Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co by měli vědět všichni bitcoinoví nadšenci, ale nikdo jim to neřekne

Co by měli vědět všichni bitcoinoví nadšenci, ale nikdo jim to neřekne

04.12.2017 18:27

Pro nespekulující investory a širokou veřejnost je podle mého názoru bitcoin stále relevantní pouze z jednoho hlediska: Nemohlo by kvůli němu dojít k nějakým vážným potížím ve finančním systému a ekonomice? Pokud by spekulace s ním nalákaly příliš velký objem kapitálu, vzrostla jeho provázanost se systémem a poté přišel kolaps jeho ceny, mohly by se to stát. Proč ale uvažuji hlavně o tomto negativním scénáři a ne o pozitivních? Možná proto, že jsem skutečný fanda digitálních měn, což se pokusím vysvětlit na samém závěru. 

Minulý týden jsem tu v úzké souvislosti s jednou prudce posilující akcií nastínil můj základní pohled na bitcoin a případně další digitální měny aspirující na globální úspěch. Podívejme se dnes nejdříve na tuto úvahu detailněji. Pokud má být nějaká digitální měna úspěšná, musí se stát měnou obecně přijímanou, používanou při transakcích. Stane se tak pouze v případě, že její hodnota bude dosti stabilní. Důvod je jednoduchý: 

Zaměstnanci by v případě používání měny s nestabilní hodnotou měli noční můry z toho, že hodnota jejich mzdy se během týdne po výplatě propadne o desítky procent (relativně k tradiční měně). Firmy, manažeři a jejich vlastníci by zase mohli trávit čas úvahami o tom, kdy přesně vyplatit mzdy, aby náhodou nezaplatili více, než by mohli o pár dní později. Ze všech by se stali měnoví spekulanti a není třeba dlouze rozebírat, že ekonomické aktivitě a našemu vnitřnímu klidu by takový stav jistě neprospíval. 

U bitcoinu a některých dalších digitálních měn se tedy nacházíme ve značně paradoxní situaci: Úspěchu dosáhnou pouze díky stabilitě, víra v tento úspěch ovšem přináší značnou nestabilitu - roste zájem o obchody s nimi. Jejich ceny (byť třeba trendově rostoucí), jsou pak značně volatilní. Což ale obratem podkopává onu tezi o konečném úspěchu. Žádné jiné aktivum tak mohutným paradoxem netrpí, naopak u nich často existuje sebenaplňující se proroctví. U bitconu prostě platí, že k faktickému úspěchu mu dopomůže jen to, pokud se stane nudným aktivem, naprosto nezajímavým pro spekulanty. Můžeme teoreticky spekulovat o tom, že se z něj nestane měna ale jen uchovatel hodnoty. Ale i proti této tezi bych měl řadu námitek. 

Co kdyby...


Není ale možné, že by se bitcoin nakonec dostal na nějakou „férovou“ hodnotu, následně by se značně uklidnil a stal se populární měnou? Jinak řečeno, po období vysoké volatility a růstu hodnoty bitcoinu by se toto aktivum dostalo do fáze klidu – fáze ospravedlňující předchozí volatilní nastavování na tuto hodnotu? Jsem opět skeptik. Mnohem jednodušeji se mi zatím představují cykly, ve kterých se střídá fáze nadšení a zklamání. Ta první je jako ta současná a končí s rostoucím uvědoměním si toho, že podobná horečka k rozšíření bitcoinu jako skutečné měny rozhodně nevede. Přichází pokles/úpadek zájmu, který může přinést kýžený pokles volatility a penetraci bitcoinu do platebního systému. Jenže to opět oživí zájem spekulantů a jsme opět v bodě nula. 

Co by se stalo, kdyby se bitcoin nějakým zázrakem i přes svou vysokou volatilitu stal velmi významným, či dokonce dominantním platidlem? Již jsem to vlastně zmínil v úvodu a obecně by platilo, že doba, kdy by jeho hodnota rostla, by se stala dobou deflační. Nikomu by se ve vidině rostoucí hodnoty toho, co má v digitální peněžence, nechtělo nakupovat, ekonomika by trpěla nedostatkem poptávky, rostla by nezaměstnanost. V dobách, kdy by hodnota bitcoinu klesala, by nastala klasická inflační dynamika, protože všichni by se snažili měny zbavovat – jak nákupem zboží, tak prodejem na „měnovém“ trhu. Protiargumentem proti této dynamice je maximální možný počet bitcoinů v oběhu (tj., samotný filozofický základ této měny). Ovšem pokud bude zájem o ty existující bitcoiny zejména otázkou spekulace, tato jeho konkurenční výhoda v podstatě mizí. 

