Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vše, co potřebujete vědět o odchodu Velké Británie z EU

Vše, co potřebujete vědět o odchodu Velké Británie z EU

08.03.2016 16:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Jste už unaveni neustálými řečmi o rozpadu Evropy? Pak mám pro vás jednu špatnou zprávu. Kvůli tzv. Brexitu o něm ještě do června uslyšíte mnohokrát. V červnu totiž budou Britové rozhodovat o tom, zda zůstanou v EU, či zda ji opustí. Pokud by z ní skutečně odešli, mohli by v nejlepším případě doufat, že takových pět či deset let bude jejich ekonomika trpět a pak na tom nebude o moc lépe, než když byli v EU. V tom nejhorším případě by Brexit vyvolal další tenze v EU a vzájemné sbližování by bylo nahrazeno politikou rostoucího nacionalismu. Podívejme se ale hlavně na to, co by Brexit vlastně znamenal a proč by si ho někdo měl vůbec přát.

Brexit by byl něco úplně jiného než Grexit. Británie nepoužívá euro a z toho důvodu by Brexit pravděpodobně nevyvolal tlaky na vybírání vkladů z bank. Došlo by totiž „pouze“ k tomu, že Británie zruší dohody o volném obchodu se zbytkem Evropy a spolu s tím odstoupí od všech závazků, které s dohodami souvisí. To se týká veškeré regulace, kterou EU přijala, a také volného pohybu lidí a plateb do společného rozpočtu.

Uvedený popis nezní tak špatně, ale musíme si uvědomit, že Británie by zrušila dohody se svým největším obchodním partnerem. Do Evropy proudí přibližně 45 % britských exportů. Profesor Nick Crafts z University of Warwick v této souvislosti odhaduje, že britská ekonomika je nyní asi o 10 % větší oproti stavu, kdyby se nestala členem EU. Nemohla by ale Británie jednoduše uzavřít novou obchodní dohodu?

Nová dohoda by samozřejmě mohla být uzavřena, ale nedojde k tomu během jednoho dne, ani během několika málo let. Britská vláda se domnívá, že takový proces by zabral asi 10 let. Proč by to mělo trvat tak dlouho? V současné době už nejsou dohody o volném ochodu hlavně o odstranění tarifů, jako tomu bylo dříve. Většinou se týkají sektoru služeb a mezinárodní konkurence v tomto sektoru. Nastavení pravidel v této oblasti trvá velmi dlouho.

Evropa by také nechtěla dát Británii lepší podmínky, než jaké má nyní. Naopak může trvat na tom, že podmínky dohody se zhorší, aby tím demotivovala případné další zájemce o odchod z EU. Chcete volný přístup na evropský trh? Pak ovšem musíte přijmout veškerá regulační pravidla a platit do společného rozpočtu. Norsko muselo učinit přesně ten samý krok, jinak by dohodu s EU nezískalo. I kdyby šlo tedy vše podle plánu, odchod z EU by nakonec nepřinesl žádné výrazné změny. Británie by stále musela dělat řadu věcí, které po ní požaduje Brusel, ale už by neměla žádný vliv na rozhodovací procesy v Bruselu.

Stále však můžeme tvrdit, že by britské exporty utrpěly jen na pár let. K tomu ale přidejme vysokou nejistotu a snahu mnohých zbavit se liber v situaci, kdy tu nemusí být hodně lidí, kteří by je chtěli kupovat. Libra by tedy prudce oslabila. To je částečně dobrá zpráva, protože britská ekonomika se snaží vypořádat s nízkou inflací. Pokud by ale libra oslabila příliš, Bank of England by musela zvýšit sazby více, než nyní plánuje, a musela by začít bojovat s inflačními tlaky.

Pokud se Británie rozhodne, že už nechce zůstávat v EU, může to být konec unie, ale i samotné Británie. Proč? Důvod je jednoduchý. Skotsko by se totiž mohlo rozhodnout, že nechce být součástí Británie, která není součástí EU. Skotové mají k EU mnohem vstřícnější postoje než jejich sousedé na jihu. A nakonec by se mohli rozhodnout, že nechtějí být ani tak ve Velké Británii jako v EU.

