Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Bude ČNB bránit i ztrátám koruny?

Rozbřesk: Bude ČNB bránit i ztrátám koruny?

06.02.2017 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Z pátečního setkání ČNB s analytiky vyplynulo, že závazek tlumit rozkolísanost koruny po vypnutí intervencí neplatí úplně stejně na obě strany. Někteří centrální bankéři si myslí, že by se přímé intervence na trhu měly po “exitu” použít spíše při tlumení nadměrných zisků koruny. V případě ztrát koruny by bankovní rada mohla spíše využít situace a zvýšit úrokové sazby (tradiční měnově-politický nástroj). Co to znamená pro korunu?

Pokud se díváme na příliv peněz do korun od začátku roku, zdá se zřejmé, že je podle většiny měřítek překoupená - kumulovaný roční příliv investic násobně překonává přebytek běžného účtu (4x - 5x) i přebytek zahraničního obchodu (2x). Pokud bude podobná situace na trzích panovat i na konci intervencí, může rozhodnutí “sázkařů” na koruně jednorázově vybrat zisky vést k tlaku na oslabení koruny. A v takovou chvíli může být důležitý závazek ČNB bránit i eventuálním nadměrným ztrátám. Z posledního zasedání ČNB spíše vyplývá, že ochota tolerovat dočasné ztráty koruny může být vyšší než ochota tolerovat nadměrné zisky. Zatímco ad hoc intervence proti posilující koruně mohou být na trhu cítit okamžitě, čekání na eventuální růst sazeb při ztrátách koruny může chvíli trvat - předcházely by mu pravděpodobně verbální intervence a zvýšení by proběhlo na řádném měnově-politickém zasedání ČNB.

Tento týden bude na globální scéně jinak klidnější. Hned na začátku týdne ale přitáhne pozornost vystoupení šéfa ECB Maria Draghiho před Evropským parlamentem. Bude se muset poprat s dotazy na ukončení politiky kvantitativního uvolňování ve světle posledních relativně silných čísel. Od argumentace ale nečekáme v tuto chvíli nic nového - Draghi podle všeho bude dál poukazovat na slabou jádrovou inflaci a řadu (především politických) rizik. I proto euru těžko přinese jakékoliv pozitivní body...

FOREX

Region

Zřejmě nejzajímavější páteční událostí bylo setkání zástupců ČNB s analytiky. Kromě potvrzení nízké pravděpodobnosti zavedení negativních úrokových sazeb bylo zajímavé především to, že v ČNB nepanuje shoda ohledně případných měnových intervencí ve prospěch koruny (prodej eur z rezerv), pokud by po exitu měla tendence oslabovat (viz úvod). Polský zlotý mezitím dále posiloval a dostal se dokonce pod hladinu EUR/PLN 4,30.
Nadcházející týden je zajímavý i z pohledu regionu. Kromě zveřejnění řady makroekonomických statistik (dnes například české maloobchodní tržby za prosinec) zasedá polská centrální banka a v pátek bude zveřejněna i česká míra inflace za leden. To bude ve světle rozhodování ČNB o ukončení intervencí proti koruně jistě zajímavá událost.

EUR/USD/GBP

Slušný výsledek čísel z amerického trhu práce se dolaru líbil a na chvíli zapomněl na to, že jeho zisky se nově zvolenému americkému prezidentovi vůbec nelíbí. Měnový pár tak sklouzl do blízkosti 1,07 EUR/USD. V tomto týdnu může debata o amerických schodcích obchodu dostat nový rozměr - americké ministerstvo obchodu zveřejní souhrnná čísla za zahraniční obchod v roce 2016 (úterý). Věříme ale, že rozhodující pro dolar nakonec bude politika amerického Fedu, na který nemá Donald Trump okamžitý přímý vliv. Pokud se Fed nakonec rozhodne v tomto roce třikrát zvýšit úrokové sazby (náš hlavní scénář), měl by tak dolar výhledově ze současných úrovní zpevnit.


