Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Apple má eso v rukávu, Čína dolarový problém a my vánoční prvenství

Perly týdne: Apple má eso v rukávu, Čína dolarový problém a my vánoční prvenství

21.12.2018 12:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…

Býci a medvědi:  CNBC přináší tento týden názory několika známých investorů a stratégů na současný a budoucí vývoj na akciovém trhu. Zakladatel společnosti DoubleLine Capital Jeffrey Gundlach si je podle svých slov „dost jistý, že tohle je medvědí trh“. Obvyklá definice takového trhu hovořící o 20 % poklesu akcií je podle něj jen jedním z pohledů, on sám hodnotí více proměnných, včetně sentimentu. A právě ty mu prý naznačují, že býk na trhu již nevládne.

Ryan Detrick z LPL Financial Research poukazuje na to, že zatím procházíme jedním z nejhorších prosinců v historii, ale doufá, že ještě před koncem roku se směr na trhu obrátí. „Stále se domníváme, že ještě může přijít Santa“, říká stratég a dodává, že historicky jsou poslední týdny v prosinci hodně příznivé. Obavy z  recese pak podle něj nejsou aktuální, protože k poklesu ekonomiky prý nedochází v době, kdy globální zisky stále rostou.

Investiční ředitel společnosti Bleakley Advisory Peter Boockvar vidí známky konce výprodeje na akciových trzích a dosažení krátkodobého dna. Zdůraznil ale, že jde jen o dno krátkodobé. A Tom Lee ze společnosti Fundstrat se zase domnívá, že hovorů o medvědím trhu je nyní až příliš. Takový trh totiž obvykle předchází ekonomickému propadu a „ten není tak blízko, jak se lidé domnívají“. „Zdá se mi, že lidé se dívají na slabost zbytku světa a myslí si, že se to dotýká USA. Já si ale nemyslím, že býčí trh je u konce s dechem“. Podle Leeho nyní „býk pouze dosahuje středního věku“.

Apple má eso v rukávu: CNBC poukazuje i na novou analýzu společnosti Jefferies, podle které může Apple v příštím roce zklamat investory tím, kolik bude prodávat iPhonů. Ovšem velmi pozitivní překvapení prý naopak přinesou marže v oblasti služeb. Apple během zveřejnění posledních výsledků oznámil, že nebude informovat o detailech prodejů telefonů, což jen zvýšilo obavy analytiků z jejich dalšího vývoje. Jefferies ale podotýká, že Apple se snaží přesunout pozornost investorů od svého hlavního hardwarového produktu směrem k službám jako Apple Music, iCloud a App Store. Ty by se totiž již brzy měly stát „klíčovým zdrojem tržeb“.

Jefferies konkrétně očekává, že ziskové marže u služeb se budou v následujících pěti letech pohybovat mezi 60 – 66 %, konsenzus hovoří jen o 56 %. Na to, že „Apple u služeb hodlá nabízet atraktivní příběh, poukazuje i jeho rozhodnutí zveřejňovat jejich marže“. Může tak jít o podobnou situaci, jako když Amazon v roce 2015 začal zveřejňovat výši marží u Amazon Web Services, načež jeho akcie začala posilovat. Apple přitom expanduje do dalších oblastí a měl by se například státá konkurentem Netflixu. Jefferies pak odhaduje, že zisky na akcii se u Applu do roku 2023 téměř zdvojnásobí a dosáhnou 22,19 dolarů.

Čína má dolarový problém: FTAlphaville tento týden tvrdí, že obrovský čínský projekt Nové hedvábné stezky měl mimo jiné za cíl posílit roli, kterou hraje čínská měna renminbi ve světové ekonomice. Tento plán ale ani po pěti letech nevychází a dokonce i samotný projekt stezky je povětšinou financován v dolarech. Dobrým indikátorem toho, jak dobře si renminbi vede na mezinárodním poli, by mohl být vývoj objemu emisí dluhopisů denominovaných v této měně. Ten popisuje následující graf a z něj je zřejmé, že až do počátku roku 2015 tento objem skutečně prudce rostl, ovšem poté přišel zlom a nyní se objemy pohybují zhruba na úrovni roku 2011:

001

FTAlphaville také tvrdí, že řada zemí se snaží ze spolupráce na Nové hedvábné stezce vycouvat. Prý se obávají, že ve skutečnosti jde o dluhovou past, do které by mohly kvůli spolupráci s Čínou spadnout. Čínská vláda se podobné obavy snaží rozptýlit a čínský prezident například při nedávné návštěvě Malajsie prohlašoval, že stezka je „iniciativou ekonomické spolupráce, ne geopolitickou, nebo vojenskou aliancí“.

