Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Brexitovská krize nabírá na obrátkách. Přijde „BINO“?

Brexitovská krize nabírá na obrátkách. Přijde „BINO“?

23.07.2018 6:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle Paula Krugmana nabírá „brexitovská krize“ na obrátkách a tudíž stojí za to připomenout si některé ekonomické souvislosti. Ty jsou podle Krugmana zjevné řadě britských ekonomů, ale bohužel to již neplatí o zastáncích brexitu, ani o veřejnosti. Tyto souvislosti přitom vysvětlují, proč se britská premiérka Theresa Mayová snaží o dosažení měkkého brexitu či dokonce o scénář BINO (Brexit In Name Only). Tedy jakýsi brexit naoko. 

Krugman tvrdí, že zastánci brexitu se rádi ohánějí obchodními dohodami s USA a dalšími zeměmi, které by měly nahradit obchodní vazby s EU. Jenže takový vývoj je nereálný. „Hodně argumentů brexitýrů byly od počátku čisté lži. Ale tvrzení týkající se obchodu zaznívající před i po hlasování o brexitu jsou spíše založena na nepochopení než na lhaní,“ míní ekonom. Tyto argumenty tvrdí, že Británie odchodem z EU mnoho neztratí, protože bude schopna vyjednat si dohodu o volném obchodu se zbytkem Evropy, či alespoň dosáhne na nízké celní sazby, které EU používá ve vztahu k nečlenským evropským zemím. A vzniklé ztráty pak úplně vyváží nové dohody s USA.

Důležité je ovšem pochopit, že EU není založena na dohodě o volném obchodu, ale jde o celní unii, což je podle Krugmana významný rozdíl. Funguje totiž jinak než například obchod mezi zeměmi, které podepsaly dohodu NAFTA. V jejím rámci je třeba mexické zboží dovážené do USA bez cel. Ale Mexiko a Spojené státy používají rozdílné sazby u dovozů ze třetích zemí a tudíž i zboží dovážené do USA z Mexika prochází celní kontrolou. Ta má zjistit, zda například nejde o zboží, které má původ v Číně a Mexikem pouze proteklo ve snaze zbavit se cel. 

NAFTA navíc obsahuje složité definice toho, co je vlastně mexické zboží a produkce, která se vyhne clům. A tato oblast vyvolává velké frikce a papírování v rámci celé dohody. EU naopak používá jednotná cla. Pokud se tedy nějaké zboží dostane na její trh, už se neřeší, odkud přišlo. Právě odstranění takových frikcí je pro podniky to nejdůležitější. Například britské automobilky se spoléhají na just-in-time systém zásobování a zásoby udržují na minimu, protože se mohou spolehnout, že od evropských dodavatelů dorazí vždy včas a bez problémů. Brexit ale tento výrobní tok ohrožuje. 

Není ale přece jen možné, že by vzniklé náklady vyvážila výhodná obchodní dohoda s Trumpem? Podle Krugmana je odpověď záporná, a to z jednoho prostého důvodu: Americká cla uvalená na dovozy z EU jsou již nyní poměrně nízká, a tudíž není možné je v případě Británie výrazně snižovat. U některých produktů se sice sazba nachází stále na vysokých hodnotách, například u lehkých nákladních automobilů se pohybuje na 25 %. Ale jde o výjimky a průměrná výše celních sazeb se nalézá nízko. A celní unie s USA by byla problematická kvůli značnému rozdílu ve velikosti obou trhů. Fakticky by totiž znamenala, že by Londýn předal své pravomoci v této oblasti do Washingtonu. 

V neposlední řadě se pak podle Krugmana v britské ekonomice učebnicově projevuje pravidlo, které říká, že obchod mezi dvěma zeměmi závisí pozitivně na jejich velikosti a negativně na jejich vzájemné vzdálenosti. Spojené státy tak sice mohou nabídnout trh velikostí podobný tomu v EU, nicméně trh mnohem vzdálenější a tudíž méně hodnotný než ten evropský. A právě to je zřejmě příčinou, proč Mayová zkouší vyjednat dohodu, která zachová Británii v celní unii. „Pak tu ale nehovoříme o skutečném odchodu, protože Brusel bude i nadále nastavovat obchodní politiku Velké Británie a ta o ní nebude moci ani hlasovat. Jaký smysl tedy brexit má? To je dobrá otázka, ale měla se položit hlavně před hlasováním o něm,“ uzavírá Krugman. 

Zdroj: NYTimes


 

Čtěte více:

Americká ekonomika je hluboko pod svým potenciálem. Řešení může být značně „neamerické“
18.07.2018 16:16
Americké hospodářství se podle známého ekonoma Lawrence Summerse pohyb...
Kapitalismus potřebuje ke svému přežití sociální stát
18.07.2018 14:31
V pravicových i levicových mýtech je sociální stát dílem socialismu. A...
Jak by si vedlo „NATO Evropa“?
19.07.2018 6:05
Podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu se NATO na Twitteru chlubilo, ...
Zombie akcie, která by strčila do kapsy Apple, Berkshire Hathaway i ropné giganty
18.07.2018 18:35
Bloomberg nedávno psal o „zombie IPO“ a na mysli měl dlouho plánované ...
Google dostal v EU rekordní pokutu kvůli Androidu
18.07.2018 14:25
Americký internetový gigant Google dostal od Evropské komise pokutu 4,...

