Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blíží se Spojené státy insolvenci?

Blíží se Spojené státy insolvenci?

03.05.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Obavy ohledně vysokého vládního dluhu jsou často namístě. Tento dluh se musí splácet, a to vyžaduje vybírání daní, které mají na fungování ekonomiky negativní dopad. Pokud jsou dluhy příliš vysoké, jejich udržitelnost může záviset pouze na dlouhodobě nízkých sazbách a ani ty nemusí ekonomice vždy prospívat. V tom nejhorším scénáři pak mohou investoři ztratit svou důvěru ve schopnost vlády dluhy splácet a donutí centrální banku k tištění peněz. Takový vývoj pak může vést k vysoké inflaci.

Nekonečná řada hysterických mediálních zpráv tvrdí, že Spojené státy se nacházejí v centru dluhové krize a výše uvedené problémy se jich úzce týkají. Jenže ony jsou jim velmi vzdáleny. Například časopis Time nedávno strašil tím, že Spojené státy jsou insolventní. K insolvenci přitom dochází, když závazky převýší hodnotu aktiv a mezi ně patří i schopnost vybírat daně. V současné době se výše národního dluhu rovná šestiletým daňovým příjmům. Pokud by tak Spojené státy věnovaly například jednu pětinu ročních daňových příjmů na splácení dluhu, podařilo by se jim to během 30 let. O nějaké insolvenci tedy nelze hovořit.

Musíme si také uvědomit, že pokud nějaká vláda dluží peníze, neznamená to, že dluží i její země. Jde totiž o dvě naprosto rozdílné věci. Jak ukazuje následující graf, v případě Spojených států dluhopisy držené zahraničními subjekty sice v poměru k celkovému federálnímu dluhu rostou, ale stále tvoří jen asi třetinu dluhu celkového. Zbytek federálního dluhu je tedy držen americkými investory.

USA insolvence.png

Řada lidí se také obává toho, že dluhy rostou rychleji než celá ekonomika. To byla pravda během Velké recese, ale nyní už tomu tak není. Federální dluh držený americkou veřejností v současnosti roste asi o 3 % ročně, ale ekonomika roste přibližně o 3,4 % (obojí v nominálním vyjádření). Jinak řečeno, americké vládní deficity jsou nyní bez problémů udržitelné a americká vláda je ve své fiskální politice zodpovědná.

Během Velké recese byly rozpočty v deficitu, protože miliony lidí byly bez práce a vláda se snažila ekonomiku stimulovat. Oživení sebou přineslo vyšší daňové příjmy a výdaje byly naopak omezovány. Postupné omezování míry zadlužení je dobře patrné z druhého grafu, který ukazuje poměr tempa růstu dluhu a ekonomiky. Když dosahuje kladných hodnot, růst dluhů je dlouhodobě neudržitelný. Pokud je v záporných hodnotách, míra zadlužení klesá:

USA insolvence.2.png

Spojené státy se nyní dostaly do záporné oblasti poprvé od konce devadesátých let. Dluhy tedy neznamenají hrozbu, i když v budoucnu tomu tak být může. Tato situace by mohla nastat například tehdy, kdyby opět došlo k prudkému růstu nákladů zdravotní péče či rychlejšímu tempu stárnutí populace. Vláda ale může na takový vývoj reagovat. Důležité je, že v současné době procházejí Spojené státy obdobím mimořádné fiskální zodpovědnosti.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Byty jako výhodná investice?
02.05.2016 13:50
Nákup bytu, případně portfolia bytů patří k jedné z bezpečnějších inve...
Krátkodobé investiční tipy (KIT) - výběr z evropských akcií!
02.05.2016 16:00
Rádi bychom Vám prezentovali další ze série analytických prací našeho ...
Americký trh práce, PMI, ISM, výsledky KB a Erste Bank… týdenní výhled
02.05.2016 14:00
V začínajícím týdnu si z hlavních ekonomik řeknou o pozornost zejména ...