Vánoční velmoc: Eurostat přináší následující obrázek, který ukazuje největší evropské exportéry vybraných „vánočních“ položek na celoevropský trh. Švédové podle něj dominují exportům bruslí, Italové zase lyžařským botám, Němci čokoládám a hračkám, Dánové stromečkům, Francouzi jídlu a pití, Poláci svíčkám. A do této elitní vánoční skupiny jsme se dostali i my díky oblečení:

001

... a u nás doma

Sucho mění společnost: Idnes.cz tento týden tvrdí, že „sucho mění fungování celé společnosti“. Po čtyřech letech trvalého srážkového deficitu se hydrologické a zemědělské sucho v Česku totiž podle vědců proměnilo i v sucho socioekonomické. Označuje se tak stav, kdy nedostatek vody zasahuje do produktivity a stability celého systému. Tvůrce projektu pro zemědělce InterSucho Miroslav Trnka uvedl, že od té doby nebylo v republice území, kterému by se sucho za tu dobu vyhnulo. A dodal, že „křivka produkce oxidu uhličitého posledních 150 let exponenciálně roste, proto lze očekávat, že dále bude růst i teplota. Už nikdo nepochybuje, že se nás změna klimatu týká.

Idnes.cz poukazuje mi na to, že „vědci zabývající se změnou klimatu v Česku dlouhodobě předpovídají, že zatímco průměrné teploty porostou, což se v posledních letech potvrzuje, má se mírně zvyšovat roční úhrn srážek. Tato prognóza se však od roku 2015 nepotvrzuje a úhrny jsou podprůměrně. Pro klimatology jde však zatím o tak krátké období, že je nemožné říct, zda jde o trend, nebo jen o suchou epizodu, jakých zná minulost více“.

Falešné univerzity nezmizely: Ihned.cz píše, že „několik škol v Česku nabízí falešné vysokoškolské diplomy. Studují na nich cizinci, aby získali vízum.“ V Česku prý „fungují pobočky zahraničních univerzit, které zde nemají oprávnění provozovat vysokoškolské studium. Přesto studentům nabízí bakalářské i magisterské tituly. Absolventi takové školy, která může mít třeba jen on-line formu a lze ji vystudovat z domova, získají diplom, který ale ve skutečnosti nemá žádnou hodnotu. Zahraniční studenti si tím legalizují svůj pobyt v Česku“.

Jednou ze škol, která vydává diplomy, přestože nemá oprávnění ministerstva školství, je podle ihned.cz Národní akademie Jana Husa. Instituci zastřešuje společnost International Center of Modern Education (ICME), která neplatné diplomy vydává. Obě společnosti mají sídlo v pražském Paláci Lucerna a obě jsou zapsané v obchodním rejstříku pod jmény ruských vlastníků. „Ani jedna z těchto institucí nesplnila informační povinnost, respektive nedisponuje tuzemským oprávněním. Takže nemají právo realizovat v Česku zahraniční vysokoškolské vzdělávání,“ sdělila HN mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Hana Malá, mluvčí ministerstva vnitra, k tomu ale dodala, že jelikož studium probíhá on-line, nelze jej vztáhnout ke konkrétnímu místu a není tedy možné fakticky prokázat, že je vzdělávání realizováno na území České republiky.


Čtěte více:

Macron odtržen od reality, ale žluté vesty dvojnásob
21.12.2018 10:50
Protesty žlutých vest nejsou jen něčím typicky francouzským, ani pouho...
Jak se bude obchodovat během svátků? Kalendář obchodních dní
31.12.2018 8:36
Vánoční svátky výrazně zamíchají otevíracími hodinami světových akciov...
Fidelity: FED přináší jestřábí překvapení s holubičími prvky
21.12.2018 6:16
Rozhodnutí FEDu zvýšit úrokové míry, vyhlášené na prosincové schůzce, ...
Ministr obrany Mattis opouští vládu, přel se s Trumpem o vojáky v Sýrii
21.12.2018 8:33
Americký ministr obrany James Mattis ve čtvrtek rezignoval na svou fun...
R2G největším obchodem v regionu ovládla majitele Intercontinentalu Praha
21.12.2018 8:46
R2G Heritage, investiční společnost založená family officem R2G, uzavř...
Rozbřesk: ČNB: 5:2 pro ponechání úrokových sazeb beze změny
21.12.2018 9:12
Na svém letošním posledním zasedání ponechali čeští centrální bankéři ...
Trhy zůstávají v negativním módu. Akcie padají, koruna navyšuje ztráty
21.12.2018 10:44
Evropské akcie začínají další den poklesem. Třebaže už nejde o tak pru...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data