Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velký den pro evropské banky: 2x urovnání, 1x žaloba, 1x záchrana

Velký den pro evropské banky: 2x urovnání, 1x žaloba, 1x záchrana

23.12.2016 11:44
Autor: Petr Zelenka, Patria Online

Těsně před Štědrým dnem se velké úlevy dočkala dvojice evropských bank Deutsche Bank a Credit Suisse. Pokuty a náhrady škod ve výši jednotek miliard eur mají finančním domům pomoci smazat hříchy z období před velkou finanční krizí v roce 2008. K ní zmíněné banky podle amerického ministerstva spravedlnosti přispěly praktikami při prodeji cenných papírů podložených bezcennými hypotékami. Naopak do problémů se teď dostává další peněžní dům - Barclays, který se s americkými úřady nedohodl. Vzali si ji proto na mušku federální žalobci. A co Monte dei Paschi? V noci na pátek 23. prosince se italská vláda rozhodla, že ji zachrání.

Kámen se srdce musel spadnout především Deutsche Bank. Akcie německého finančního domu totiž zažívaly krušné chvíle poté, co si v září američtí regulátoři kvůli dnes téměř urovnanému sporu řekli o 14 miliard dolarů. Po propadu cen akcií na dvacetiletá minima, k čemuž tehdy přispěly i výroky německé vlády o tom, že se banku rozhodně nechystá zachraňovat, se tržní kapitalizace Deutsche pohybovala jen lehce nad částkou požadovanou regulátory (psali jsme ZDE). Pokuta tak mohla být potenciálně likvidační. Už tehdy však vedení banky tvrdilo, že tak vysokou částku nehodlá zaplatit.

I systémová významnost banky mohla po třech měsících vyjednávání regulátory přesvědčit, že by měli ze svých požadavků slevit. Banka tak nakonec bude muset zaplatit 3,1 miliardy amerických dolarů jako pokutu a dalších 4,1 miliardy jako náhradu škody svým zákazníkům. Tuto částku banka vyplatí postupně. A na takové zprávy akcie banky reagují pozitivně  - během pátečního rána připisovaly až okolo 5 procent.

Vývoj cen akcií Deutsche Bank za posledních 6 měsíců, je patrný zejména pokles v září
dbk
Zdroj: Bloomberg

Deutsche před několika měsíci také urovnala spor týkající se manipulace cen futures kontraktů na stříbro (více ZDE). Podobným obviněním nyní na základě materiálů zveřejněných Deutsche čelí další banky.

Credit Suisse také „v suchu“

Švýcarská banka Credit Suisse čelila ohledně prodeje hypotečních cenných papírů takřka identickým obviněním, jako Deutsche Bank. Urovnání sporu však bude o něco levnější – pokuta vyjde na 2,48 miliardy  dolarů, zatímco poškození zákazníci si přijdou na 2,8 miliardy, které podle deníku Financial Times banka zaplatí během příštích pěti let. Zpráva o urovnání problémů akcie švýcarského bankovního domu nejprve potěšily, když po otevření akciového trhu rostly o více než 2 procenta. Okolo jedenácté hodiny pátku 23. prosince však už ztrácely půl procenta. 

Evropské banky nakonec zaplatí méně, než musely kvůli podobným obviněním zaplatit některé americké peněžní domy. Až 17 miliard amerických  dolarů totiž stálo urovnání Bank of America a současná největší banka na světě podle tržní kapitalizace JPMorgan musela platit pokutu a náhradu škody ve výši 13 miliard dolarů.

Barclays v hledáčku žalobců

Nové problémy však nastávají pro britskou banku Barclays, jež k dohodě s americkým ministerstvem spravedlnosti ohledně urovnání pochybení před finanční krizí nedospěla. Podle informací deníku Financial Times se vedení banky nelíbila výše požadované částky za urovnání, neboť Barclays se domnívá, že její klienti byli nákupem sekuritizovaných hypoték poškozeni daleko méně, než zákazníci ostatních finančních domů.

Barclays poukazuje například na to, že zatímco některé banky se proti svým vlastním finančním produktům zajišťovaly a v podstatě proti nim „sázely“, oni nic takového nedělali. Požadovaná částka 5 miliard dolarů za urovnání jí tak přijde přemrštěná a banka chce zaplatit maximálně 2 miliardy dolarů. Akcie Barclays po začátku obchodování v Londýně ztrácejí přes jedno procento.

Státní pomoc pro Monte dei Paschi

Důvod k optimismu by mohlo mít vedení problémové Monte dei Paschi, která se marně snažila najít peníze na rekapitalizaci u soukromých investorů. I když není největší italskou bankou, je pro tamní finanční systém důležitá a jako nejstarší kontinuálně fungující finanční dům na světě má pro Italy i určitou sentimentální hodnotu. Vláda na mimořádném jednání proto v brzkých pátečních hodinách schválila dekret, který umožní středověkou banku zachránit. Krátce poté se banka o pomoc přihlásila a obchodování s jejími akciemi je nyní proto přerušené.

Vývoj cen akcií Monte dei Paschi od začátku roku až po dnešní přerušení
bmps
Zdroj: Bloomberg


Vláda má k dispozici 20 miliard eur, které na pomoc problematickým bankám vyhradil parlament (psali jsme ZDE). Státní rekapitalizační balíček však nepotěší držitele dluhopisů banky. Podle evropských regulací totiž ke státní pomoci nemůže dojít, aniž by o část svých investic přišli věřitelé banky.

Toto pravidlo má teoreticky chránit daňové poplatníky a donutit tak věřitele, aby se na záchraně podíleli také. V případě Itálie však mezi držitele dluhopisů patří spousta drobných investorů, takže státní pomoc je politicky kontroverzní.

Vláda Paola Gentiloniho se však ke kroku odhodlala, nejspíš už jen proto, že vládne na přechodné období. Objevily se tak teorie, že Gentiloni pouze vykonává politicky „špinavou práci“ za svého předchůdce Mattea Renziho, jenž po prohraném referendu z čela vlády odešel, aby se vrátil před příštími volbami (psali jsme ZDE).


Čtěte více:

Citigroup a JPMorgan jsou nyní
21.11.2016 14:30
V pondělí vydala Rada pro finanční stabilitu (FSB) skupiny G20 ve spol...
Mezibankovní kartel hýbal cenou stříbra, naznačují záznamy Deutsche
13.12.2016 13:00
Skandál kolem manipulace cen stříbra se rozšiřuje. Právníci, kteří zas...
Itálie zachrání banky. Monte dei Paschi a spol. dostanou 15 miliard eur
16.12.2016 10:53
Italská vláda je připravena napumpovat do churavějící banky Monte dei ...
Trúchly: Poroste dál DAX? Kauza Monte dei Paschi versus Deutsche Bank? (Video)
22.12.2016 17:06
Německé akcie, měřeno indexem DAX, mají za sebou solidní rally. Bude p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m