Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomická záhada jménem Mexiko a jeho destruktivní kreace

Ekonomická záhada jménem Mexiko a jeho destruktivní kreace

30.01.2019 6:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Mexická ekonomika představuje podle ekonoma Tima Taylora záhadu. Tato země totiž „poslechla řadu standardních doporučení, která by měla podporovat ekonomický růst“. Zabránila tak například opakovanému růstu inflace, zvedla se míra investic, zvýšily se i investice do vzdělání a lidského kapitálu. Míra participace se v této zemi nalézá vysoko, byly podepsány mezinárodní dohody, které odstraňují obchodní bariéry, vláda provedla „rozumnou privatizaci a deregulaci“. A výsledkem všech těch změn je stále velmi nízké tempo hospodářského růstu.

Taylor poukazuje na práci ekonoma Santiaga Levyho, který se situací v Mexiku zabývá. Ten připomíná, že růst tamní ekonomiky dosáhl v letech 1996–2015 v průměru pouhých 1,2 %. V té době navíc docházelo k prudkému růstu populace a produkt na zaměstnance rostl jen o 0,4 % ročně. Na tomto výsledku se podílel zejména vývoj celkové produktivity faktorů, který rostl o pouhých 0,14 % a „v podstatě nedošlo k jakémukoliv zvýšení efektivity“. Celá otázka utlumeného růstu mexické ekonomiky je tak hledáním příčin stagnující produktivity.

Taylor tvrdí, že ve zdravé ekonomice by se měla produktivita zvyšovat už proto, že firmy mezi sebou soupeří a přežívají právě ty nejefektivnější. Ty méně úspěšné se musí více snažit, nebo nakonec zaniknou, a tento proces sám o sobě přispívá ke zvyšování produktivity. Levy nicméně ukazuje, že v mexické ekonomice hraje velmi významnou roli „neformální sektor“ - tedy ekonomická aktivita, která stojí mimo „formální“ část hospodářství. V ní dochází k růstu reálného kapitálu a velikosti firem, v jejím neformálním protějšku ale platí opak.

Podle Levyho je tak chybou sledovat pouze větší prosperující společnosti a podle nich soudit stav celé ekonomiky. Mexiko je příkladem toho, jak velkou váhu má v ekonomice neformální sektor, jehož výsledky se časem nelepší, a tím táhne dolů celé hospodářství. V tomto případě je výsledkem „neproduktivní Mexiko, které zaostává za dalšími částmi světa“.

V neformálním sektoru podle ekonomů nefunguje ani popsaný mechanismus, podle kterého by přeživší firmy měly růst a prosperovat, zatímco ty méně úspěšné zanikat. V Mexiku „přežívající společnosti nevytváří další pracovní místa a zaměstnanost v jejich případě dokonce klesá“. Výsledkem je pokřivený proces kreativní destrukce, který se mění v proces, kde špatně alokované zdroje vyvolávají další neoptimální alokaci zdrojů. Levy jej nazývá „destruktivní kreací“. K tomu se pak podle ekonoma přidává nízká návratnost investic do vzdělání, která se projevuje stagnací mezd bez ohledu na to, jaké vzdělání zaměstnanec před nástupem do společnosti dosáhl.

Nejhorší možná je, že míra špatné alokace zdrojů se v Mexiku stále zhoršuje. Hlavní příčinou může být regulace trhu práce, systém sociálního pojištění a zdanění a vymáhání uzavřených smluv. Taylor tak tvrdí, že Mexiko poskytuje řadu lekcí včetně významu institucí a zákonů. Nestačí se tedy věnovat jen přímé podpoře investic včetně těch do vzdělání, ale i celkovému prostředí. A v neposlední řadě ukazuje, jaké problémy může přinášet rozdělení ekonomiky na velké a malé firmy či na sektor, kde dominují lidé s běžnými pracovními smlouvami a těmi, kteří pracují na základě jiných dohod. Tato lekce je relevantní také pro vyspělé země, kde se živě diskutuje o přínosech a negativech sdílené ekonomiky, službách společností Uber a dalších.

Zdroj: The Conversable Economist

 
 

Čtěte více:

Kanada a USA se dohodly na reformě NAFTA
01.10.2018 8:16
Kanada, Spojené státy a Mexiko dospěly k dohodě o změně Severoamerické...
Project Syndicate: Trumpova severoamerická šaráda o volném obchodu
22.10.2018 6:21
Když byla ohlášena Dohoda Spojené státy – Mexiko – Kanada (USMCA), mno...
Uzavírka amerických úřadů by mohla stát víc než Trumpova zeď
23.01.2019 14:39
Nejdelší částečná uzavírka vládních úřadů v historii USA, která dnes t...

Váš názor
  • No no
    30.01.2019 10:05

    Jen dlouhosáhle popsal že je to tam komplet zkorumpované a nazval to neformálním sektorem. Ti co nemají konkurenceschopné nabídky mají známosti na úřadech, které se postarají aby je konkurence nesemlela. Úplně stejně je to v EU. Někdo si zařídí dotace, někdo regulaci aby mu nevznikala lehce konkurence a neobírala ho peníze. Viz nedávno v ČR omezení konkurence u prodejců realit, pohřební služby.
    HenryFord
  •  
    30.01.2019 8:40

    Problém Mexika je neuvěřitelná korupce. Mexiko je členěno na státy, jejich guvernéři mají často neomezenou moc ( a jsou taky hodně zaplacení mafií). Tzn ať už prezident s centrální vládou nařídí cokoliv, propadnout to až dolů nemusí. A to je v Mexiku prezidentský systém, kde se volí prezident “pouhým” počtem nejlepšího výsledku a zároveň se mu volí i parlament - rádoby silná centrální moc asi jako protiváha guvernérů. Úplně stejně pak soupeří policejní složky federálové proti státním, nezřídka vše činí zistně.
    premaj
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data