Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed dnes zvedne úroky, ale jinak dá sbohem postupnému zvyšování sazeb

Rozbřesk: Fed dnes zvedne úroky, ale jinak dá sbohem postupnému zvyšování sazeb

19.12.2018 9:17, aktualizováno: 19.12. 10:49
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Globální akciové trhy, jež si lížou rány po posledním výplachu, vzhlížejí k dnešnímu zasedání Fedu ve Washingtonu jako k poslední instanci, která by mohla korigovat celkově mizerný konec roku. Pravda je taková, že dnešní zasedání Fedu bude tím nejdůležitějším za posledních několik let. Bude to mimo jiné proto, že tentokrát trh se zvýšením úrokům ne zcela počítá, resp. existuje podle něj zhruba 30% pravděpodobnost, že Fed dnes sazby nezmění.

Podle našeho názoru ovšem ke zvýšení sazeb o dalších 25 bazických bodů dojde. Při pohledu na aktuální makrodata si americká ekonomika další utažení měnové politiky zaslouží. Kromě toho členové FOMC včele s J. Powellem nebudou chtít vyslat veřejnosti dva nešťastné signály - jednak to, že je v důsledku akciových výprodejů zachvátila panika, a jednak to, že podléhají politickému tlaku prezidenta Trumpa (který Fed prakticky denně peskuje za to, že zvyšuje úroky).

Nicméně dnešek nebude jen o zvyšování sazeb, ale o i komunikaci budoucí politiky Fedu. V této souvislosti očekáváme dva jasné holubičí signály. Za prvé z komentáře FOMC vypadne fráze o tom, že Fed čeká další postupné utahování měnové politiky. Za druhé, pokud jde o členy vedení odhadovanou trajektorii úrokových sazeb, tak ta se minimálně pro rok 2019 posune níže - nebudou již (mediánově) očekávány tři zvýšení úroků (o 25 bps), ale jen dvě.

Otázkou je, zdali tato papírově holubičí rétorika rizikovým aktivům postačí k tomu, aby ožily. Fed totiž neutahuje měnovou politiku jen skrze zvyšování úrokových sazeb, ale také skrze redukci své bilance. Kvantitativní utahování v rozsahu 50 miliard USD měsíčně může být tím hlavním důvodem deflace cen aktiv (zvláště, když již není kompenzováno opačným procesem ze strany ECB). Až dosud se přitom Fed tvářil tak, že redukce jeho bilance, která z globálních kapitálových trhů stahuje desítky stovky miliard USD ročně, pojede podle předem nastaveného autopilota, a to až někdy do roku 2021. A právě téma automatického vyfukování bilance Fedu může být tím nejzajímavější na tiskové konferenci J. Powella po skončení zasedání FOMC. Pokud by se přitom ukázalo, že Fed může být v kauze kvantitativního utahování v roce 2019 flexibilnější, mohlo by to pro rizikové trhy znamenat jistou úlevu.

0

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna pozvolna dál posiluje a blíží se ke 25,70 EUR/CZK. Do karet jí hraje slábnoucí americký dolar a také překvapivě slabý efekt konce roku - lepší arbitráž na trhu vede k výrazně menšímu přetlaku korun na FX swapech. Poslední významnou událostí na CZK bude čtvrteční zasedání ČNB - beze změny sazeb s rozumně jestřábím komentářem - pro korunu víceméně neutrální.

Zahraniční forex
Itálie dosáhla kompromisní dohody s Bruselem, když byla ochotna zredukovat navrhovaný deficit na rok 2019 z plánovaných 2,4 % HDP na 2,04 % HDP. Vypadá to tedy, že obě strany si touto dohodou zachovaly tvář, což by minimálně na čas mělo prospět italským vládním dluhopisům a v konečném důsledku i euru.

Událostí číslo jedna však bude dnes večer zasedání Fedu. Zvýšení úrokových sazeb o dalších 25 bazických bodů by mělo minimálně v první fázi dolar podpořit. Na druhou stranu komunikace Fedu (prognóza, komentář, tiskovka), může být relativně holubičí, takže úvodní zisky dolaru mohou být brzy smazány.

Maďarská centrální banka včera ponechala úrokové sazby nezměněny, nicméně k jistým změnám v měnové politice došlo, neboť IRS instrument cílující swapové sazby ke konci roku končí, přičemž MNB zavádí další nestandardní nástroj v podobě programu na dlouhodobé financování v objemu 1000 mld. HUF. Věcně vzato se však MNB postupně připravuje na zahájení cyklu zvyšování sazeb. Jeho start bude nicméně podmíněn politikou ECB.

Ropa
Do pořádných problémů se včera opět dostala ropa Brent, jejíž cena propadla o téměř 6 %, americká lehká ropa WTI pak dokonce odepsala více než 7 %. Výprodej nabral na obrátkách jak navzdory překvapivému růstu zásob, který reportoval API, tak neplánovanému výpadku produkce v Libyi. Ropný trh tak zůstává nastaven ve výrazně medvědím módu a jeho hlavní obavou je významný převis nabídky nad poptávkou v první polovině příštího roku. Významnější stimul pro nastartování růstu cen by se mohl dostavit na konci ledna 2019, kdy bude zřejmé, jak vážně to státy OPEC+ myslí se snížením těžby. Na druhou stranu, aktuální propad cen neodráží pouze vývoj na nabídkové straně trhu, ale reflektuje také nejistotu ohledně kondice globální ekonomiky. Pokud by tedy měl rok 2019 přinést na této frontě další negativní zprávy, cena ropy by se jen těžko mohla odrazit k vyšším hodnotám.

 
 

Čtěte více:

Trumponomie a ekonomický fanatismus
19.12.2018 5:56
Podle známého ekonoma Gregoryho Mankiwa se někteří jeho kolegové snaží...
Powellova doktrína: Na stopě nové strategii Fedu pro rok 2019
18.12.2018 13:34
Jerome Powell, šéf Fedu, tvrdí, že v noci nespí kvůli „prakticky všemu...
Bude tento prosinec pro americké akcie nejhorší od Velké deprese?
18.12.2018 15:14
Oba hlavní americké akciové indexy DJIA a S&P 500 se ženou k nejhorš...
Akcie obracejí vzhůru, dolar koriguje ztráty a Trump opět radí Fedu
18.12.2018 16:53
Podle očekávání nenechává Fed finanční trhy spát. Bankéři dnes zahajuj...
USA před zasedáním Fedu přidává, Praha skončila ve ztrátě
18.12.2018 17:23
Pražská burza zakončila obchodní den v drobné ztrátě -0,1 %. Co je ale...
Trhy před zasedáním FEDu nepřinášejí žádné terno
18.12.2018 22:02
Zámořské trhy dnes vyprávěly pozitivní příběh. Dow Jones přidal 0,4 %...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení