Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sorosova nejdůležitější investice ve střední a východní Evropě v troskách?

Sorosova nejdůležitější investice ve střední a východní Evropě v troskách?

10.04.2017 14:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký miliardář a filantrop maďarského původu George Soros, známý také jako “muž, který porazil Bank of England“ pomocí forexové spekulace vůči britské libře, čelí pokusu o zmaření jedné ze svých klíčových investic v postsovětském prostoru. 

Touto investicí není žádná zisk generující společnost, ale Středoevropská univerzita (Central European University aneb CEU) v Budapešti, která patří k jeho největším filantropickým aktivům v tomto regionu. CEU, kritiky nazývaná jednoduše Sorosova univerzita, od svého otce zakladatele dostala do vínku endowment 880 milionů amerických dolarů, což ji řadí do první desítky nejbohatších univerzit v Evropě. 

Může se zdát, že Soros, kterému je dnes 86 let a sám sebe označuje za investora filantropa, momentálně tahá v souboji o CEU s maďarským premiérem Viktorem Orbánem za kratší konec. Maďarský ministerský předseda, který je dlouhodobým oponentem Sorose, a veřejně prohlašuje, že chce v Maďarsku budovat model tzv. neliberální demokracie, na začátku dubna zrychleně prosadil legislativní změny pomocí lex CEU, které znemožňují setrvání univerzity na území Maďarska.

CEU, cílem které bylo a je vychovávat kriticky smýšlející studenty v kdysi ideově vyprázdněném postkomunistickém prostoru, to ve střední Evropě nikdy neměla lehké. Pamětníci si možná ještě vybaví časy, kdy CEU kvůli neshodám Sorose s premiérem Klausem definitivně opustila Prahu a přestěhovala se právě do Budapešti. Téměř čtvrt století později nastává velmi podobný scénář a Orbán, dnes přezdívaný Viktátor, se za údivu celého světa snaží tuto již etablovanou a prestižní univerzitu dostat pryč ze země. Na tomto záměru nic nezměnily protesty laureátů nobelových cen, tisícové demonstrace v Budapešti, výzvy předních evropských politiků, zástupců světových univerzit, představitelů Evropské komise ani globální podpora tisíců absolventů, kteří dnes zastávají různé pozice ve 119 krajinách světa.

Je tedy tato klíčová Sorosova investice do CEU opravdu ohrožena nebo již dokonce zmařena? Abychom dokázali na tuto otázku odpovědět, je dobré se podívat na Sorose jako investora a rozdělit jeho investice do tří základních kategorií. Soros ve světě investování požívá podobného respektu jako Warren Buffett a spolu s ním je považován za jednoho z největších finančních titánů 21. století.  Jejich investiční styl však nemůže být rozdílnější. Soros je investičním žralokem, a sám sebe označuje za krátkodobého spekulanta spoléhajícího na instinkty téměř pudového charakteru, sázejícího obrovské objemy prostředků na chaotických trzích plných neracionálních investorů. 

Kromě spekulativního investování na finančních trzích je Soros aktivní také na poli tzv. impact investingu přes svůj Soros Economic Development Fund, který se snaží skloubit finanční výnosy s pozitivním sociálním dopadem. Od tohoto typu investování je už jen krůček k jeho čisté filantropickým investičním aktivitám, výsledkem kterých je např. právě vznik CEU, založení Nadace otevřené společnosti, nebo investování 500 mil. USD do pomoci uprchlíkům. 

U těchto investic se sociálním a filantropickým rozměrem se však Soros a jeho společnosti chovají diametrálně odlišně, než je tomu u spekulacích na finančních trzích. Jsou to investice dlouhodobé a stabilní. Jejich cílem není maximální profit, ale velmi systematické a konzistentní naplňování vize Sorose o otevřené liberální společnosti. Je to právě tento dlouhodobý a koncepční přístup, který by měl být dostatečnou zárukou, že CEU přežije výpady Viktora Orbána, který byl paradoxně ve svých liberálních politických letech také příjemcem Sorosova stipendia

Z hlediska vývoje hodnoty investice se dá s trochou nadsázky říct, že vlna globálního pozdvižení nad snahou Orbánovy vlády dostat CEU z Maďarska, z dlouhodobého hlediska ještě víc zhodnotila již tak prestižní brand této univerzity. Ještě donedávna byla CEU pohledem “akademické valuace“ velkou rybou známou především v malém rybníku střední a východní Evropy, ale odteď se stává opravdu známou univerzitou globálního formátu, o kterou se začínají ucházet i další státy, které si dobře uvědomují všechny pozitivní spin-off efekty, které by mohla přítomnost této instituce v jejich zemi znamenat. Slovy analytika: strong buy.