Můžeme například slyšet argument, že zimbabwský dolar není zrovna ikonou stability a i přesto je používán jako měna. Podobné to bylo s výmarskou markou. Jenže právě tyto měny ve skutečnosti ukazují, že bitcoin a spol. si bez stability ani neškrtnou. Důvod je prostý – za nimi totiž nestojí státní síla, armáda, policie, soudy a úředníci, kteří by si fakticky vynutili jejich používání. Digitální měny (tedy přesněji řečeno ty nevytvořené a nuceně neprosazené centrální bankou) se musí spoléhat na skutečnou víru. Jsou tedy mnohem více „fiat“, než měny státem zavedené. 

Teorie a praxe


Řada čtenářů asi namítne, že já si tu může teoretizovat, jak chci, ale trh říká něco jiného, protože cena bitcoinu prudce roste. Mě to neukazuje nic jiného, než že jde o bublinu, i když i zde narážíme na definici toho, co to vlastně bublina je. Největší logiku totiž při její definici má porovnání cen na trhu s cenou férovou/vnitřní hodnotou. U bitcoinu ovšem nic takového neexistuje, i když určité berličky si vytváříme i zde. Jednou z nich je poměr ceny bitcoinu k hodnotě transakcí. Jak ukazuje následující obrázek, cena bitcoinu svým růstem za objemem denních transakcí stále zaostává, takže by se zdálo, že „fundament“ skutečně hovoří proti všemu výše uvedenému.

001 

Narazit můžeme i na jiné odhady, včetně těch založených na klasické rovnici směny (množství peněz vynásobené rychlostí jejich oběhu se rovná objemu produkce vynásobenému cenovou hladinou). Jde ale stále jen o zajímavosti k pobavení. Pokud například na pravou stranu rovnice dosadíme odhadovaný objem globálního obchodu s drogami, vychází prý hodnota bitcoinu na 634 dolary. Pokud ale použijeme světový produkt, jeho hodnota se vyšplhá na 500 000 dolarů. A pokud by čtenářovi ani toto nestačilo jako ten nejoptimističtější scénář, mohl by použít odhadované objemy globálních transakcí a uvedené číslo dál násobit.

Každopádně z výše uvedeného grafu se na první pohled zdá, že vysoká volatilita bitcoinu vůbec nepůsobí tak, jak jsem rozebíral. Naopak, objem transakcí stále roste a vše se hezky doplňuje. Jenže je tu jeden detail: Jak tvrdí na Bloomberg Gadfly v komentáři k uvedenému grafu, počet míst, které bitcoin jako měnu přijímají, klesá. A to se mi zdá jako dost relevantní informace. Trh jí evidentně ignoruje, možná opojen oním objemem transakcí, který ale může být ovlivněn právě tím, kolik spekulantů se na trh vrhá každý další den.

Na závěr této úvahy, která měla původně být mnohem kratší, bych rád zdůraznil, že digitálním měnám fandím. Světu by prospěla změna a větší pestrost i v peněžní oblasti. Jenže k úspěchu tu vede zmíněná cesta nudy a ne cesta spekulativních horeček. Ty v tom lepším případě skončí jen velkým přerozdělením peněz na tomto specifickém trhu. V tom horším se dotknou celé ekonomiky. Pokud chcete nyní bitcoin skutečně podpořit, nevšímejte si ho.

