Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
JPMorgan: Výsledky v 1Q16 / positive /

JPMorgan: Výsledky v 1Q16 / positive /

13.04.2016 13:05, aktualizováno: 13.4. 14:23
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Aktualizováno

Americká banka JP Morgan (DIP) hospodařila v 1Q16 se ziskem 5,52 mld. USD, což představuje meziroční pokles o 7 %. Očištěný zisk na akcii dosáhl 1,41 USD a o 16 centů předčil očekávání. Tržby JP Morgan klesly meziročně o 3 % na 24,083 mld. USD, přesto překonaly konsensuální odhad. Slabší výkon ve srovnání se stejným obdobím loňského roku souvisí zejména s napětím na finančních trzích, které se negativně podepsalo pod čísla divizí investičního bankovnictví a správy aktiv.

Investiční divize: Příjmy z obchodování na finančních trzích meziročně klesly o -13 % (-3 % v 3Q, sama JP Morgan avizovala až -20 %). Dominantní FICC segment utržil y/y o -13 % méně (mezikvartálně +40 %). Příjmy z obchodování na akciových trzích meziročně klesly o -5 %, když se nedařilo zejména derivátovým kontraktům v USA, naopak úspěch tato třída aktiv zaznamenala v Asii. Pokles hlásí také oblast „brokerských“ služeb. Tržby z tradičního investičního bankovnictví klesly meziročně o -24 %. Vina padá na vrub nižších poplatků z úpisu kapitálu (akcie y/y -49 %, dluh y/y -35 %), které nedokázaly plně zastoupit příjmy z poradenských služeb (y/y +8 %). Za nižší poptávkou po úpisu kapitálu bude zejména napětí na finančních trzích z úvodu roku, které zvýšilo korporátní spready (prodražilo úpis dluhu pro firmy) a srazilo valuace akcií (zhoršilo prostředí pro úpis akciového kapitálu).

Rizikové náklady: Rizikové náklady ve třetím čtvrtletí dosáhly 1,824 mld. USD. Celkový objem odpisů vyšplhal na 1,110 mld. USD, pročež je patrné, že banka musela svou výsledovku zatížit dodatečnými 714 mil. USD v podobě tvorby rezerv. Potvrdila se tak naše již dříve vyřknutá teze, že prostor pro vylepšování zisku skrze rozpouštění rezerv je s ohledem na dno kreditního cyklu omezený. Hlavním viníkem nárůstu tvorby rezerv je energetický sektor. JP Morgan již s předstihem avizovala, že objem rizikových úvěrů v ropném segmentu narůstá, pročež v prvním čtvrtletí navýšila svůj objem rezerv (o zhruba 500 mil. USD). Ostatně, podíl klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech po roce a půl mezikvartálně stoupl. Jinými slovy se tak kvalita úvěrového portfolia mírně zhoršila.

Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost dle Basel III zůstala mezikvartálně beze změny, a to na 11,8 %. Tzv. supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv), narostlo q/q o 10 bps na 6,6 % a pohodlně tak přesahuje požadovaných 5 %. Celkově tak banka posiluje zdárně svou kapitálovou pozici, pročež by měla snáze čelit případným pokutám. Silná kapitálová pozice taktéž dopomáhá udržení čtvrtletní dividendy (v 1Q16 44c).

Úvěrová činnost: Už jsme to nakousli – po delším čase došlo ke zhoršení kvality úvěrového portfolia. Objem klasifikovaných úvěrů dosahuje 0,88 % z hodnoty úvěrového portfolia (ve 4Q15 0,77 %). Odpisy/opravné položky se pohybují hluboko pod 1 % z celkové hodnoty úvěrového portfolia (0,56 %), oproti předchozímu čtvrtletí to nicméně představuje mírný nárůst o 2 bps. Rukopis potíží energetického sektoru je tak na celkové podobě úvěrového portfolia patrný. Nejenže narostl podíl klasifikovaných úvěrů, taktéž je vyšší objem realizovaných odpisů. JP Morgan na to reaguje tvorbou dodatečných rezerv, jejichž podíl na úvěrech dosahuje 1,4 %. Odraz ze dna kreditního cyklu je tak patrný, na druhou stranu není nikterak prudký. Stabilizace ceny ropy, která je pro letošní rok naším základním scénářem, by navíc mohla přispět uvolnění napjatějších podmínek. Celkový objem poskytnutých úvěrů narostl ve srovnání s 4Q15 o 1,2 % (+10,8 % yoy). Zvýšení úrokových sazeb Fedu tak příliš velký (negativní) vliv na poptávku po úvěrech nemá. Příznivě se jeví pohled na čistou úrokovou marži, která mezikvartálně stoupla o 7 bps na 2,30 % (vs kons. 2,26 %). Navázala tak na růst z předcházejícího čtvrtletí (q/q +7 bps). Zmíněné započetí normalizačního procesu měnové politiky ze strany Fedu v tomto směru hraje bankám do karet. V základním scénáři pro letošek počítáme ještě se dvěma čtvrtprocentními nárůsty referenční sazby.

• Na závěr dodejme, že klíčový ukazatel profitability podnikání ROTCE (return on tangible common equity) meziročně klesl o 200 bps na 12 %.

Celkově výsledky vnímáme pozitivně a ponecháváme naše doporučení na stupni „držet“. Obavy o výkonnost investiční divize se potvrdily jen zčásti, když meziroční propad dosáhl „přijatelných“ -13 %. Tvorba rezerv je sice výrazně vyšší, než tomu bylo v minulých kvartálech, nevybočila nicméně příliš dramaticky z komunikovaného záměru samotné banky. Navíc při tvorbě rezerv kvitujeme přístup „raději více, než méně“. Negativní vliv ropného sektoru by s postupnou stabilizací ceny komodity měl potenciální rizika z nesplácení mírnit, přeci jen je ale obezřetnost, se kterou JP Morgan k situaci přistupuje, na místě. Dobrou zprávou je bezesporu pokračující pozvolný růst čisté úrokové marže a nadále silná rozvaha. Celkově tak dnešní sada čísel naznačuje, že by očekávání trhu směrem k hospodaření bankovních institucí v 1Q mohla být stlačena až příliš nízko. Ostatně již zítra dostaneme v tomto směru další informace, když svá čísla představí Bank of America (DIP) a Wells Fargo.


Čtěte více:

Aktualizovaný investiční výhled Patria na rok 2016 - Měny
13.04.2016 11:00
V pondělí jsme se v rámci bilancování prvního kvartálu letošního roku ...
Rezidenční trh s novostavbami – poptávka tlačí ceny nahoru. Jaké lze očekávat výnosy? Bude co kupovat?
13.04.2016 12:19
Rekordní prodeje Na začátku roku nás média začala bombardovat rekordn...
Sněmovna schválila novou regulaci i zdanění hazardu (+ názor analytika)
13.04.2016 12:55
Sněmovna dnes schválila novou regulaci a zdanění hazardu. Povoluje nap...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m