Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Rostou sázky na zisky české koruny? Eurodolar vyčkává na ECB nad úrovní 1,15

Rozbřesk: Rostou sázky na zisky české koruny? Eurodolar vyčkává na ECB nad úrovní 1,15

19.07.2017 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká koruna se drží dál na dostřel od 26,00 EUR/CZK a zdá se, že si letní atmosféry zatím vcelku užívá. Poslední čísla ukázala, že masivní příliv peněz do korun (před vypnutím intervencí) zatím v Česku jednoduše zůstává. Jediné, co se trochu mění, je struktura těchto pozic.

Zahraniční investoři se podle čísel z platební bilance zbavili části českých dluhopisů, zatímco navýšili své pozice v různých depozitních a derivátových produktech. Data z platební bilance máme pouze do konce května a vývoj na trhu navíc naznačuje, že dlouhé pozice v korunách mohly v posledních týdnech dokonce narůstat - krátké výnosy českých dluhopisů šly v posledním měsíci viditelně dolů stejně jako korunové basis swapy. Zatím to tedy vypadá na to, že nejenže sázkaři na zisky koruny mají dostatek trpělivosti, ale v tuto chvíli přicházejí i noví, kteří koruně pomáhají k silnějším hodnotám….Je to udržitelné?

Koruně v tuto chvíli podle našeho názoru pomáhá především příznivé globální klima, které se obecně líbí všem rozvíjejícím se trhům. Akcie na rozvíjejících se trzích (index MSCI) udělaly od začátku roku přes 25 % (za poslední měsíc přes 5 %) a dobrá nálada se přelévá i na měny. Globální klima ale dokáže být vrtkavé a obáváme se, že ke konci roku s blížícím se koncem měnové expanze v eurozóně a vidinou vyšších sazeb v USA se může nálada na rozvíjejících se trzích zhoršit. To by mohlo vyvést z míry i některé sázkaře na české koruně.
V nejbližší době však koruně bude pomáhat ještě ČNB, která trhy poměrně aktivně připravuje na první růst úrokových sazeb. Navíc soudě podle českých FRA zatím na růst sazeb v druhé polovině roku sázejí trhy jen velice opatrně. Pokud by se k němu ČNB v srpnu nebo v září odhodlala, byl by to pro sázkaře na korunu krátkodobě další pozitivní impuls. Na druhou stranu pravděpodobně takový, který by mohl dříve nastartovat vybírání zisků.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna včera poměrně výrazně zabodovala na frontě s dolarem, zatímco oproti euru se držela v blízkosti 26,00 EUR/CZK. Měnový pár vyčkává na čtvrteční zasedání ECB. Pro korunu je obecně dobře spíše natažení politiky QE - pokračování měnové expanze v eurozóně. Na tomto zasedání však může být situace trochu jiná. Posun v komunikaci ECB jestřábím směrem mohou trhy interpretovat jako “otevírání dveří” prvnímu růstu sazeb v Česku.

EURUSD + zahraniční FX

Kurz eurodolaru zůstává nad úrovní 1,15 a vyčkává na čtvrteční zasedání ECB. Volatilita se ale vrátila na forexový trh s librou - Značný vliv měla britská inflace, jejíž překvapivě výrazný pokles ochladil sázky na brzký růst úrokových sazeb Bank of England. I v tomto případě logicky následoval pokles výnosů a tlak na měnu.
V souladu s očekáváním očekáváním maďarská centrální banka ponechala svoji politiku zcela beze změny, což na forintu nezanechalo žádné stopy. Jak avizuje komentář k rozhodnutí MNB její politika se bude měnit nejdříve v září (budou se měnit objemy stahované likvidity).

Ropa

Cena ropy Brent zůstává v blízkosti 49 USD/barel. Saúdové včera sice ubezpečovali trh, že jejich odhodlání “nastolit na něm rovnováhu” stále trvá, avšak pomalu se do jejich hledáčku dostává i fakt, že dohodu narušuje mimo jiné i rostoucí produkce ropy v Libyi a Nigérii, jež jsou v tuto chvíli z dohody vyjmuty. Tlak na tyto země, aby se k ní připojily, tak patrně poroste (další schůzka producentů je v plánu 24.července). Jejich ochota se k dohodě připojit však asi bude malá, a to zejména v případě Libye, která i přes oživení stále produkuje mnohem méně ropy než před pádem Kaddáfího režimu.

Dnes jsou v centru pozornosti zejména statistiky o zásobách ropy v USA. Včerejší data API naznačila, že namísto očekávaného poklesu mohly zásoby minulý týden vzrůst.