A i když by se na první pohled mohlo zdát, že Soros souboj o tuto strategickou filantropickou investici prohrává, není tomu tak. Je dobré si všimnout, že on sám zatím v této věci nijak veřejně nevystoupil, protože chce nejspíš ukázat, že ním založena univerzita je opravdu standardní nezávislá akademická instituce, do chodu které nijak nezasahuje, a také proto, že to není potřebné. Za CEU mluví zastánci otevřené společnosti, které tato instituce dlouhodobě a systematicky generuje se stejnou pravidelností, jako dobře fungující korporace vyplácejí dividendy. 

Autor: Michal Trník, Business Architect, Patria Finance

Tento článek je názorem autora a nemusí se shodovat s názorem Patria. Autor je absolventem Central European University v Budapešti.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Největší bankovní obchod? Proč to mezi UniCredit, KB a Moneta možná nebude tak horké
28.03.2017 13:18
Italská bankovní skupina UniCredit zvažuje prodej svého byznysu v Česk...
Do čeho investují automobilky? Do výzkumu, vývoje a elektromobility
29.03.2017 16:52
Největší světové automobilky za rok 2016 výrazně omezily své investice...
1 630 miliard vsazeno na posílení koruny. Spálíte se, varuje stratég spekulanty
29.03.2017 15:40
Tvrdé procitnutí předpovídá spekulantům, kteří sázejí na posílení česk...
Pokles optimismu v USA a politického rizika v Evropě, akcie neutrální, komodity také
31.03.2017 11:06
V prosinci jsme hovořili o tom, že dlouhodobější výhled pro trhy se dá...
České firmy vynáší zahraničním vlastníkům přes 8 procent ročně
31.03.2017 10:25
Česká ekonomika v roce 2016 zpomalila svůj růst zhruba na polovinu z p...
Z Česka loni odteklo do zahraničí rekordních 289 miliard korun dividend
31.03.2017 12:05
Z Česka loni odplynulo do zahraničí na dividendách rekordních 289 mili...
Zahraniční investoři vybílili český bondový trh
31.03.2017 15:23
Tak jak rostou spekulace na brzký exit, roste i aktivita zahraničních ...
Na trh míří obrovské objemy „steroidních“ peněz, riziko korekce roste
07.04.2017 19:13
Je to už pár let, co jsem tu na základě jedné zajímavé studie porovnáv...
Víkendář: Kapitán Renault nás před další krizí nezachrání
08.04.2017 9:04
V moderní kapitalistické společnosti je na prodej téměř vše včetně riz...

Váš názor
  • Globalizátor Soros
    24.10.2017 9:04

    Sebastian Kurz, který je nejmladším lídrem Rakouska v dějinách informoval George Sorose, že jeho Nadace otevřená společnost má 28 dnů k zastavení a ukončení činnosti v Rakousku nebo přistoupí k právním krokům za pokusy podkopat demokracii v zemi.
    zneužití bohatství
  • SOROS je fundametalista
    11.04.2017 8:49

    "etablovanou a prestižní univerzitu " ha ha ha. Tady je jádro pudla cituji: "...velmi systematické a konzistentní naplňování vize Sorose o otevřené liberální společnosti". Nikde není dopředu dáno, že tento jeho politický a ideologický směr je ten jediný správný. Jako správný a jediný se jej Soros snaží prosadit svými miliardami USD a to je podle mne hrubé zneužívání a deformování demokracie. CEU deformuje standardní demokratickou politickou soutěž. Je to jen a pouze Sorosova VÍRA a taky se jako fundamentalista chová. CEU tak vychovává další fundametalisty na jeho obraz a proto se nedivím Klausovi, mnoha rektorům Českých univerzit i Orbánovi, že to pochopili a CEU vypoklonkovali ze země stejně tak jako by vypoklonkovali ze země třeba islámské fundametalisty.
    hb
  •  
    10.04.2017 16:18

    No jo časopis Dikobraz už nevychází. Ale nemusíme zoufat. Máme za něj náhradu. Patrina online. :-)))
    Ignác
  • Otevřená společnost
    10.04.2017 15:24

    otevřená společnost patřící korporacím nebo korporace patřící otevřené společnosti, kapitalismus (demokracie) nebo komunismus (socialismus) v prvním případě je to vysoce neprůhledné, a křivé v druhém drsné a vyhraněné, otevřená společnost existuje mezi lidmi s majetkem do 0,5 mil dolarů na ně ovšem působí jejich páni, před nimi se mlčí
    rob
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data