 

Čtěte více:

Eurozóna má svou vlastní nemožnou trojku, Spojené státy by jí neměly fiskálně pomáhat
03.12.2017 15:42
Zdá se, že v eurozóně platí tři věci: Za prvé, ty země, které mají pro...
Pettis: Čína potřebuje pravý opak, než se jí radí
01.12.2017 6:48
Čína musí reformovat své hospodářství. Alespoň to tvrdí dlouhá řada ek...
Akcie s 200 % zisky a jednoduchý důkaz bitcoinové bubliny
30.11.2017 19:11
Největším akciovým přeborníkem letošního roku je z technologického sek...
Koruna dál ustupuje, rychlý růst ekonomiky tomu nezabránil
01.12.2017 10:23
Česká měna hned v úvodu obchodování navazuje na mírné oslabování, kte...
Dva překvapivě pozitivní akciové grafy a jeden varující
01.12.2017 19:06
Zřejmě nikdo na trhu se nedomnívá, že by valuace ve vyspělých zemích a...
Výrobní sektor USA nepřekvapil, jeho aktivita dál rychle roste
01.12.2017 16:10
Index ISM pro výrobní sektor americké ekonomiky se v listopadu mírně s...

Váš názor
  •  
    08.12.2017 13:34

    Pro ty, co nemají ani na zámeček ani na čtení anglického textu přináší dnešní zdejší monitoring tisku česky vysvětlení toho, co pan Soustružník zde formuloval jako: "Pokud má být nějaká digitální měna úspěšná, musí se stát měnou obecně přijímanou, používanou při transakcích."
    Kalka.
  •  
    07.12.2017 21:29

    Len jedna jediná otázka na tuto tému . Prosím vás už niekto predal bitcoin a vybral peniaze fyzicky ? Proste už niekto z toho vystúpil a akým spôsobom ?
    Hroch22
  • koupil jsem si vůbec něco ?
    06.12.2017 12:38

    Před několika dny jsem si jen tak z legrace koupil bitcoin za 10 euro. Při snaze koupit další nebo prodat mi to psalo ,že mám omluvit dočasnou nefunkčnost.Později mi to napsalo ,že protější strana si mne bude 6 dní ověřovat.Ověřuje si dosud.Jsem rád ,že jsem jsem do toho víc nevrazil.Předestava .že nainvestuji větší částku a nemohu se na ni dostat a nic nefunguje ...Není komu napsat ,kam zatelefonovat a baví se s vámi jenom automat.Člověk si řekne ,že jsou to fiktivní peníze ,které možná jsou,možná nejsou.Záleží jak moc tomu kdo chce věřit.
    Kumulik
    • Re: koupil jsem si vůbec něco ?
      06.12.2017 13:55

      ... to bylo na bitcoinmatu?
      bitcoin 50000$
      •  
        06.12.2017 22:55

        Nyni už je Blockchain dostupný, ale v kolonce pro nákup je limit 300E a v kolonce pro prodej je hláška:"Bohužel potřebujete nejméně 48,66 EUR na prodej. Požádat nebo koupit." Je úsměvné že se mi to za několik dní zhodnotilo o 25 % ,ale vybrat by to stejně nešlo ,to by jsem si musel pořádně připlatit.
        kumulik
        •  
          08.12.2017 13:58

          Nic si z toho nedělej. Svých 25% virtuálních máš a to jde.
          ZYX
      •  
        06.12.2017 16:37

        to bylo na Blockchain
        kumulik
        •  
          06.12.2017 17:01

          ... blockchain.com taky funguje jako směnárna? Myslel jsem, že poskytuje wallet. Koukni, Ty si stěžuješ, že trvalo dlouho ověření. To dělá síť a ta teď bývá dost přetížená. Ptoto se zvyšují i poplatky. Nicméně, jak se přetíží síť, může potvrzení trvat i dny. Bitcoin má problém se škálováním. Pokud jde o výpadky burz, byl v minulých dnech trochu chaos. Ostatně Fio taky padá :). Jak teď, zachránil jsi svých 10 euro?
          bitcoin 50000$
  • dobrý článek
    06.12.2017 12:14

    Mne článek autora zaujal. Je to odborný náhled na problematiku bitcoinu a virtuálních měn. Plamenná diskuze k němu patří. O bitcoinu můžeme diskutovat nekonečně dlouho. Co vidím jako rozdíl oproti zahraničním komentářům, je český důraz diskutérů na přesvědčování druhého, že jeden nebo druhý je blbý a blbější. Na YouTube a v cizině tímhle neztrácejí čas. Nedávno byl někde zajímavý názor, ať si kdo chce vymění pár dolarů ze svých volných prostředků do bitcoinu a zapomene na něj. Bitcoin pak spadne na dolar...prý to bude jedno, pokud jste si odpustili večeři za 100$. Vyleze to na milion ? ...tak ok, jste ve hře. Jestli do toho asijská rodina někde nasypala 100% svého majetku, tak má pak problém.
    Honza_Zeman
  •  
    05.12.2017 16:08

