Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Energetičtí obři otáčejí kouhouty s plynem

Energetičtí obři otáčejí kouhouty s plynem

25.07.2018 6:11
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Největší světoví těžaři ropy těží … nejvíce zemního plynu než kdy dříve. Jednak jim to zvedá zisky, také tím ale živí rostoucí globální poptávku po zelenějších pohonných hmotách, díky kterým jsou emise skleníkových plynů řidší.

Dochází tak ke změně oproti předešlým deseti letům, kdy se ropný sektor z principu soustředil primárně na ropu. Jenomže s nástupem plynových elektráren, rostoucí produkcí z amerických břidličných polí a utěšeně bujícím průmyslem se zkapalněným zemním plynem (LNG) – díky kterému je možné toto palivo přepravovat – se věci změnily.

BP, Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, Total, a Chevron společně zvýšily produkci zemního plynu během posledních deseti let o 15 %, ukazují data poradenské společnosti Wood Mackenzie. Nižší náklady a lepší technologie jim k tomu jenom pomohly. 

Kromě produkce šly nahoru zásoby plynu. V případě velkých energetických koncernů to loni bylo o 16 % na 35,33 miliardy krychlových stop (1,116 metrů krychlových). „Dochází k investicím a kapitálovým výdajům, aby se zvýšila úroveň rezerv plynu, a mělo by to pokračovat,“ uvedl podle Reuters expert na energetiku v poradenské společnosti EY Herb Listen.

Na silný zájem některých ropných koncernů o plyn upozornil ve své analýze také analytik Patria Finance Braňo Soták, a to konkrétně v souvislosti se silně znečištěným ovzduším v řadě aglomerací v Číně. „Jedním z kroků, které by měly situaci zlepšit, je masivní transformace energetických, teplárenských a topných soustav od uhlí/topných olejů k plynu, což dle našeho názoru vytváří zárodek strukturálního býčího trhu pro LNG,“ podotkl také v textu z minulého týdne.

Plyn má ale i svoje omezení. Jeho přeprava je náročnější než přeprava ropy, kterou je možné v nádržích uchovávat prakticky napořád. Kromě toho je také třeba začít plyn okamžitě zpracovávat, což zvyšuje náklady. Jenomže emise skleníkových plynů z plynu jsou mnohem menší než při spalování ropy nebo uhlí. O ropných gigantech se často říká, že jsou hlavní příčinou změn klimatu způsobených člověkem, takže (pro někoho sporný) punc plynu coby ekologicky přívětivějšího paliva se jim může líbit. Třeba v Totalu představuje plyn nyní zhruba 61 % produkce. Deset let zpátky to bylo jenom 47 %, tvrdí společnost Wood Mackenzie. Následující graf ukazuje, jak pětice největších světových ropných koncernů s veřejně obchodovanými akciemi v posledních deseti letech zvyšovala podíl zemního plynu v celkové produkci.

0

Jak ve své analýze upozornil také Soták, výraznou expozici na LNG má kromě Totalu také Shell. Tento anglo-nizozemský gigant udělal ze zemního plynu klíčový bod své dlouhodobé strategie u příležitosti akvizice BG Group před dvěma lety. Firma, která je už teď největším světovým obchodníkem s LNG, by podle odhadů analytiků Reuters měla zvýšit zisk za druhé čtvrtletí o 68 %. A Chevron, který provozuje dva LNG terminály v Austrálii, by ho mohl více než zdvojnásobit. Pro tuto firmu, stejně jako pro jeho většího konkurenta, americký gigant Exxon Mobil mohlo být uplynulé čtvrtletí nejlepším od roku 2014. Čísla z obou firem se dozvíme v pátek.

To ale nemusí být nic v porovnání s BP. Její kvartální zisk by mohl být více než čtyřnásobný než ve stejném období před rokem. Firma prochází obdobím nejrychlejšího růstu ve své historii. Jenom loni rozběhla osm projektů a letos by chtěla stihnout dalších sedm. Většina z nich se týká plynu, podotýká Reuters.

Zdroje: Reuters, Patria.cz, BBG

 
 

Čtěte více:

Ruský plynárenský obr Gazprom zvýšil čtvrtletní zisk o 11 procent
30.05.2018 11:27
Největší ruská plynárenská společnost Gazprom v prvním čtvrtletí zvýši...
Stoltenberg: O plynovodu kritizovaném Trumpem nerozhoduje NATO
11.07.2018 12:27
Otázka plynovodu Nord Stream, na který mají evropské země různé názory...
USA hrozí sankcemi firmám, které staví plynovod Nord Stream 2
12.07.2018 8:34
Washington ve středu znovu varoval společnosti, které investovaly do v...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data