Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (5. díl)

Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (5. díl)

16.02.2016 15:15

Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný podílový fond, nesoucí jméno Patria Finance – Global Partners Patria Selection 1.

Tento fond je výsledkem třístranné spolupráce mezi Patria Finance, ČSOB Private Banking a KBC Asset Management S.A., kde Patria Finance a ČSOB Private Banking působí jako exkluzivní distributoři tohoto fondu a KBC Asset Management S.A. je jeho správcem. Lokálním partnerem při přípravě, strukturování a emisi fondu byl ČSOB Asset Management.

Podkladové portfolio tohoto fondu je složeno z 30 blue-chip akciových titulů, jejichž výběr z velké části kopíruje úspěšný produkt analytiků Patria Finance – Dlouhodobé investiční příležitosti, který svou výkonností dlouhodobě překonává výkonnost globálních akciových trhů. Jednotlivé firmy, které jsou součástí portfolia strukturovaného fondu Patria Selction 1 budeme na stránkách Patria.cz postupně představovat. Každý text přinese informaci o 2 - 3 společnostech, které tvoří portfolio fondu Patria Finance.

Orange

- Kýžená stabilizace na domácím trhu podtrhuje obrat stěžejní větve podnikání.
- Mimo to začíná být domácí cenové prostředí stále více inflační. Poté, co se Numericable-SFR a Iliad po vstupu na trh snažily všemožně navyšovat tržní podíl, povětšinou prostřednictvím velmi agresivní cenové politiky, se již blýská na lepší časy.
- Ve střednědobém horizontu by tento pozitivní trend neměl být ohrožen, neboť k posilování profitability se zavázala Num-SFR; Bouygues Telecom navíc bude muset jít podobnou cestou vzhledem k tomu, že odmítl nabídku na převzetí od holdingu Altice (vlastník Numericable).
- Orange by se tedy měl vrátit po dlouhých letech k růstu; navíc má stále značný prostor k redukci nákladů…
- …což by vzhledem k velké provozní/finanční páce, se kterou společnost operuje, mělo vést k dalšímu vylepšení již beztak atraktivní valuace -> 2016E FCF výnos na úrovni 10 %, 2016E EV/EBITDA poblíž 10letého minima relativně ke zbytku sektoru.
- Dle našeho názoru není zatím plně ze hry ani konsolidace francouzského telekomunikačního trhu; Bouygues načrtl podmínky, za jejichž splnění by byl k eventuálnímu převzetí svolný; v případě, že by k tomu ve finále došlo, měli bychom na stole koncentrovanější trh s o poznání nižšími cenovými tlaky a pozitivním dopadem na provozní marže; k možným kupcům se řadí i samotný Orange.

E.ON

- Investiční teze stojí na plánované změně podnikatelské struktury; společnost se počínaje letošním rokem rozdělí na regulovanou (distribuce, obnovitelné zdroje, jádro) a neregulovanou (Uniper, konvenční výroba elektřiny) část
- Rozdělení by mělo zefektivnit operace a alokaci kapitálu.
- Z hlediska valuace by mělo dojít na odemčení valuačního potenciálu jednotlivých částí; při aktuální tržní kapitalizaci obchoduje E.ON s diskontem vůči samotné regulované části; trh tedy přisuzuje nulovou (nebo dokonce zápornou) hodnotu konvenční výrobě elektřiny (>2 mld. EUR EBITDA).
- S ohledem na nižší kapitálové požadavky (jádro jako součást regulované části) ponechá neregulovaná část prostor pro zvýšení vyplácené dividendy (resp. vyšší výplatu generované volné hotovosti); dividendový výnos by tak během příštího roku mohl vyšplhat na vysoce sektorově nadstandardní úroveň.

Union Pacific

- Zisky železničních společností se opírají o tři hlavní faktory – objem přepraveného zboží, cenu za přepravu a produktivitu. Prudká sektorová korekce loňského roku byla zapříčiněná setrvale klesajícím objemem přepraveného zboží. Zbylé dva faktory jsou dle našeho názoru v pořádku.
- Pokles objemu přepraveného zboží je dle našeho názoru do velké míry cyklickou záležitostí koncentrující se zejména u přepravy energetických vstupů (v případě Union Pacific především uhlí), nikoliv problémem strukturálního rázu. Vede nás k tomu pohled na meziroční dynamiku objemu přepravy v loňském roce. Již počátkem roku jsme pozorovali citelné ochlazování meziročního růstu, které pak posléze v 2Q15 rychle akcelerovalo až na meziroční pokles v řádu -10 % yoy. S příchodem léta se ovšem situace postupně stabilizovala na zhruba -5 % yoy. Z historického hlediska je pak situace, kdy padá objem přepravy dva roky v řadě velmi neobvyklá. Pro letošní rok tudíž počítáme se zformováním dna a pozvolným návratem do lehce černých čísel (z yoy perspektivy).
- Valuace v sektoru již ovšem diskontují závažnější vývoj, což činí z těchto titulů, a jmenovitě UNP, atraktivní investici. Sektorový NTM P/E poměr dosahuje pouze 15,2x (UNP 14,6x), což je zhruba 1x pod trhem. Historicky pak tyto tituly zvyknou vůči trhu obchodovat spíše s >1x valuační prémií, což je dáno strukturálně vyšší provozní profitabilitou dosahovanou od roku 2010. Union Pacific je pak naším sektorovým koněm především díky nadstandardní provozní efektivnosti a silné rozvaze.


Čtěte více:

Patria Finance uvádí na český trh svůj první strukturovaný fond!
30.01.2016 13:00
Patria Finance začala od 21. ledna 2016 nabízet k úpisu první struktur...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (2. díl)
04.03.2016 10:47
Již příští týden 11. března končí úpis fondu Patria Selection 1. Nabíz...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (3. díl)
03.02.2016 13:30
Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný po...
Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (4. díl)
04.02.2016 15:13
Patria Finance od 21. ledna 2016 nabízí k úpisu první strukturovaný po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data