědi např. roste na 6denní maxima).

 
 
 

Čtěte více:

Patria On Air/Investice ZET – klesne ropa na USD20 za barel?
18.01.2016 11:15
Dnes jsme se v pořadu Investice ZET, jehož je Patria Finance od počátk...
Pražská burza může korigovat ztráty ze včera
19.01.2016 8:27
Pražská burza se stejně jako všechny hlavní evropské trhy zbarvila do ...
Čínský drak opět zeslábl, HDP ve 4Q15 y/y +6,8 %
19.01.2016 8:36
Čínská ekonomika ve 4. čtvrtletí opět zpomalila růst, když se hrubý d...

Váš názor
  • Ono je to spíš demografickým modelem
    19.01.2016 12:48

    dětí se dlouhodobě rodí mnohem více v chudých částech, a rozšiřují tak "procento" chudých, oproti bohatým, u US a Evropě (nemluvě o Japonsku) . Takže je více matematika než politika.
    Bo
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data