Váš názor
  • Svatá prostoto
    10.05.2016 10:04

    "..Ano. USA mají svůj Microsft, Ford, Apple, Amazon,...atd. To ale nic neznamená. xiluodu..." Zas hubu plnou keců. Co maj Rusáci ? Jen svrab a neštovice a k tomu vodku aby se cítili důležitý jako každý opilec. Nokia ale není americká. Kolik lítá po světě Boeingů a Airbusů. Komu padaj jejich Antonov letadla a kdo je je ve světě chce. Stejně jako jejich ponorky - ty se stale ponořují ale často nevyplavou a jejich Černobyl je stálou připomínkou jejich umění. Pamatuješ jak vloni na přehlídce museli roztlačovat jejic tanky aby vůbec dojely. Po rozpadu CCCP je už nemusíme kupovat povinně ani my. Rusové nemají žádné dluhy protože jim nikdo nepujčí. Ted' už se bouří Putinovi i jeho mužíci. K nim už jezdí na návštěvy a bratříčkuje se s nimi taky už jen náš Zemák a jemu podobní. I jejich vlční nočníci jezdí na motorkách made in USA, aby někam dojeli.
    .
  • US věhlasné značky nejsou všechno
    03.05.2016 14:22

    Ano. USA mají svůj Microsft, Ford, Apple, Amazon,...atd. To ale nic neznamená. Roku 2008 se třeba firmy : FORD, General Motors, Bank of America,...atd.atd. dostaly do insolvence, hodnota jejich akcií byl 1 Dolar. Pak rychle přispěchal stát a zachránil je v hodině dvanácté. Tím ovšem stoupl státní dluh USA z tehdejších 59 % na dnešních 105 % HDP. Pokud se problémy roku 2008 znovu vrátí, o čemž nepochybuji !!, tak další balík záchrany zvedne US státní dluh na 200 % HDP. A to už bude opravdový konec této neúspěšné ekonomiky. Známé značky nejsou všechno !! Jaký zvuk a kvalitu měla před 12 lety NOKIA a co je z ní dnes ?? Uslintaný outsider !
    xiluodu
    • Re: US věhlasné značky nejsou všechno
      03.05.2016 15:41

      ... záchrana FORD, General Motors, Bank of America přinasla do rozpočtu USA miliardy dolarů. Byla skvostně zisková.
      ☺lolek☺
      • Záchrana gigantů
        03.05.2016 22:01

        Pokud by se hrubý státní dluh USA nezvýšil 2008-2016 z 11 na 19 bilionů Dolarů, tedy o 80 %, tak bych tomu možná věřil. Pokud je krach velkých zavedených firem a jejich následná záchrana státem báječným receptem na budoucí obří zisky, tak to s chutí zopakujme i u nás. Budeme mít skvělé zisky! Tedy ať se zhroutí Škoda Mladá Boleslav, Plzeňský Prazdroj, Komerční Banka, Spořitelna , Škoda Plzeň,..apod. Bude to báječné ! Chvíli poté, co je stát zachrání, bude všechno báječné ! Krach nekrach ! Krachem k prosperitě.
        xiluodu
  • Ekonomika USA
    03.05.2016 11:35

    Mně se dluhy i ekonomika USA rozhodně v tak báječné kondici nejeví. Důvodů je řada. Hrubý Státní dluh Česka je 41 % HDP, USA je 105 % HDP. Deficit v obchodě zbožím je u USA ročně asi 700 miliard Dolarů, z toho s Čínou - 360 miliard. Úroky v USA jsou na + 0,5 %, ale přesto ekonomika USA rostla v prvním kvartále jen o 1,9 % /My loni + 4,3 %/. Tedy my v ČR máme obří obchodní přebytek, USA obří deficit, my máme státní dluh 41% HDP, USA - 105 % , loni jsme rostli v HDP dvojnásobným tempem než USA. Pokud bude centrální banka USA muset zvedat úroky, což se chystá, tak ze svého obřího státního dluhu budou muset splácet stále větší krajíc úroků a to jim zatíží parádně rozpočet.
    xiluodu
    • Re: Ekonomika USA
      03.05.2016 12:08

      Nesmíš zapomínat, že český HDP byl uměle nafouklý díky transferu dotací do ČR, jinak by byl nižší...
      qwer
    • Re: Ekonomika USA
      03.05.2016 12:02

      ... kam se na nás Spojené státy americké se svými Apply, Googly, Amazony, Teslama, Space-IXama, Microsoftama, Bitcoinama, a jinýma zhůvěřilostma hrabou. Jen nám dýchavičně funí na záda.
      ☺lolek☺
  • Už jak na novinkách
    03.05.2016 11:26