Čtěte více:

Prezident ČR jmenoval Oldřicha Dědka a Marka Moru za nové členy bankovní rady ČNB
31.01.2017 14:39
Prezident Miloš Zeman jmenoval novými členy Bankovní rady České národn...
Opatrný Fed dolar trochu zklamal. S čím dnes přijdou ČNB a BoE?
02.02.2017 10:21
Série včerejších makrodat přinesla dolaru zisky, ale výsledek zasedání...
Jan Bureš ke koruně: Jak dlouho vydrží sázkaři čekat na zisky a co dovolí ČNB?
02.02.2017 12:29
Bude dobré sledovat čtvrtky. ČNB si může vymyslet mimořádné zasedání k...
ČNB udělala, co slíbila… zatím
02.02.2017 15:19
První měnově politické zasedání bankovní rady ČNB v letošním roce a z...
Ranní káva s Honzou Burešem: ČNB se bude snažit o
03.02.2017 12:15
ČNB ponechala měnovou politiku na svém únorovém zasedání beze změny, a...

Váš názor
  • Víte jak fungují pozice fondů?
    06.02.2017 16:43

    Proč je tady každej přesvědčenej, že všichni musej honem pryč realizovat zisky. Fondům stačí, aby došlo k posílení a jejich pozice budou vykazovat zisky, pokud ještě časem dojde k růstu sazeb, je to další bonus. Zatímco ČNB bude v masivní ztrátě. Donutili (a ještě donutí) ČNB nakoupit takový objemy EUR, že se jich chtě nechtě bude muset zbavovat a naopak ona bude ta, která bude bránit nějakému výraznějšímu oslabení a tak přirozeně bránit vybudované pozice fondů. Sami se postarají o to, aby na trhu nebylo příliš korun za cenu, která by pro ně znamenala ztrátu. Realizace zisků může probíhat velmi pozvolna a dle potřeby.
    Hobbit
    • Re: Víte jak fungují pozice fondů?
      06.02.2017 16:50

      Dále pokud se situace u korunových aktiv překlopí a naopak dluhopisy, bondy a další věci začnou vynášet daleko více než ty euroaktiva - což je velmi realistické v případě, že bude jasné, že kurz dlouhou dobu nebude již dále posilovat (a naopak bude spíše hrozit oslabení) plus bude hrozit rosotoucí inflace a budou růst sazby. Tak je to zase plus pro ty, co maj nakoupeno spoustu korun a problém pro někoho, kdo má všechno v EUR. Nemyslím si, že by ti velcí psi nevěděli co dělaj... Naopak dle vyjádření samotného guvernéra ČNB, ČNB samotná to zatím vůbec neví.
      Hobbit
  • hmmmm
    06.02.2017 10:06

    z toho vyplyva že na konci roku nebo v druhem pololeti se koruna může dotknout i 30 kč za Euro :-). jen tak dal nedouci jen tak dál :-) co to uděla s ekonomikou je nasnadě :-) to je velmi zajímavá taktika branit posileni ale oslabit může libovolně - Melodie boys evidentně nemaji vůbec žadný plán jak z toho ven a jsou to ad hoc rozhodnuti - potěš koště ...
    martík
    • Re: hmmmm
      06.02.2017 10:09

      Zajimavé je , že všichni nadávají ČNB, že koruna prudce posílí, spekulanti na to vsadili a ty, že prudce oslabí..o))
      Velkamedvědice
      •  
        06.02.2017 10:23

        není nad "jistotu"...s čnb se mám pocit stability
        el mrcoch
        • El
          06.02.2017 11:31

          Čnb přece nemůže za to, co kdo předpokládá...
          Velkamedvědice
      •  
        06.02.2017 10:20

