Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Trhy budou v příštích měsících volatilní, vyplatí se přísná diverizifikace

Analytici: Trhy budou v příštích měsících volatilní, vyplatí se přísná diverizifikace

07.07.2016 13:39
Autor: Pavel Daniel

Doba „post-brexitová“. Tak označují týdny, měsíce, ba dokonce i delší čas, někteří analytici dobu po referendu ve Velké Británii, ve kterém se britští voliči rozhodli opustit Evropskou unii. A tato doba se ponese hlavně v duchu volatility. A to ve všech třídách aktiv. „Zvýšená volatilita bude patrná po celém světě,“ konstatuje James Bateman, vedoucí řízení portfolia, Fidelity Solutions. Podle mínění expertů se proto vyplatí investorům pravidlo o diverzifikaci portfolia.

Investiční propady nestojí za paniku

Investoři by ale neměli propadat panice. „Evropské a britské ekonomiky se přes noc nezmění a zkušení investoři dokáží hromadných výprodejů šikovně využít,“ uvedl Bateman. Je jasné, že po korekcích, jaké trhy od data konání britského referenda o setrvání země v EU zažily, je důležité nezvyšovat ztráty způsobené tím, že bychom na tuto událost reagovali zbrkle. „Teprve čas ukáže, jak se situace vyvine. Vládní zásahy nebo kroky britské centrální banky jsou pouze dva příklady dalších binárních výsledků, jichž jsme a ještě budeme svědky,“ řekl Bateman. Je proto důležité postupně a v reakci na nové informace upravovat portfolio. Analytici dodávají, že to není ani první ani poslední událost na světě, která vyvolala (a v budoucnu vyvolá) politickou nejistotu.

„Podle mého názoru se právě v těchto situacích ukáže význam kvalitního profesionálního řízení aktiv. Právě v těchto chvílích jsou zde k dispozici profesionální investiční experti, kteří dokáží investorům poradit, jak dosáhnout větší stability a inteligentní diverzifikace,“ prohlásil James Bateman. Podle něj investoři nemají zapomínat na to, že každá třída aktiv reaguje na podobnou situaci, jakou vyvolal na trzích brexit, jinak a proto je důležité mít dobře diverzifikované portfolio s rozložením prostředků do řady různých aktiv.

Podle Charlese McKenzieho, ředitele Fixed Income, je nutné si také uvědomit, že oslabování britské libry, jehož jsme stále svědky, by mohl vést k určitému tlaku na vzestup britské inflace, ale také vyhlídky na hospodářský růst jsou poměrně temné, což se do poklesu libry také promítlo. Bank of England se proto bude snažit věnovat pozornost zejména podpoře růstu, a proto se bude snažit udržovat sazby na nízké úrovni, případně je ještě dále snižovat. „To by mohlo celou situaci stabilizovat. Obavy z vyšší inflace by však mohly vést k vyšším výnosům z dlouhodobých vládních obligací a k prudším křivkám,“ upřesnil McKenzie.

Volatilita hned tak z trhů neodejde

Jelikož v blízké době nemůžeme podle McKenzieho čekat konec politické nejistoty, bude řada lidí investovat do vládních dluhopisů a dalších bezpečných investičních instrumentů. „Britské trhy již nyní započítávají k cenám vládních dluhopisů snížení úrokové sazby Bank of England v rozsahu 25bp,“ doplnil Charles McKenzie. Britské vládní dluhopisy jsou již předmětem silných nákupů, podobně jako německé dluhopisy, zatímco o dluhopisy menších zemí tak velký zájem nebyl.

Volatilita zůstane podle Charlese McKenzieho vysoká po celou řadu měsíců, jelikož dosud není jasné, jaké budou politické důsledky britského referenda. Investoři by neměli ztrácet nervy a měli by si uvědomit, že ačkoliv opatrný přístup je stále namístě a že z krátkodobého hlediska bude pravděpodobně pokračovat úprk investorů do bezpečných investic, z dlouhodobého hlediska bychom se měli poohlížet po kreditním trhu, zejména v investičním stupni. Jelikož stále více vládních dluhopisů nabízí investorům záporné výnosy, měli bychom se poohlédnout po lepším zhodnocení v oblasti firemních akcií. Vlna výprodejů ale umožní investovat do vysoce kvalitních dluhopisů a využít nižších cen.

Podle Dominica Rossiho, Globálního CIO společnosti Equities, se v nejbližší době dá na trzích čekat dominový efekt politického rizika, ať už půjde o americké prezidentské volby v tomto roce nebo francouzské volby prezidenta v příštím roce. „Jsme svědky divoké reakce trhů, které před referendem ve Velké Británii vývoj příliš dobře neodhadly. Je možné, že to jen tak neskončí; až se usadí prach a vytvoří se nové pevné body, tak i potom bude pravděpodobně docházet k dalšímu oslabování libry vůči dolaru a euru,“ prohlásil Dominic Rossi.


Čtěte více:

Pokles výnosů není ani zdaleka u konce
07.07.2016 12:30
Výnosy německých desetiletých vládních dluhopisů se před několika dny ...
Libra dál mírně koriguje své ztráty, jen však pozice nevyklízí
07.07.2016 11:00
Situace na hlavních finančních trzích je oproti včerejšku lepší. Vidím...
Evropa po třech dnech roste, Danone +5 %
07.07.2016 11:23
Evropské akciové trhy od úvodu dnešního dne rostou a přerušují tak nej...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba