Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Probíhá nevídaná divergence, trhy klidné nenechá

Probíhá nevídaná divergence, trhy klidné nenechá

29.05.2018 13:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Vláda Donalda Trumpa se vydala cestou fiskální expanze a reforem, které investory v minulých měsících do určité míry překvapily a také potěšily. Někteří ekonomové ale považují změny za krok špatným směrem, a to jak co se týče rozsahu, tak načasování. Jak na stránkách investiční společnosti Fulcrum AM poukazuje její šéf a známý investor Gavyn Davies, vývoj v USA se značně liší od situace v jiných vyspělých zemích. Ekonom Lawrence Summers správně podotýká, že vede k „nejrychlejšímu tempu růstu poměru dluhu k HDP na vrcholu cyklu zaznamenanému během mírového období“. A Huw Pill z Goldman Sachs zase hovoří o velkém fiskálním oddělení vyspělých ekonomik, čímž naráží na dříve používaný termín monetární oddělení vystihující velké rozdíly v monetární politice USA a eurozóny. Jak tuto novou situaci hodnotit?

Konkrétní historický a očekávaný vývoj strukturálních bilancí USA a vybraných zemí porovnává následující graf (v poměru k potenciálnímu produktu):
0

Spojené státy tedy budou v následujících státech dosahovat rozpočtového deficitu ve výši 5 – 6 % HDP, zatímco rozpočet eurozóny jako celku bude zhruba na nule. Je navíc nepravděpodobné, že další americký prezident a Kongres dobrovolně sníží deficity v USA, pokud je k tomu nepřinutí fiskální krize. Ta je ale v dohledné době nepravděpodobná. Zdá se tedy, že na globální trhy bude mířit více amerických vládních obligací a méně obligací z Evropy. Na první pohled by se tedy zdálo, že výnosy těch prvních by měly růst tak, aby byly dost atraktivní pro příliv kapitálu do Spojených států a financování jejich deficitů.

Davies ovšem poukazuje na to, že podobné rozdíly mezi výší deficitů a přebytků mezi USA a Evropou již vznikly i v minulosti. Příkladem může být počátek osmdesátých let či přelom tisíciletí. Nejde tedy o úplně novou situaci, liší se jen tempo, kterým se mezera nyní rozevírá. Podle standardních ekonomických modelů by produkt a inflace měly nyní v USA růst rychleji než v eurozóně a dalo by se očekávat zhoršování amerických obchodních deficitů. Relativní sazby by tedy v USA stoupaly nahoru s tím, jak stejným směrem míří Taylorovo pravidlo tažené vývojem inflace a nezaměstnanosti.

Podle modelů by mělo nastat i zplošťování výnosové křivky za předpokladu, že Fed nezmění svůj dlouhodobý inflační cíl a ten zůstává důvěryhodný. Monetární utahování by pak časem eliminovalo dopad fiskální stimulace na zvýšenou ekonomickou aktivitu, a to zejména v případě, že se ekonomika posune k hranici plné zaměstnanosti. Davies poukazuje na to, že přesně takový vývoj již v USA probíhá včetně růstu relativních sazeb. Dosavadní vývoj na dluhopisových trzích tedy není žádným překvapením a jde cestou standardně používaných modelů. Jak je tomu s měnovými trhy, na které se podle Daviese upírá značná pozornost?

„Zde je odpověď mnohem těžší. Mundell-Fleming-Dornbuschův model naznačuje, že dlouhodobý rovnovážný kurz dolaru by měl v důsledku fiskálního šoku klesat z důvodu zhoršení obchodních deficitů a poklesu čistých zahraničních aktiv držených americkými subjekty. K tomu by mohly růst rizikové prémie. V krátkém období by ale vyšší americké sazby mohly vyvolat posílení dolaru, po kterém by americká měna obrátila směrem dolů a mířila by k onomu dlouhodobému rovnovážnému kurzu,“ píše Davies. V daný okamžik bude tedy konkrétní vývoj záležet na tom, který faktor dominuje. Od schválení fiskálního šoku je zatím kurz dolaru relativně stabilní. Což naznačuje, že se faktory zatím vyrovnávají.

Davies nakonec poukazuje na jeden významný, ale dosud nezmíněný faktor: Trumpova fiskální stimulace může mít pozitivní dopad na nabídkovou stranu ekonomiky, a to by posunulo popsané dopady pozitivním směrem. „Já jsem této možnosti otevřený, nicméně většina ekonomů středního proudu je ohledně pozitivních dopadů snížení daní na nabídkovou stranu ekonomiky skeptická,“ píše investor.

Zdroj: Fulcrum AM

 
 
 
 

Čtěte více:

USA si ve čtvrtletí půjčily rekordních 488 miliard USD
01.05.2018 9:32
Vláda Spojených států si v prvním čtvrtletí půjčila rekordních 488 mil...
Víkendář: Jak vidí současnou americkou a globální realitu bývalý šéf CIA
19.05.2018 14:37
Bývalý ředitel americké CIA Michael Hayden v rozhovoru pro německý Der...
Čína má prý pro Trumpa návrhy, jak na zlepšení obchodní bilance
18.05.2018 12:08
Čína nabízí americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi balík opatření, k...
Fidelity: Geopolitika a její vliv na trhy
24.05.2018 6:32
Geopolitika se opět dostává do centra pozornosti. Je proto logické, že...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m