Ani samotná EU by ale bez Britů nefungovala. Rovnováha sil mezi Francií a Německem by byla narušena, a to samé platí o řadě dalších oblastí, včetně snah o posílení vládního sektoru či přesouvání moci do Bruselu. Pokud by se nakonec ukázalo, že Británii se mimo EU nevede zle, tlaky na rozpad by zesílily. Lidé už nechtějí neustále dokola opakovat známou věc, ale to nic nemění na tom, že krize v eurozóně stále vyřešena nebyla. Řecko by pak vidělo, že život mimo EU není zase tak šílený nápad, a to platí zejména v případě, pokud je alternativou nikdy nekončící deprese.

Zdá se tedy, že Brexit by každému jen uškodil. Proč se o něm tedy vůbec uvažuje? Dlouhá odpověď hovoří o národní suverenitě, protiimigračních tlacích, kontrolou nad hranicemi, a podobně. Jak ale bylo uvedeno, pokud Británie nebude s EU spolupracovat, nebude mít ani obchodní dohody. Krátká odpověď na uvedenou otázku tedy zní: Žádné dobré důvody pro Brexit neexistují.

Autorem je Matt O'Brien.

Zdroj: The Fiscal Times


Čtěte více:

Project Syndicate: Politika finanční volatility
08.03.2016 11:00
Před čtyřiadvaceti lety, uprostřed ošklivého soupeření před prezidents...
Eurodolar bez výrazného pohybu, jenu pomohla lepší data o HDP
08.03.2016 11:21
Dnešní den je poměrně bohatý na makrodata, která začala být zveřejňová...
Ropa – změna směru?
08.03.2016 11:51
Ropa Brent se již na nějakou dobu usídlila na hodnotě okolo 40 USD. ...

Váš názor
  • zbytečné obavy eurofanatiků
    09.03.2016 10:15

    Země, kde dominuje ekonomice fotbalové Premier Lique nikdy nezchudne:-)) To by si už měli socky v Bruselu uvědomit:-))
    Jesse
  • Nesouhlas
    09.03.2016 10:14

    Všichni vyjadřují nesouhlas s nějakými rysy EU. Asi mají pravdu, ale nevím, co bychom získali zničením EU. Podle mne významné zhoršení exportních podmínek (a to jsme velmi závislí na našem exportu), kuratelu našich politiků, kterým věřím ještě méně než buselským. Opomíjí se i důležitá role EU v řešení sporů mezi státy. Mám prostě pocit, že po určité době lidé obecně chtějí rozbít cokoliv stávajícího v naději, že dostanou něco lepšího. O tom však v tomto případě velmi pochybuji. Bojoval bych spíše se Velkou Británií o udržení výhod EU s tím, že integraci je zapotřebí zpomalit a fungování vylepšit. Jsem stále přesvědčen o tom, že výhody významně převyšují nad nevýhodami, i když je teď módní tvrdit opak. Chladnou hlavu prosím :-).
    jerry
    • Re: Nesouhlas
      09.03.2016 14:42

      To jak funguje EU je ostuda, vůbec se nedivím Cameronovi, jeho požadavky bych z fleku podepsal. Je naivní se domnívat, že si Bruselští poslanci sami vypustí rybníček při těch jejich platech. Takže Británie nakonec zvolí zlatou střední cestu, něco si vyjednali a zůstanou v EU. Vyšegrád na to koule bohužel nemá.
      Bentley
    • Re: Nesouhlas
      09.03.2016 10:48