        Ale spekulanti na tom vydělají.
        ..
        •  
          06.02.2017 10:22

          dvojtečko jsitěže vydělaji maji plány a zkušenosti.- CNB. nemá nic - nebo ti přijde vyjařdeni pana Rusnka že cituji : Až najdou čas sednou si a popřemyšleji co udělaji s tím obrovským balikem narustajicich rezerv :-) konec citatu :-))) to ti přijde jako plán to ti přijde že tam cele dny něco dělaji ? to ti přijde že vědi co dělaji - mě ne ale já nehraju monopoly jako ty :-)
          martík
          •  
            06.02.2017 11:15

            Spekulanti spekulují na posílení, přijde oslabení a oni vydělají protože mají zkušenosti. Vyznavači cargo kultů to mají v hlavě líp srovnaný než ty.
            ..
            •  
              06.02.2017 11:27

              dvojtečko ty jsi retardovany a zcela na rovinu řikam pokud bych tě potkal v realu dostal bys po papuli protože to už překračuje všechny meze - koruna po uvolněni posili někam na 25 kč co je na tom divného ??? pak prudce oslabi někam k 29-30 kč za Euro a bud CNB vrhne na trh hromadu eur (devizove rezervy ). a nebo to pohrbi českou ekonomiku prostě seš obyčejný nezaměstany zametač s iq šumici travy nic vic už mě diskuse s tebou nebavi a je to naposled co reaguji. s hlupaky nelze diskutovat a pokud zcela nahodou někde pracuješ tak se modlim za tu firmu ....
              martík
              • dědula vyhrožuje...
                06.02.2017 11:38

                Ale furt jsi nevysvětlil, jak vydělají ti spekulanti. možná pár štastlivců zavře pozice na 25, ale většinová masa bude zavírat za 29 a těm žádné zkušenosti ani plány ztrátu neodpářou.
                ..
                • Re: dědula vyhrožuje...
                  06.02.2017 13:44

                  dvojtečko komu neni shury dano tomu neni pomoci ,běž řidit firmu v monopolech a nech velke hochy vydělavat prachy - vysvětlil jsem to tu několikrát to že to nechápeš a to že melodie boys i dle citatu kolegy Rusnoka taky ne :-). je nasnadě
                  martík
                  •  
                    06.02.2017 18:35

                    Docela by mě zajímalo, proč lžeš i když nemusíš? Napíšeš, že na mě nebudeš reagovat a stejně reaguješ. Snižuje to věrohodnost tvých dalších lží, třeba tu že jsi to tu několikrát vysvětloval jak spekulanti draho koupí a levně prodaj , zaplatí záporné úroky a nakonec vydělají nebo tu že jsem tvrdil, že 14000 hrubého jako minimální mzda je moc.
                    ..
                    •  
                      06.02.2017 19:12

                      dvojtečko komu neni shury dano tomu neni pomoci ,běž řidit firmu v monopolech a nech velke hochy vydělavat prachy - vysvětlil jsem to tu několikrát to že to nechápeš a to že melodie boys i dle citatu kolegy Rusnoka taky ne :-). je nasnadě. Jak jsem poznačil výše s hlupaky tvého raženi nelze diskutovat, protože ničemu nerozumiš ale chapu že se zvlaštni dnes praktickou :-) školou toho moc nevymyslíš :-)
                      martík
              •  
                06.02.2017 11:30

                No právé....pak by mohla ČNB v ziku prodávat devizy, kdyby kč oslabovala, vxužils by té voslity
                Velkamedvědice
      •  
        06.02.2017 10:20

        medvede nejdříve posili a pak prudce oslabi protože pokud CNB nevrhne na trh deviz rezervy nebudou mit spekulanti komu prodat. já spekuluji na posileni - prodam a dokoupim pozici zpět a při oslabeni znova prodam :-). tj vydělám 2x :-) já mám plán melodie boys ne a znáš mě že já nejsem hup na kravu a je tele já jsem 3. měř a 1. řež :-) nicměně situace může být ještě úplně jiná. uvidíme já se těším já mám rád kdž se něco děje :-) tak jako na CEZ. až bude rozdělěni :-)
        martík
Aktuální komentáře
24.04.2024
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m