    Psi-analytici, psi-diskutéři, prostě psi-Čecháčci štěkají, řvou a vyjí svá "moudra" o tom, jak musí dopadnout virtuální měny, ale karavana světových finančních dějin jde dál... Je to stejné, jako když v Manchesteru rozbíjeli dělníci stroje. Průmyslová revoluce je ale smetla. A smete i ta "moudra" revoluce finanční.
    mameluk
  • Jo jo
    05.12.2017 14:27

    jitrnice co svět neviděl, lidí jsou stále stejní a historie se tedy jen stále opakuje a ne že ne, tulipánym, South Sea, pets.com, japonské nemovitosti,Enron no a ted jedničy a nuly, prostě když není do čeho investovat tak se něco vymyslí, nakonec jde vždy je no to kdy se toho včas zbavit a tady to nebude jinak, zvlášť pokud se k tomu vyjadřují vlády jako k prostředku pro lumpíky, až se to bude hodit, řeknou bitcoin zakazujeme a fíííí prašule zase poletí jinam shortu zdar :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Jo jo
      06.12.2017 13:58

      ... tulipány byla forma majetku, kterou šlo poslat po síti kdykoli, komukoli, kamkoli, bez důvěry v kohokoli? To pak jo, bitcoin je tulipán.
      bitcoin 50000$
      •  
        06.12.2017 14:43

        Bitcoin je zatim nejvetsi bublina v dejinach a bude se vyjimat v knihach jako krize 2008 nebo dot.com jisto jiste se dozvime kolik se vyroji bitvoinovych miliardaru ale to ze to je jen proste moderni hra drive nazxvana letadlo o tom zadna :-)) bublinu sfoukne nejaky skandal nicmene koupit si nebo udelat investici za par tisic ci desitek tisic dolaru a svezt se na teto manii na skodu neni...
        martík
      •  
        06.12.2017 14:13

        to teda ne ale podstata je stejne > virtualni Bitcon i realna cibulka ma hodnotu do te doby dokud bude mozne jej smenit
        eple
        •  
          06.12.2017 14:22

          ... to ovšem platí o naprosto čemkoli, že
          bitcoin 50000$
          • 1370%
            06.12.2017 18:16

            jestli na tom mas tento profit tak bych nedychal uz ted a zmyzel jak rychlo to jen jde
            eple
  • Autor mne zcela zklamal
    05.12.2017 13:53

    Autor se nevymanil z úzkého pohledu "klasických" aktiv. Na novou měnu hledí prizmatem rovnováhy stálé nabídky a poptávky ovlivněné emocemi. Ale tady jde o zcela nový jev (Černou labuť). Nejde o investiční rozhodování, ale o potřebu miliónů lidí a firem po nových transakcích. Objemy transakcí MUSÍ vzrůst do závratných výšin v historicky krátké době, ale poptávka je omezená. Jediná možnost jak ji uspokojit je stávající bitcoiny štěpit a štěpit, což jen růst umocní. Virtuální měny jsou odsouzeny k růstu po desítky let. A kdo to nepochopil, zůstane stát opodál a žárlivě bude sledovat dění a házet špínu. V době, kdy bitcoin astronomicky vzrostl - pozor, ne letos, ale před více než pěti lety! - se objevovaly podobné články a odsuzující diskuse. Bitcoin stál 1000 USD a ti, co nepochopili nový fenomén, je plodili články podobné tomuto. Já namísto chrlení síry a ohně jsem prostě nakoupil. Dnes je to nejlepší investice mého života. Alespoň procentuálně. Desetinásobné zhodnocení, tísiciprocentní růst za pět let. Za dalších pět, deset let se objeví další podobní spisovatelé pamfletů o tom, že virtuální měny procházejí bublinou, ale to bude bitcoin stát 100.000 USD. Neprodám!
    Just
    • Re: Autor mne zcela zklamal
      05.12.2017 14:39

      ... ale zámeček si na to nedáš, že, just alibisto :-)
      Kalka.
      • ... milá Kalko
        06.12.2017 13:54