      Je logické, že čím väčší trh tým je väčšia možnosť odbytu.Odstredivé tendencie z EU však vo veľkej miere sú výsledkom čoraz väčšej byrokracie z Bruselu, ktorá už pomaly bude určovať aj to kedy máme ísť na WC.Ak sa chce EU zachovať musia v Bruseli vyhodiť polovicu neschopných úradníkov. Je napr. nonsens aby na komisárov dávali ľudí nie podľa odborných predpokladov, ale podľa politického a pomerného kľúča.Ako príklad uvediem napr. Ševčoviča, ktorý nikdy nerobil v oblasti energetiky a je podpredsedom EK pre energetiku. A to platí pre všetkých.Totálnym prepadákom je šedá myš Mogadinyová,ktorá šéfuje európskej diplomacii a pri riešení súčasných vážnych problémov o nej nie je ani počuť. Ale možno pri jej schopnostiach je to aj dobre, že sa do ničoho nemieša.
      Petrík
      •  
        09.03.2016 15:36

        Spojovat byrokracii s EU je zásadní nepochopení problému byrokracie. Na přebujelou byrokracii dojel už starověký Egypt. Byrokracie je i v Číně nebo Rusku a nejspíš o hodně horší než v EU. Výhodou byrokracie Evropského typu je, že každé rozhodnutí byrokrata je přezkoumatelné soudem. Což byrokracii ještě zvětšuje, ale rozhodně jí to činí snesitelnější. Méně prostoru pro zvůli byrokratů. Významný pokles byrokracie lze realisticky očekávat až v případě rozpadu EU na kvazistáty velikosti krajů či okresů. Pokud bychom vystoupili z EU a chtěli volně obchodovat s Německem pokles byrokracie nebude vůbec žádný.
        ..
  •  
    08.03.2016 17:46

    Som presvedčený,že všetky tanečky čo robí Cameron s odchodom z EU je len prachsprosté vydieranie, podobne ako Turecko s utečencami. Nakoniec si vybojuje také podmienky, že za rohom sa bude smiať ako mu všetci skočili na špek.Vidí totiž ako sa pevninská Európa trápi s utečencami, s Gréckom,Tureckom , že nevie čo skôr hasiť. A v tomto chaose problémov sa mu veľa vecí prepečie.
    Petrík
    •  
      09.03.2016 9:27

      Jak to bude s Brexitem, o tom možná napoví již tento víkend zemské volby v několika Spolkových zemích. Bude to totiž opravdové lidově referendum, stejně jako na Slovensku, zde hlavně o německé komunální i vládní, ale v širším kontextu i evropské bruselské politice. Byl jsem nedávno u kolegy, který bydlí kousek od Mnichova, v Erdingu. My totiž víme o uprchlících kulový. Kasárna v Erdingu, zabraná pro uprchlíky, tělocvičny škol i v širokém okolí, zabrané pro uprchlíky, tělocvičny sportovních klubů, zabrané pro uprchlíky. Seehofer musí být pod takovým občanským tlakem, že se jeho vyhraněmým prohlášením vůči Merkelové nelze vůbec divit. Jsem proto osobně přesvědčen, že po tomto víkendu se v Německu budou divit i mnozí koaliční politici. A to bude dle mého mínění i velký signál pro voliče za Kanálem.
      Liška Bystrouška
    •  
      08.03.2016 19:38

      EU spěje k rozpadu delší dobu a všichni, kdo z tohoto psychopatického spolku odejdou co nejdříve, na tom mohou jen vydělat. Dluhy, dotace, byrokracie, socialismus, islamizace, nedodržování smluv. Odejděme z EU co nejdříve, pak se můžeme vrátit k nějaké formě EHS.
      rac
    •  
      08.03.2016 19:22

      Ale, ale? Jaké vydírání? Škoda, že takovou odvahu nemá více států. Bohužel většina je již tak omámená tou multi-kulti integrovanou Evropou, že by nejraději viděli internacionální pomoc britským bratrům ve formě tanků evropského sojuzu na Trafalgar Square. Každý, kdo vidí ten zcuk v Bruselu, musí vědět, že to nejsou žádní lídři, ale nebezpeční technokrati - psychopati. Doufejme, že Britové budou mít rozum a trhnou se. Evropa si pro rozšíření určitě najde sobě rovnější na Balkáně a posléze v Malé Asii. Už se dvoří.
      jiri
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data