Váš názor
  • souhlas s dvojtečkou
    24.07.2018 9:45

    Jen člověk prchlivý odchází ihned z restaurace po tom co našel v polévce mouchu, aniž by se snažil zavolat číšníka a zjistit jak se tam dostala a chtít nápravu. Nakonec to může být konkureční boj a snaha o záklek a likvidace rivala a mouchu tam mohl záměrně nastrčit saboter. Nakonec přechod jinám mi nezaručuje že tam nenajdu něco ještě horšího, jak po zbrklém podchodu z EU ted' zjišt'uje občan GB. U nás by se měli zamyslet a spočítat si, všichni ti, co bojují za odchod, kolik od EU dostáváme a kolik tam platíme. Za ten rozdíl jsem ochoten přijmout i ten zákon o rovných okurkách, který je zase jen lež na oblbování prostějších ovčanů, což si může také dneska už každý vyhledat. Opět "komu to slouží" a provnejme s naším dřívějším spolkem RVHP. Ted' se na předsednictví v Unii podílejí a střídají všechny členské země, každých 6 měsíců, i my tam máme svoje lidi.
    Kotík
  • Jako u nás. Když ptáčka lapají .....
    23.07.2018 14:47

    Ted', když už má svoji vládu jistou, tak se začínáme dovídat jak Babiš dohání ty peníze co vydal za svůj koblihový veletoč. Jo dělá to všechno pro lidi a podle všeho bude řídit stát stejně jako svoji firmu. Pan Bůh nás ochran'uj. "...Během krátké doby je to už druhý problém s kvalitou výrobků koncernu Agrofert. Nedávno v testech spotřebitelské organizace dTest propadla kuřecí prsa značky Vodňanské kuře. Tři z pěti zkoumaných vzorků obsahovaly salmonelu. Před časem také testy odhalily v gothajském salámu firmy Krahulík koncernu Agrofert o 15 % méně masa, než kolik stálo na obalu. Makro tehdy gothaj stáhlo z prodeje..." A to se v PS rozkřikuje a ukazuje prstem kdo je zloděj. Ted' když to má posychrovaný že bude jeho klekání na konkurenci a čapí koryto smeteno pod koberec. Lidé bděte.
    kdotovšechnojed
  • Krugman jede
    23.07.2018 14:15

    Všechny tyhle články jsou jen slabý odvar toho, co ještě před Brexitem přijde. Až se za čas podmínky Brexitu dojednají, kromě podobných propagandistických článků se začnou "spontánně" organizovat demonstrace zastánců EU po celé Británii a v dusné atmosféře Mayová odsouhlasí konání "opravného" referenda, v němž patřičně zpracovaní Britové dojednané podmínky odmítnou a ve finále žádný Brexit nebude. "Elity" to nedopustí.
    MrBurnes
    • Re: Krugman jede
      23.07.2018 14:57

      A to je přece dobře ne? Voliči by přece měli hlasovat o něčem konkrétním co se podaří vyjednat spíš než o nějakém neurčeném způsobu opuštění EU.
      ..
      • .
        23.07.2018 18:32

        Samozřejmě, že je neskonale lepší hlasovat o konkrétním plánu než o nějaké abstrakci, kterou si každý může vyložit podle svého, ale nemusí mít s realitou nic společného. To ale hnědí příznivci té jedině správné přímé demokracie už nehodlají připustit. Vždy, když člověk na konkrétním případě uvidí, jaké má co důsledky, tak se o věci dozvídá více. A pak už propaganda HuráNěco ztrácí na síle a stává se případně i směšnou a hloupou...
        QEntity
  • elity?
    23.07.2018 14:02

    Rád bych pochopil , kde jsou v té slavné EU , elity ? Alkoholik Žán Klód ˇ, čeští EUposlanci Nepospíšil ? vychc..ý Nezahradil ? Ještě vych...nější Metelička ? Všichni , i ti nejmenovaní berou své působení ve strukturách EU jen a pouze jako korýtko a jejich chrochtání je slyšitelné . Mohou mít zájem na revizi EU ? Jejich heslo - každý den u koryta je dobrý. Žádná užitečná práce , a hlavně žádná odpovědnost . Je třeba papat , než někdo konečně dostane odvahu a korýtka zruší . Pokud považujeme za elity i české vysokoškolsky rádobyvzdělané absolventy všech možných i nemožných univerzit je jasné , že zájem na revizi EU vlastně nikdo nemá . O to bolestivější bude neřízený rozpad tohoto molochu . Bude bolet i ty , kteří za nic nemohou !!!!!
    karel IV
  • Selhání elit
    23.07.2018 13:08

    Brexit je selháním evropských i briských elit a zneužitím populismu. Elity měly vyjednat reformu EU.
    • Re: Selhání elit
      23.07.2018 13:19

      reforma je zhola nemožná, vše co se děje posledních 4-5 let to jednoznačně dokazuje...bohužel
      el mrcoch
      •  
        23.07.2018 17:35

        Nikdy neexistuje jen jedna cesta. Reforma je mozna vzdy a vsude. Záleží na vůli. Je směšné, když například místní kolaborant prznící naše děti nakednou kritizuje Bureše, kterého se ohnivě zastával. Nic jiného než dřít rypákem zemi si nezasloužíme. Volby to ukázaly v plné nahotě.
        Velkamedvědice
      • ano je to tak,
        23.07.2018 14:52

        myslím, že EU zlikviduje migrace a ekonomický tlak z USA . A asi to tak bude dobře., dočetl jsem Pohřbívání svobody od Benjamina Kurase , velmi pěkně napsáno. Zcela to velmi pěkně popisuje dnešní dění na západě
        občan
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m