        ... už mám jen za letošek 1370%. Považ :). Ani nedýchám, abych to nesfouknul
        bitcoin 50000$
        • Re: ... milá Kalko
          06.12.2017 16:42

          I já si v Paralelní polis na jaře kousek koupila...
          Kalka.
          •  
            06.12.2017 17:07

            ... hele, tak to máš i bitcoinovou cash a bitcoinové zlato, že :). Další na cestě.
            bitcoin 50000$
          •  
            06.12.2017 17:05

            ... šikovná. Nedávno jsem tam byl, že si tam koupím ethereum, ale měl jsem mylnou informaci. Bitcoin jsem kupoval ve 2013, tak jsem dost dlouho proseděl v minusu. Ale loňský rok a letošek je čas zázraků, že.
            bitcoin 50000$
  • Reálné info od insidera
    05.12.2017 10:23

    A teď reálně na téma "a co vám nikdo nechce říci" od Bitcoin insidera: https://medium.com/@rusty_lightning/the-three-economic-eras-of-bitcoin-d43bf0cf058a Přiznání pozic: Nedržím Bitcoin, držím eTolar protože je za 0,15 halířů a kdoví, co bude za 5 let
    Detective
  • Důvody volatility
    05.12.2017 9:03

    Pane Soustružníku, zcela se mýlíte v tom, že nestabilita Bitcoinu existuje kvůli "vlastnímu úspěchu". Cena Bitcoinu je nestabilní proto, že není ničím trvalým krytý – zlatem, inflačním košíkem, sliby služeb za pevné ceny vyjádřené v Bitcoinu, smlouvy, které trvají dále. Tyto věci jsou nemožné proto, že Bitcoinů je předem určený počet, a proto jeho hodnotu nejde regulovat. To často obhájci Bitcoinu vydávají za velkou výhodu, ale je to fakticky fatální nemoc, která brání Bitcoinu v tom, aby se stal stabilní a mohl být kdykoliv užit jako měna. Takže proto je Bitcoin čistě jen maximálně hazardní spekulativní hra – kdo přišel dříve, má výhodu, a kdo odejde před kolapsem, má výhodu. Vše je o časování.
    Lumídek
    • Re: Důvody volatility
      05.12.2017 9:35

      A jak vysvětlíš, že cena bitcoinu přes výkyvy tak vyrostla, přestože 'není ničím trvalým krytý'? Článek pana Soustružníka se mi líbil. Digitální měna by musela být měnou používanou v transakcích.
      Kalka.
      •  
        06.12.2017 14:02

        ... bitcoin není měna a dlouho nebude. Ale jednou, až bude jeho kapitalizace v biliónech dolarů, se volatilita sníží. A pak bude bitcoin použitelný pro platbu větších obchodů, kde nevadí doba ověření mezi deseti minutam a hodinou. Na nákup kafe bude vždy VISA. Bitcoin bude vitálním doplňkem fiat měn.
        bitcoin 50000$
      •  
        05.12.2017 16:05

        Nemluv o něčem, čemu nerozumíš. A ty automaty na bitcoiny po celém světě jsou co? To je přitom špička ledovce. Myslíš, že každý, kdo udělá transakci pošle o tom zprávu Soustružníkovi? V tom je podstata této měny, že není kontrolována (řízena, dohlížena, počítána a hlavně daněna) institucemi a státy.
        prdlajs
        • Nomen omen
          05.12.2017 16:22

          No ty jsi tu teprve potřetí a už si dost dovoluješ. Evidentně ale nesouhlasíš s uživatelem Just, který si za své bitcoiny nechce nic koupit a hodlá čekat, až bude bitcoin za 100.000 USD. Máš za to, že je výjimkou, viď? ;-)
          Kalka.
          • Re: Nomen omen
            05.12.2017 16:47

            Když někomu stačí ke spokojenosti a životní radosti, že získal na kontu o jednu virtuální nulu navíc, tak proč ne. Je to stále o jednom. O žebříčku hodnot každého jednotlivce.
            ZYX
            •  
              05.12.2017 17:44

              Vytáhni se už tu hlavu ze z toho zadku a přestaň moralizovat, když sám kradeš nicky. Kdo tu psal o životná radosti exibicionisto..Nezapomeň spustit tu p nenávisti, tu máš našprtanou
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení