Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slepá obchodní ulička Trumpovy administrativy

Slepá obchodní ulička Trumpovy administrativy

10.08.2018 6:20

Máme všechny důvody se domnívat, že obchodní roztržka Spojených států s Čínou se ještě zhorší, než se začne zlepšovat, a že obchodní deficit USA bude i na dále narůstat. Ostatně ekonomická situace, která by administrativě prezidenta Donalda Trumpa umožnily nárokovat si ve sporu vítězství, by podkopala věrohodnost její hospodářské politiky.

Čína má v situaci, kdy se stala terčem amerických cel, tři možnosti jak reagovat. Za prvé by mohla kapitulovat a potlačit mnohé z „diskriminačních praktik“ vyjmenovaných ve zprávě zmocněnce USA pro obchodní jednání z března 2018 o transferech technologií a duševním vlastnictví. Prozatím nic nenaznačuje, že by Čína tuto možnost zvažovala.

Za druhé by Čína mohla spor eskalovat. Mohla by zavést vlastní cla s vyšší sazbou než USA, uplatnit je na širší škálu (a vyšší dolarovou hodnotu) amerického vývozu. Nebo by mohla dopady amerických cel na čínské vývozce kompenzovat tím, že nechá juan vůči dolaru devalvovat. Popřípadě by se politici mohli odpoutat od obchodu se zbožím a zamyslet se nad kapitálovými toky a souvisejícími podniky spolupracujícími s americkými firmami, čímž by úřadům umožnili znepříjemnit amerických finančním i nefinančním firmám podnikání v Číně. Stejně jako u první možnosti se takový postup zdá nepravděpodobný, přinejmenším v této fázi sporu.

Prozatím si Čína zvolila třetí možnost, která leží někde mezi kapitulací a eskalací. Čína sice uskutečnila odvetu, ale jen v úměrném rozsahu, odpovídajícím celním sazbám USA a dolarové hodnotě dotčeného obchodu. Zároveň se pokouší nárokovat si morální převahu pobízením k mezinárodnímu odsouzení protekcionismu a unilateralismu. To není těžké, poněvadž americkým clům v současnosti čelí několik dalších velkých ekonomik. Zajistit si souhlas třetích stran má zásadní význam pro domácí postavení čínského vedení. Kdyby byla vláda doma vnímána jako oběť americké šikany, musela by v obchodní při zaujmout mnohem tvrdší linii.

Co se týče USA, země má vlastně dosti omezené možnosti, přestože spor zahájila. Ani u administrativy nechvalně proslulé nepředvídatelností zřejmě nepřichází v úvahu bezpodmínečný obrat v otázce cel. Jenže to platí i pro status quo, kde již Čína úměrnou odvetou srovnala hřiště. Zbývá jedině eskalace – možnost, kterou Trumpova administrativa nadnesla, když pohrozila dodatečnými cly na veškerý import z Číny.

Jistěže, vyostřování sporu lze předejít dialogem či smysluplným snížením amerického obchodního deficitu. Ani jeden z těchto výsledků ale není v krátkodobém výhledu pravděpodobný. Od poloviny května, kdy čínský vicepremiér Liou Che naposledy navštívil Washington, zavládlo mezi vysokými představiteli obou stran radiový klid. Na červencovém ministerském zasedání G20 v Argentině USA oznámily, že neproběhnou žádné dvoustranné rozhovory s Číňany.

Bez rozhovorů by pokles celkového obchodního schodku USA stále ještě mohl Trumpově administrativě poskytnout politickou záminku ke zmírnění sporu, i když se obchodní bilance mezi USA a Čínou nezmění. Problém je, že ekonomické podmínky v USA směřují k dalšímu nárůstu obchodního deficitu.

V prvé řadě index rozprostření budoucích kapitálových výdajů Federální rezervní banky ve Filadelfii naznačuje přetrvávající sílu amerických investic do výroby. Od počátku roku 2018 se sice hodnoty indexu zmírnily, ale přesto zůstávají blízko třicetiletému maximu. Navíc index od roku 1970 silně koreluje se skutečnými investičními výdaji za stroje a zařízení (a je jejich předním ukazatelem) a ty zase výrazně korelují s dovozem do USA a obchodní bilancí. Optimismus ve výrobním sektoru tedy patrně přispěje k rozšiřování obchodního schodku, neboť dovoz bude stoupat, aby uspokojil investiční potřeby.

Posilující americký dolar bude mít tentýž účinek. Dolar je, při zohlednění zahraničního obchodu, na hladině, na které byl od konce 90. let do počátku nového milénia. Tedy v době, kdy růst dovozu do USA vytrvale překonával růst vývozu a obchodní deficit v nominálních hodnotách vzrostl na dvojnásobek (400 miliard dolarů). Už jen na základě směnného kurzu je obtížné si představit pokles obchodního schodku, obzvlášť teď, kdy dolaru pomáhají rostoucí americké úrokové sazby a zrychlující hospodářský růst.

Posledním faktorem, který je třeba brát v potaz, je mimořádně expanzivní fiskální pozice USA, která významně přispívá k nadpotenciálnímu hospodářskému růstu a k podnikatelskému optimismu, který jej obklopuje. Jestliže vláda explicitně podporuje silný růst a vzkříšení výrobního sektoru, není se pozitivním investičním záměrům co divit.

Zdá se, že v oblasti obchodu se USA bezděky dostaly do slepé uličky. Prosazováním fiskální stimulace a vyzdvihováním významu výroby Trumpova administrativa povzbuzuje investiční výdaje, čímž zhoršuje schodek obchodní bilance. Ve chvíli, kdy rostoucí úrokové sazby doprovází silný ekonomický růst, bude dolar pravděpodobně stoupat výš, což na oplátku posílí protivítr, jemuž americký export čelí.

Čím více budou USA za takových okolností usilovat o řešení svého „problému“ v oblasti obchodu, tím více může tento problém bobtnat. Teď hrozí, že Trumpova administrativa, frustrovaná výsledky svých vlastních opatření, ještě přitvrdí. Ačkoli už věc zašla příliš daleko, administrativa si dost možná myslí, že ještě nezašla dostatečně daleko.

 

James McCormack je výkonný ředitel a globální předseda Suverénní a nadnárodní skupiny v agentuře Fitch Ratings.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Trump otevřel novou frontu měnových válek. Co na to dolar?
08.08.2018 11:00
Americký prezident Donald Trump „otevřel novou frontu v globální stude...
Čínská média varují před bezohledným zvyšováním cel
08.08.2018 10:19
Čínská státní média, která odrážejí postoj vlády, dnes v reakci na nov...
Peking v reakci na postup USA zavede nová cla na americké zboží
08.08.2018 15:55
Peking uvalí dodatečná cla ve výši 25 procent na americké zboží, jehož...
Na bitcoinu se rozhořela „třídní válka“
09.08.2018 15:15
„Satoshi Nakamoto může být už dlouho minulostí, ale jeho první bitcoin...
Šéfové české a německé centrální banky: Protekcionismus je hlavním rizikem, dědictví krize ještě neodeznělo
09.08.2018 11:51
Hlavní globální riziko pro ekonomiku je nárůst protekcionistických opa...
Bloomberg: Čínská Geely chce investovat do oživení značky Lotus
09.08.2018 13:47
Čínská společnost Zhejiang Geely Holding Group zvažuje investovat nejm...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení