Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Apple koupí Teslu, akcie si připíší 10 % a u nás začaly hrozit bleskové exekuce

Perly týdne: Apple koupí Teslu, akcie si připíší 10 % a u nás začaly hrozit bleskové exekuce

24.08.2018 13:36
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie dalších 10 procent nahoru, Apple koupí Teslu, konec Teorie velkého třesku, bleskové exekuce, jak udržet lidi na vsi. Přinášíme pravidelné Perly týdne. 

Ve světě…

Dalších 10 % nahoru: Známý býk a profesor financí Jeremy Siegel tvrdí, že americké akcie by si mohly připsat dalších 10 % v případě, že budou vyřešeny obchodní spory s Čínou a zeměmi, které podepsaly obchodní dohodu NAFTA. Právě obchodní tenze jsou podle profesora tou největší brzdou, která táhne akcie dolů a dalších pár měsíců bude proto pro trh představovat výzvu. Siegel byl přitom jedním z prvních optimistů, kteří doporučovali nákup akcií po finanční krizi a v rozhovoru pro CNBC uvedl, že to bylo jedno z nejlehčích doporučení, která kdy udělal. Valuace akcií jsou podle něj nyní mnohem níže než před prasknutím internetové bubliny a obě období se liší i v dalších významných ohledech. Dodal ale, že utahování monetární politiky Fedu je „dost agresivní“.

CNBC tento týden shodou okolností přináší i rozhovor se známým medvědem Davidem Rosenbergem, který působí jako hlavní ekonom v Gluskin Sheff. Ten hovoří o „umělé podpoře“, které se trhu dostává a na mysli měl monetární politiku centrálních bank po celém světě. Nejde mu do hlavy, jak mohou akcie procházet mohutným býčím trhem, když ekonomika prochází jedním z nejslabším oživení v poválečné historii. Příčinou je podle něj právě monetární politika. Největším rizikem by pak měl být trh korporátních dluhopisů, na který tvrdě dolehne utahování finančních podmínek a vzniklé tenze se podle Rosenberga přenesou i na trhy rizikových aktiv.

Akcie pak prý pocítí i zmenšující se tempo růstu zisků a podle ekonoma bude stále více docházet ke snižování očekávané ziskovosti jednotlivých obchodovaných společností. Ekonom doporučuje defenzivní sektory, jako jsou telekomunikace, utility, zboží běžné spotřeby a zdravotní péči. „To jsou věci, které chcete vlastnit, když ekonomika bude zpomalovat a já jsem si jist, že k tomu skutečně dojde“, řekl Rosenberg.

Apple s Teslou: CNBC přináší i rozhovor s investorem Rossem Gerberem, který stojí v čele společnosti Gerber Kawasaki. Podle jeho názoru by Apple měl koupit podíl ve společnosti Tesla, protože takový krok by byl prospěšný pro obě strany. „Pokud se podíváte na dennodenní problémy, které musí řešit Elon Musk, tak vlastně zjistíte, že jde o problémy provozní. Přesně kvůli stejnému problému kdysi Steve Jobs najal Tima Cooka, který je v této roli dokonalý. V minulosti by asi spolupráce mezi Teslou a Applem nefungovala, protože Musk Apple nepotřeboval. Ovšem dnes jej evidentně potřebuje“, tvrdí investor.

Gerber ale poukazuje i na to, že ani sám Apple není bez problémů. Nejvíce se obává, že tato společnost už nedokáže udržet předchozí tempo inovací. Mobilní telefony pak podle něj za deset let nebudou tak významným produktem, jakým jsou dnes. Podobný názor na spojenectví Tesly a Applu má podle CNBC Ivan Feinseth z Tigress Financial Partners. Ohledně budoucnost Applu je ale optimističtější a prostor pro další růst prý představuje například systém hlasové asistence Siri. S 240 miliardami dolarů v hotovosti by si pak Apple mohl koupit „Teslu, automobilku Ford, Fiat, Ferrari, či třeba Harley Davidson“. Investice do Tesly by podle Feinsetha měla smysl, pokud by Apple skutečně chtěl jít cestou výroby automobilů a integrace s nimi souvisejících technologií.

„Mohl by si koupit 5 % či 10 % podíl jen aby dostal iOS na displeje automobilů Tesla. Právě tenhle display uprostřed palubní desky je významnou součástí příběhu těchto vozů a pro Apple bude velký problém, že na těchto obrazovkách není. Apple by měl jednat nyní, když Musk aktivně hledá partnery“, tvrdí Gerber.

Utrpení Teslou: Velkou pozornost si v posledních dnech získal rozhovor s šéfem Tesly Elonem Muskem. Ten pro The New York Times uvedl, že poslední rok byl nejnáročnější a nejbolestivější v jeho kariéře. Vše pak nabralo na ještě větší intenzitě poté, co na Tweeteru sdělil, že zvažuje stažení akcií společnosti z trhu. Musk vyprávěl o tom, jak kvůli neustálému řešení problémů společnosti téměř zmeškal svatbu svého bratra a své narozeniny strávil v kanceláři, když pracoval na odstranění problémů s dosahováním výrobních cílů. Někteří přátelé jej prý varují před tím, jaké může mít tento životní styl a tempo dopad na jeho zdraví a podle Muska to již nyní není v této oblasti „úplně nejlepší“.

O tweetu, ve kterém hovořil o stažení akcií z trhu, mluvil jako o snaze být maximálně transparentní, s nikým jej podle svých slov nekonzultoval. Uvažoval prý o tom, že odkupová cena by se pohybovala 20 % na cenou tržní, což vycházelo na 419 dolarů. Pak se rozhodl číslo zaokrouhlit na 420 dolarů, což je shodou okolností jeden z často používaných kódů pro marihuanu. Musk ale v rozhovoru tvrdil, že „zkouřený nebyl, protože to nepomáhá produktivitě“. Podle jeho slov mu nikdo z vedení jeho tweet nevyčítal, ale „dohodli se, že o stažení trhu již nebude psát bez toho, aby se s ním předtím poradil“.