    Zdejší bolšani se navzájem ujišt'ují jak jde ta Mérika do kytek už léta. Opěvují ruskou techniku na počítačích z té Meriky stejně jako ruský vlčí nočníci co se producírují na Harlejích. Ještě že se neozývají tady hlasy na zavedení rublu coby světové měny. To je trapné už i jim. Rusáci jsou podvrat'áci který provokují a útočí jak na povel. Těm nejvic vyhovoval ten jejich CCCP.Ted' už i sám Putin připouští jak se jim to znovu hroutí, ale jejich místní pátá kolona jede díl v duchu lepších zítřků jak za stara. Pak se zase přejmenujou a pojedou nanovo .
    mn
  • Už v ní dávno jsou
    03.05.2016 10:08

    USA už dávno v insolvenci jsou. Kdyby nebylo ochrany dlužníka na úkor věřitele, proběhla by.
    • Jaká ochrana dlužníka?
      03.05.2016 10:41

      Věřitel nemá právo po dlužníkovi chtít peníze dříve než bylo domluveno. To že si banka takovou podmínku z pozice síly na běžném dlužníkovi vymůže bych za normu nepovažoval. Spíše se jedná o lumpárnu.
      ..
  • Zase pěkná zkratka a zjednodušení
    03.05.2016 10:05

    Myslím, že kdyby Spojené státy začaly vydávat pětinu daňových příjmů na splácení dluhu, pak by to asi mělo na tamní dění (jak politické tak hospodářské) stejný efekt, jako insolvence. Dávat pětinu rozpočtu na umořování dluhu je situace, kterou si US a ani nikdo jiný nemůže dovolit. Nadále platí paroubkův paradox, že přeci si nikdo nemyslí, že se dluhy někdy budou splácet.
    jiri
  • Uvidíme
    03.05.2016 9:00

    Zbytek světa již má dost zneužívání dominance dolaru na prosazování geopolitických "zájmů" USA všude na Zeměkoili. Náklady na války USA rychle rostou. Zatím to USA kryje tištěním peněz. Za pár let se však mnohé země vymaní z dolarových okovů a pak teprve, až se bude většinově obchodovat mimo USD uvidíme reálný dluh a reálnou výšku USA dluhu. Podle mne USA establišment nikdy nepočítal a nepočítá s tím, že by USA muselo někdy dluhy splatit. (viz mnohá vyjádření USA politické reprezentace) To radši rozpoutají světový armagedon po kterém bude otázka splácení dluhů irelevantní. Konečně, takovéto články jsou jen snahou uklidnit nervózní věřitele (vše je OK nic se neděje) a maximálně tak prodloužit dominanci dolaru.
    trumf
    • Viděli jsme
      03.05.2016 9:11

      Své bolševické plky si kálej někde v Blicích listech. Komunistickou dominanci a bezcenný rubl a korunu převoditelnou na světové měny jen přes žebračenky - tuzexové poukázky už jsme si vyzkoušeli. A armagedon, rozpoutaný vašim Stalinem s Hitlerem, už jsme si také vyzkoušeli, takže není divu, že ho máš plnou držku.
      Niemetz
  •  
    03.05.2016 6:16

    Zabudli ste vsak priratat dlhy jednotlivych statov a miest. Potom cela situacia vyzera inac. Vsimnite si obchodne deficity a zamyslite sa nad tym, ci su statisticke udaje o tzv. raste HDP pravdive. Porovnajte si statisticke udaje o nezamestnanosti s udajmi o prijimateloch potravinovej pomoci a udajmi o uchadzacoch vyradenych zo statistik nezamestnanych. Oficialne prezentovane udaje statistickeho uradu sa zdaju byt v tomto kontexte mierne povedane prikraslene. Kedysi som neveril sovietskym statistikam, teraz neverim ani US statistikam. Cisla jednoducho nepasuju do jednej rovnice.
    eurofisher
    • hm
      03.05.2016 9:12

      Zdá se, že jste ten článek pořádně nečetl. A prosím o tu vaši zmiňovanou rovnici... :)))
      Niemetz
    • Napsal
      03.05.2016 7:28

      jste to pane tak nějak...hmm, přátelsky?...o))
      el mrcoch
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data