Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
iPhone: Telefon, který způsobil revoluci, slaví 10 let

iPhone: Telefon, který způsobil revoluci, slaví 10 let

09.01.2017 12:08
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Telefon iPhone, který se pro stovky milionů lidí stal neoddělitelnou součástí všedního dne, slaví kulatiny. Právě před deseti lety, 9. ledna 2007, ho legendární spoluzakladatel Applu Steve Jobs představil veřejnosti. Přelomový jednotlačítkový telefon způsobil revoluci na trhu mobilních telefonů a převrat v hospodaření Applu, který se díky němu stal nejhodnotnější firmou na světě.

„Všichni jsme se narodili se základním ukazovacím zařízením – našimi prsty – a iPhone je používá ke vzniku nejrevolučnějšího uživatelského rozhraní od počítačové myši,“ hlásal Jobs v tiskové zprávě z 9. ledna 2007, kde firma svoji napjatě očekávanou novinku představovala. Zpráva nesla hrdý titulek: „Apple s iPhonem vynalezl telefon“, a Jobs se v ní chlubil, že iPhone je v podstatě pět let napřed před ostatními telefony světa.

Efektní detaily, intuice…a marketing

První generace iPhonu překvapila právě tím, že na čelní straně přístroje bylo pouze jedno jediné tlačítko. Veškeré ovládání se totiž dělo prostřednictvím dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty. Přístroj navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Pro některé možná drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Steve Jobs představuje první iPhone:

Od chvíle, kdy Jobs stanul na pódiu každoročního veletrhu Macworld v San Francisku, se prodala více než jedna miliarda iPhonů. Jenom v Česku je deset let od světové premiéry telefonu zhruba 700 000 až 800 000 těchto přístrojů všech generací.

Horečka způsobená do té doby převratným telefonem způsobila, že tržní hodnota Applu se časem vyšplhala na 515 miliard dolarů. Telefony jsou v portfoliu firmy s vykousnutým jablkem nadále klíčovým produktem a na jejích tržbách se podílejí více než polovinou. V loňském prvním pololetí nicméně záře dojné krávy Applu poněkud pohasla, když prodej těchto telefonů poprvé od uvedení na trh klesl.

Pravdou je, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním mobilem s otevřeným operačním systémem, tedy takzvaným smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

S následující generací, k jejímž hlavním vylepšením patřila podpora 3G datových přenosů, Apple spustil App Store, což je obchod s aplikacemi pro přístroje od firmy. Zlomem byl design iPhonu 4, který byl rekordně štíhlý a zároveň hranatý. Milníkem bylo září 2014, kdy byly představeny verze 6 a 6 Plus s rozdílnou velikostí, přičemž větší z obou modelů měl obrazovku s úhlopříčkou 5,5 palce.

Jen málokdo si asi vzpomene, že první zkušenost kalifornského Apple s trhem mobilních telefonů nebyla příliš šťastná. V roce 2004 se firma spojila s tradičním výrobcem mobilů, americkou Motorolou, a společně uvedly na trh přístroj Motorola ROKR E1. Šlo o vcelku tuctový model, jenž se od záplavy podobných mobilů odlišoval vlastně jen přístupem do applovského internetového obchodu s hudbou. Mobil nezaujal a jeho prodeje tomu odpovídaly.

iPhonu se podařilo prorazit i přes poměrně vysokou cenu a navzdory určitým funkčním omezením. Svůj podíl na tom měl propracovaný marketing firmy. Hlavní faktor úspěchu iPhonu však spočíval v něčem jiném. Apple svůj přístroj navrhl tak, aby byl přístupný i pro masového uživatele, pro něhož je intuitivní ovládání důležitější nežli možnost experimentovat s nastavením nejrůznějších funkcí. To kontrastuje s dosavadní praxí zavedených výrobců, kteří svoje chytré telefony do té doby cílili na technické fajnšmekry.

Očekávání jsou opět vysoko

Nejnovější verzí na trhu je iPhone 7, který byl představen loni v září. Revoluci má podle odborníků ale přinést až řada 8. Konkurenci pro iPhone 7 představují vlajkové lodi značek Samsung, LG nebo Huawei.

Za pozornost stojí i vývoj akcií Applu. Od premiéry iPhonu posílily akcie firmy pod Jobsovým vedením a nynější taktovkou Tima Cooka o stovky procent, jak ukazuje bílá linie v následujícím grafu. (O zesnulém exšéfovi Applu jsme více psali ZDE). Pro srovnání, širší akciový index S&P 500 (v grafu žlutě) zpevnil za tu dobu o zhruba 62 procent.

aapl_new

V pátek titul posílil o 1,1 procenta poté, co kanadský antimonopolní úřad neshledal dostatečný důkaz o tom, že výrobce iPhonů uzavřel protitržní dohody, a ukončil tak dvouleté vyšetřování. Akcie technologické firmy tak pomohly americkým akciovým indexům Nasdaq a S&P 500 na nové rekordní hodnoty. Pokud jde o index Dow, ten se v pátek poprvé v historii dostal na vzdálenost necelého bodu od hranice 20 000 bodů.

Zdroje: ČTK, Reuters, Apple Press Info, BBG


Čtěte více:

Interbrand: Nejcennější značkou světa zůstává Apple
05.10.2016 10:36
Nejcennější značkou světa zůstává Apple. Hodnota této značky letos sto...
Apple: Od iPodu k propadu
26.10.2016 13:52
Je tomu 15 let, co Apple uvedl na trhy přehrávač iPod, který vyvolal b...
Apple odstranil aplikaci The New York Times z čínského AppStore
05.01.2017 19:01
Apple odstranil ze svého čínského obchodu App Store zpravodajskou apli...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university