Musk uvedl, že poslední dobou pracuje 120 hodin týdně a od roku 2001 si nevzal volno delší než jeden týden. A v roce 2001 to bylo jen proto, že musel ulehnout kvůli malárii. Někdy neopustí továrnu Tesly po tři, či čtyři dny, takže ani nevidí své děti, či přátele. Za většinu jeho stresu a problémů podle něj mohou ti, kteří prodávají akcie Tesly nakrátko a sází tak na pokles jejich ceny. Tito lidé podle něj šíří zprávy, které mohou vést až „k destrukci Tesly“. Sám se podle svých slov připravuje na „několik měsíců muk“ ze strany těchto investorů.

Musk potvrdil, že někdy bere Ambien a činí tak v případě, kdy se musí vyspat. Někteří členové vedení Tesly ale podle médií vyjadřovali své obavy z toho, že namísto spánku pak Musk píše noční vzkazy na Tweeter. Podle některých informací přitom Tesla již dlouho hledá člověka, na kterého by přešla část zodpovědnosti za provoz. Avšak Musk v rozhovoru uvedl, že pokud ví, firma nyní nikoho nehledá. Dodal ale: „Pokud víte o někom, kdo to dokáže dělat lépe, řekněte mi, tu práci dostane“.

Konec TBBT: WSJ a další média přináší smutnou informaci pro všechny fanoušky seriálu Teorie velkého třesku. Nesledovanější komediální seriál televize CBS se totiž blíží svému konci. Jeho producent, společnost Warner Bros. Television, konkrétně ve středu oznámila, že seriál skončí v květnu příštího roku poté, co bude mít 279 dílů rozdělených do 12 řad. 


… a u nás doma 

Jak udržet lidi na vsi: Idnes.cz si všímá snahy, která by prý měla pomoci zastavit vylidňování malých obcí. Udržet lidi v malých obcích, které mají do pěti set obyvatel, má pomoci konkrétně návrh, který ve středu před novináři představil první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Jeho podstata by měla být jednoduchá: Zaměstnaní lidé v malých obcích s nízkým potenciálem rozvoje by měli mít nárok na slevu na sociálním pojištění 500 korun měsíčně.

Přijetí návrhu by znamenalo, že by pracujícím manželům nebo partnerům zůstala v peněžence tisícovka měsíčně navíc. A tu by podle místopředsedy lidovců pak mohli využít na dopravu dětí do škol, do zaměstnání nebo na nákupy. Návrh, pokud by byl přijat, by se mohl dotknout asi 1 850 obcí, z velké části v příhraničních oblastech bývalých Sudet. Na slevu by podle výpočtu KDU-ČSL mohlo dosáhnout až 233 tisíc obyvatel. Podle místopředsedy lidovců jde také o to, aby se politici začali bavit o pomoci oblastem, „na které z Prahy není tolik vidět“.

Bleskové exekuce: Ihned.cz píše tento týden o tom, že „finanční správě došla trpělivost“ a proto rozjela bleskové exekuce na neplatiče daní. Problémoví dlužníci, kteří byli zvyklí platit daně se zpožděním, tak prý musí nyní počítat s tím, že mohou už po pár dnech a bez varování skončit v exekuci. Finanční úřady proto hodlají využívat i lepšího přístupu k informacím o jejich majetku.

Ihned.cz poukazuje na zkušenosti daňové poradkyně Hany Procházkové z advokátní kanceláře Vilímková Dudák & Partners. Ta klientům pomáhá s daněmi už 12 let, ale současný postup berních úředníků prý ještě nezažila. Finanční správa totiž podala začátkem srpna kvůli nedoplatku na dani z příjmů exekuční příkazy na čtyři její klienty. Daň za loňský rok měli přitom zaplatit nejpozději do začátku července. Finanční úřady pak měly měsíc na to, aby dlužníkům, mezi kterými byly firmy i fyzické osoby, vyměřily nedoplatek a devět dní potom, tedy 9. srpna, už přišel exekuční příkaz do datové schránky klientů s tím, že mezitím jim už byly obstaveny bankovní účty.

 
 
 

Čtěte více:

Investice do konopí – možný zisk, ale i velký risk
24.08.2018 11:33
Kanada se 17. října stane první zemí ze skupiny G7, která zlegalizuje ...
Jednání o obchodu mezi USA a Čínou bez výraznějšího výsledku
24.08.2018 8:54
Zástupci Číny a Spojených států ukončili v noci na dnešek dvoudenní ko...
Rozbřesk: Rubl zůstává pod tlakem, bojí se dalších amerických sankcí
24.08.2018 9:16
Zatímco turecká lira se po nedávném kolapsu zdá se stabilizovala, rusk...
Důvěra v českou ekonomiku v srpnu vzrostla na 99,1 bodu
24.08.2018 9:44
Důvěra v českou ekonomiku po červencovém poklesu v srpnu vzrostla o 0,...
Německá ekonomika šlape na
24.08.2018 10:22
Všechny sektory německého hospodářství ve druhém čtvrtletí rostly. Dne...
Pozornost se stáčí k Jackson Hole, trhy jsou však v klidu a bankéři na tom nemusejí mnoho změnit
24.08.2018 11:34
Schůzky amerických a čínských představitelů nakonec nepřinesly pozitiv...
Čína otevřela svůj finanční sektor o hodnotě 40 bilionů dolarů zahraničním investorům
24.08.2018 13:09
Čína zrušila limit pro výši podílu, který může mít zahraniční investor...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data