Čtěte více:

Rozbřesk: Zahraniční investoři zpátky ve hře
07.07.2017 9:11
Blížící se konec devizových intervencí poznamenal český finanční trh n...
Rozbřesk: Česká ekonomika zůstává ve výborné kondici
10.07.2017 9:16
Česká ekonomika zůstává ve výborné kondici. V pátek zveřejněná květnov...
Rozbřesk: Proč české dluhopisy procházejí „těžkým” obdobím?
11.07.2017 9:16
České dluhopisy upadly v nemilost. Za posledních čtrnáct dní ztratil d...
Rozbřesk: Za českou inflací hledejme především dražší jídlo
12.07.2017 8:55
Dnes přichází na řadu asi poslední velké číslo z české ekonomiky, kter...
Rozbřesk: Ukazuje Bank of Canada cestu ECB i ČNB?
13.07.2017 9:16
Bank of Canada včera poprvé po sedmi letech zvýšila úroky a je první z...
Rozbřesk: Nastartuje Donald Trump ocelářskou válku?
14.07.2017 9:12
Donald Trump včera znovu zopakoval, že přemýšlí nad zavedením ochranný...
Rozbřesk: ECB ukáže cestu ČNB, zatímco Bank of Japan znovu zamává holubičími křídly
17.07.2017 9:12
Tento týden ECB opět o něco více poodhalí karty a ukáže, jak vážně to ...
Rozbřesk: Česká potravinová inflace
18.07.2017 9:13
Spokojená s inflací už nemusí být jen ČNB, ale jak to tak vypadá i ECB...

Váš názor
  • Bureš je fakt mimo
    19.07.2017 13:12

    Další z mimoňských analýz pana Bureše, který vydal tolik varování a analýz, že objem spekulací musí nutně vést k oslabení, či neumožní posilování. Teš napíše,, že růst sazeb na koruně povede opět k jejímu oslabení, protože vybírání zisků. Panebože! Eura jsou zatím půjčená za záporný úrok. Pokud by korunové úroky stoupaly a ECB držela úroky dole, tak by pozice likvidoval jen blázen. Pochopte už konečně, že dokud tam je znatelný úrokový diferenciál, a jasný fundament k posílení, tak nikdo ve spěchu své pozice zavírat nebude.
    Hobbit
  • ještě v březnu tady pan Bureš psal že je koruna překoupená:-))
    19.07.2017 11:23

    a že sazky pro ti jsou cca 65 miliard Euro a že spekulanti zaplačou že nejseme Švycarsko :-) a 4 měsíce jsou fuč a koruna utočí na hranici 25/26 kč za Euro kde jsou všichni ti všeznalkové co placali že do roka koruna posili na 25 a jiné nesmysly hlouposti kraviny jak mohou nějaci nýmandi z Ameru nebo ze City vědět jak tento rozvojový stát funguje když většinou ani nevi kde leží ?:-) Kde jsou naši slovutni ekonomové ,analytici apod ? Slavná CNB za 2 měsice udělala ztratu přes 130 miliard kč a ztráta každým posilenim narůstá jak dlouho tuhle ztrátu bude sanovat kdo bude za to popohnan k odpovědnosti odpovim si opět nikdo. Takhle se zachazi s rozpočty s veřejnými či státnimi penězi apod (CNB při zisku může převest zisk do rozpočtu) takhle nedouci z CNB beztrestně dělaji hokusy pokusy a vubec netuší co s tim a co čini a pan Bureš bere svých 250 000 měsíčně a jako hlavni ekonom Patrie tady píše takové bludy :-))))Chce to zajit mezi obyč lidi chce to zajit někam do Bruntalu nebo Hodonina poptat se jak se lidem vede a daří a ne jen sedět v Praglu a brat statisice za nic... Bohužel neni sám jiné banky maji svoje analytiky podobne kvality :-) Řídím se jednoduchou poučkou když analytici kohokoliv a nejen Patrie řikaji prodavejte - KUPUJI když řikaji kupujte PRODÁVÁM na koruně trhám zisky :-))) kdybych věřil těmhle překoupeným panikařům tak bych utřel :-) chtělo by to zvednout min mzdu aspon na 15.000 zamestnat ještě dalšich 150-200 000 lidiček neboli ovčanů a roztočit kola kapitalismu k hodnotě 24.50 za Euro tady se ukazuje jak CNB okradla a ožebračila lidičky tohoto statu po dlouhé 3 roky umělým nesmyslným udržovanim kurzu - bojme se jediného prasknuti nemovitostni bubliny která už je v Praze a Brně na dostřel (způsobená nejen CNB ale neschopnosti uřediků povolit vystavbu).--- Tak pravil legendarní investor z Greenlandu
    martík
  • typo "27 EUR/CZK"
    19.07.2017 10:11

    "...zatímco oproti euru se držela v blízkosti 27,00 EUR/CZK"
    Kolemjdouci
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení