Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skandál udělal z Danske letos nejhorší finanční titul v Evropě

Skandál udělal z Danske letos nejhorší finanční titul v Evropě

05.10.2018 16:21
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Danske Bank přišla za tento týden o zhruba 15 procent tržní hodnoty, až o desetinu jenom dneska. Největší dánská banka se vymáchala ve skandálu s estonským praním špinavých peněz a aspiruje na nejhorší evropský finanční titul roku.

Malou estonskou divizí banky proteklo mezi lety 2007 až 2015 zhruba 235 miliard USD. Většinu z těchto peněz bude podle nedávného firemního oznámení nutné považovat za podezřelé transakce. List Financial Times spekuluje, že výjimkou v těchto transakcích nebylo kontroverzní zrcadlové obchodování. V roce 2013 prý pro svoje ruské klienty takto zobchodovala 8,5 miliardy EUR. Inkasovala prý 10 milionů EUR. Identitu koncových zákazníků prý dánští bankéři neznali, cituje renomovaný finanční list ze získaného sdělení.

Dánský finanční regulátor už bankovní společnosti nařídil nachystat si více finančních prostředků na případné pokuty. Postih by se mohl vyšplhat na 1,8 miliardy USD, odhaduje Jyske Bank, i když číslo by nakonec mohlo být ještě vyšší. Do kapitálového polštáře by Danske měla nacpat ještě 5 miliard dánských korun navíc, dvojnásobek současných takto počítaných prostředků.

Investorům narůstající riziko radost nedělá. Tržní hodnota společnosti je od začátku roku menší o zhruba 40 %, což ji posílá na nejhorší místo v bloombergovském indexu evropských finančních akcií. V pátek se akcie banky po zprávách FT propadly až o 11 %. Na veřejnost skandál prosákl před 8 měsíci. Výkonnost titulu za poslední rok ukazuje graf níže.

0

Danske už také oznámila stopku v programu zpětného odkupu akcií pro letošní rok. Skrze něj chtěla do 1. února 2018 vykoupit od akcionářů svoje cenné papíry za 10 miliard DKK, koupit jich stihla za 6,8 miliardy DKK. Na mušce vyšetřovatelů pro podezření z trestné činnosti je na domácí půdě i v Estonsku. O obviněních z praní špinavých peněz se ale uvažuje i ve Švýcarsku a v Británii. Samostatně se věcí zabývají Spojené státy.

Ukončování programu zpětného odkupu akcií znamená, že banka zvyšuje cíl poměrového ukazatele kapitálové přiměřenosti Tier 1 o 150 bazických bodů na zhruba 16 procent. To je ukazatel finančního zdraví pro regulátory, který na této jádrové úrovni čítá kmenové akcie nebo zadržené zisky. Dividendovou politiku ale podle prozatímního finančního ředitele banky Mortena Mosegaarda banka zachová.

Bobtnající skandál kolem Danske vypadá obludně, mohla by to být jenom špička ledovce v tušené evropské mašinerii takovýchto transakcí. Podle dat estonské centrální banky poskytnutých Bloombergu mohl mezi lety 2008 až 2015 Estonskem projít trojnásobek této částky z kauzy Danske, tedy něco přes 1 bilion USD v přeshraničních transakcích.

To je obří částka, už jenom když si uvědomíme, že velikost hospodářského produktu Estonska loni činila pouhých 23 miliard EUR.

Z prostředků prošlých takto Estonskem jich prý bylo 400 miliard USD ve formě dolarových transakcí. Zde už jsou nutnou podmínkou odpovídající bankovní služby a podle Bloombergu je třeba se ptát, jakou roli může hrát tento malý baltský stát v možném napomáhání odlivu ruského kapitálu.

Podle národní banky v Tallinnu ale procento toků peněz nerezidentů není možné odhadnout a sám estonský národní regulátor upozorňuje, že přeshraniční transakce a účty nerezidentů nemusejí být totéž.

Zdroje: BBG, Patria.cz, FT


Čtěte více:

Bloomberg: Estonská část Danske Bank vyprala třetinu dnešní tržní hodnoty banky
04.07.2018 12:54
Estonská součást dánského finančního ústavu Danske Bank mohla být využ...
Šéf Danske Bank, obviněné z praní špinavých peněz, rezignoval
19.09.2018 10:30
Šéf největší dánské bankovní společnosti Danske Bank rezignoval. Banka...
Dánsko obnoví vyšetřování Danske Bank, jednat o ní bude i Jourová
20.09.2018 12:34
Dánský úřad pro regulaci finančního sektoru (FSA) znovu otevře vyšetřo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data