Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Komodity v minulém roce nepřesvědčily, co rok 2018?

Rozbřesk: Komodity v minulém roce nepřesvědčily, co rok 2018?

09.01.2018 9:15
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Komoditní trh se v roce 2017 rozhodně nenudil, ovšem i přes mocný finiš ve druhé části roku investory příliš nepotěšil. Komoditní index agentury Bloomberg, který mapuje vývoj cen koše 22 hlavních komodit, vynesl bídné 2 %. Jiné komoditní indexy vykazují sice zisky vyšší, ale stále nikterak přesvědčivé. Komodity tak přenechávají záři reflektorů jiným aktivům, především akciím, které zažily snový rok – například akciový index S&P 500 vynesl 20 %. Na stranu druhou, celková výkonnost komoditních indexů říká jen pramálo o tom, jak si vedly jednotlivé skupiny komodit.

Solidní rok tak zažily například kovy, přičemž komoditou roku je v tomto ohledu kobalt. Stříbrno-modrý kov, který je klíčovou složkou lithium-iontových baterií využívaných např. v elektromobilech, zaznamenal v důsledku rostoucí poptávky a neelastické nabídky zvýšení ceny o téměř 130 %. Solidně si vedly také základní kovy – hliník (+37 %) a měď (+34 %), podporované globálním hospodářským růstem a v prvním případě i reformami na nabídkové straně trhu v Číně. Růstu cen zlata o asi 10 % pomohl především slabší dolar, což byl vítaný stimul i pro další komodity. Zisky si nakonec díky silnému závěru roku připsala i ropa, a to v reakci na probíhajícího rebalancování trhu, výpadky produkce a nárůst geopolitického napětí. 

Hlavním poraženým roku jsou naopak zemědělské komodity, které táhly komoditní indexy dolů. Cena cukru se snížila asi o 29 %, mírnější, ale stále znatelný pokles zaznamenaly také kakao či sójové boby. V cenách tzv. soft komodit se odrazil primárně nadbytek produkce – umocněný příznivým počasím – který se projevil v rostoucích zásobách.

Již počátek roku 2018 naznačuje, že by komodity jako celek mohly v tomto roce zažívat lepší časy. Fundamenty soft komodit jsou totiž růstu cen spíše nakloněny. Nadále solidní výkonnost by pak měly potvrzovat kovy – ať již základní nebo vzácné – vezoucí se na vlně globálního hospodářského růstu. Klíčová bude v tomto ohledu samozřejmě role Číny (sama obstarává asi polovinu globální spotřeby surovin), nicméně důvod k býčímu optimismus zavdává fakt, že se komoditám historicky daří právě ve “zralé” fázi hospodářského cyklu, kdy měnová politika začíná tlumit tlaky na přehřívání ekonomiky. 


TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se pohybuje i nadále v relativně úzkém pásmu s tím, že ji z klidu nevyrušil ani výborný výsledek průmyslové výroby. Trh si tak počká na zítra zveřejněný výsledek inflace za prosinec.

Zahraniční forex

Dolaru se nadále daří zejména na páru s eurem, mírné zisky si připsal rovněž proti britské libře, ale odpoledne se mu už dařit přestalo. Kurz eurodolaru se propadl pod hranici 1,20 a směřuje dále na jih s tím, že jej nerozhodily ani některé holubičí výroky z Fedu.

Dnešní kalendář je pro trh zcela nezajímavý. Před zasedáním NBP začal oslabovat zlotý, který se muže obávat holubičí reakce centrální banky.

Ropa

Ropa Brent dnes stoupá nad hranici 68 USD/barel, zatímco konkurenční WTI testuje 62 USD/barel. Děje se tak bez zjevné příčiny, která by trhu dodávala dodatečnou dávku býčího sentimentu. Ten je již nyní vysoký – připomeňme rekordní množství spekulativních sázek na další růst cen ropy – což samo o sobě může ropě dodávat růstový stimul. Dnes trh očekává, kromě tradičních dat o zásobách od amerického petrolejářského institutu, také měsíční zprávu o stavu trhu s ropou od EIA. Ta by nám měla mimo jiné upřesnit, v jaké formě byla americká produkce ke konci minulého roku. 


 

Čtěte více:

Nová studie názorně ukazuje, jak dusivá je totalita
08.01.2018 18:29
Na konci minulého roku jsme si na těchto stránkách mohli přečíst úvahu...
Svět akcií: Hlavní trendy roku 2017 a přísliby roku letošního
08.01.2018 17:05
Úctyhodný růst akcií, technologická rally, ale i zklamání v tradičním ...
Summary: Americké trhy překvapil hluboký propad akcií GoPro
08.01.2018 17:50
Evropské trhy dnes potěšily rostoucí akcie Vestas, které pozitivně rea...
Investiční výhled Patria 2018: Přehled našich očekávání pro akcie, měny i ekonomiku
09.01.2018 6:28
Vstoupili jsme do roku 2018. Co považujeme za hlavní témata pro tento ...
Evropské futures smíšené, na kterou stranu se přikloní Praha?
09.01.2018 8:59
Evropské futures se dnes ráno obchodují smíšeně, lehce klesá panevrops...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data