Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Slabší růst mezd jestřáby v ČNB nepotěší

Rozbřesk: Slabší růst mezd jestřáby v ČNB nepotěší

05.12.2017 9:50
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Zatímco ještě do včerejška mohl růst mezd fungovat jako dostatečně silný a jasný argument pro dřívější růst úrokových sazeb, zveřejněné výsledky za třetí kvartál jej velmi zrelativizovaly. Meziroční tempo dosahující jen 6,8 % zaostalo za odhadem centrální banky o sedm desetin procentního bodu. Navíc bylo patrné, že zpomalení růstu mezd se netýká jen průměru, ale i mediánu, a navíc se odehrálo ve většině odvětví ekonomiky. Znamená to ovšem, že růst mezd zpomaluje nebo je dokonce nedostatečný?

Nejspíše nikoliv. Jednak z jednoho čísla nemá smysl dělat hluboké závěry a navíc, rostoucí napětí na trhu práce spolu s citelným zvyšováním platů ve veřejném sektoru ve čtvrtém čtvrtletí budou růst mezd nepochybně akcelerovat. Nedostatek zaměstnanců se již stal hlavní překážkou pro expanzi průmyslu, a jak vyplývá z rozšiřujícího se počtu volných pozic, netýká se zdaleka pouze našeho největšího tuzemského odvětví. Proto by se ani centrální banka nemusela slabšího čísla příliš zaleknout, i když sama počítala s vyšším.

Problémem ovšem je, že poslední číslo o mzdách se nehodí do scénáře rychlejšího růstu sazeb, který ČNB představila se svojí poslední prognózou. Mimochodem tou prognózou, která s příliš rychlým růstem sazeb v roce 2018 vlastně ani sama nepočítá, když předpokládá tříměsíční PRIBOR v posledním čtvrtletí příštího roku na jednom procentu. Takže bude zapotřebí silnější argumenty pro urychlení návratu k tzv. normálu.

Ale jak už to chodí, argumenty lze najít pro leccos, tak proč ne pro vyšší sazby. Počínaje inflací, která v případě tzv. jádrové (korigované bez PHM) dosahuje aktuálně 2,7 % nebo v případě čisté, která se v říjnu dostala nejvýše za posledních skoro deset let (3,5 %), konče silným růstem domácí poptávky nebo pokračujícím boomem realitního trhu.

Už příští týden se ČNB dostane nová várka inflačních dat, která nejspíše v důsledku vysokých srovnávacích základů posunou celkovou inflaci mírně dolů. Pokud celková inflace klesne na 2,6 %, může být ČNB se svojí prognózou přece jen spokojená a pokud zrelativizuje váhu posledního čísla o mzdách, nic jí bránit ve zvýšení sazeb nemusí. Možná ani kurz koruny ne, ale to nikdo mimo ČNB asi neví, protože jeho prognóza zůstává i nadále utajená.


TRHY

CZK a dluhopisy
Zatímco se koruna ještě minulý týden snažila testovat hranici 25,40 EUR/CZK, včera pokračovala v opouštění pozic a zamířila až k hranici 25,60. Jestli jde o konec her na rozšiřující se úrokový diferenciál nebo jen výběr dosavadních zisků z překoupených pozic lze jen odhadovat. V každém případě už v říjnu se zahraniční investoři do českých státních dluhopisů nehrnuli. Jejich podíl na trhu propadl z 51 % na 46 %, což v korunách znamenalo pokles o necelých 68 mld. Tím, kdo naopak dluhopisy nakupoval, byly především tuzemské banky. V každém případě může slábnutí koruny zjednodušit diskusi bankovní rady při jejím rozhodování o úrokových sazbách na prosincovém zasedání. 


Zahraniční forex
Dolar nakonec nedokázal mnoho vytěžit z víkendového schválení daňové reformy v americkém Senátu, nicméně výnosy amerických dluhopisů a dolarové sazby rostou a tak dříve či později k silnější měně přispějí.

Dnes budou pro eurodolar opět primární americká čísla - na pořadu je obchodní bilance za říjen a hlavně podnikatelská nálada ve službách reprezentovaná indexem ISM.

Volatilita se vrátila na britskou libru, když vzruch přinesla vyjednávání britské premiérky Mayové v Bruselu a podmínkách brexitu. Jednání zatím nepřinesla zásadní průlom (zejména v otázce irské hranice), což libru zklamalo. Jednání však budou v tomto týdnu pokračovat.


Ropa
Severomořská ropa Brent se v úterý obchoduje pod hranicí 63 USD/barel, její rival WTI pak okolo 57 USD/barel. Ceny tak mírně klesají a to i navzdory zveřejnění povzbudivých odhadů produkce států OPEC za měsíc listopad. Ty signalizují propad o 80 tisíc barelů denně, na 32,47 mbp, což je nejnižší hodnota od května letošního roku. Nadále se tak potvrzuje více než solidní disciplína kartelu v omezování produkce o 1,2 miliónu barelů denně (v současnosti na 118 % závazku). 

Dnes budou zveřejněna data o zásobách ropy a ropných produktů od API. Očekává se pokles zásob surové ropy (přibližně o 3,5 miliónu barelů), zatímco zásoby destilátů a benzínu by měly růst (o 0,5 miliónu a 1,1 miliónu).

 

Čtěte více:

Poslední země, která by měla odcházet z EU
05.12.2017 6:15
Která země by kvůli výhodám plynoucím z členství v EU měla být tou pos...
Co by měli vědět všichni bitcoinoví nadšenci, ale nikdo jim to neřekne
04.12.2017 18:27
Pro nespekulující investory a širokou veřejnost je podle mého názoru b...
Koruna začala týden oslabením hlavně proti dolaru
04.12.2017 16:53
Začátek týdne přináší koruně další menší ztráty na páru s eurem a pomě...
Pražská burza v úvodu týdne roste, tahounem KB a Erste
04.12.2017 17:30
Pražská burza vstoupila do nového týdne v optimistickém duchu. Index P...
Reuters: OPEC v listopadu těžil nejméně ropy od května
05.12.2017 8:40
Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v listopadu snížili t...

Váš názor
  • 05.12.2017 11:01

    Panove by ze sveho prazskeho officu meli vyrazit do Bruntalu, Hodonina nebo nejake zapadle vesnicce v Krusnych horach pry citelny rust mezd prosim Vas kde ucitelka na ZDS si vydela 28 tis coz je i po 15% zvyseni asi tolik jako prodavacka v Lidli nebo ridic MHD a pritom ceny potravin rostou mezitocne o dobrych 20% tj jsou po tom vasem gradioznim rustu jeste chudsi o bytech ani nemluve a napnuty trh prace ?????? Coze uz asi po 10 se opakujici lez stale je 271tisic nezamestnanych a z toho 120tis by chtelo pkanzite pracovat jenze za 11000 nikdo z nich nepujde bud berou davky nebo delaji na cerno kdyz bude minimalka 15-16000 tak uvidite kolik jich jeste udrzi sroubovak a lopatu a cim vic lidi v praci tim vetsi spotreba vetsi rust a min penez na davky podnikatel nebo firma co dava lide min nez 1500 hrubas si nezaslouzi v roce 2018 fungovat.... to je totiz firma z feudalismu... par set let zpet
    martík
    • Re:
      05.12.2017 23:15

      Pravdu díš Martiku..přesně tak...
      Usmev
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m