Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Rekordní investice v české ekonomice

Rozbřesk: Rekordní investice v české ekonomice

03.04.2019 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Určitě by bylo zajímavé věnovat se dynamice přípravy na brexit, avšak vzhledem k tomu, že kromě aktuálního avíza další žádosti o prodloužení doby odchodu Británie z Unie s otevřením všech dřívějších možností včetně ne-brexitu se nic nového vlastně neodehrálo, věnujme pozornost spíše zprávám z tuzemské ekonomiky. A tou hlavní bylo včera další zpřesnění odhadu HDP za poslední kvartál roku a zveřejnění podrobností o chování jednotlivých sektorů v našem hospodářství.

V první řadě šlo tedy o samotnou úpravu HDP, který podle nejnovějších dat rostl loni o něco pomaleji, než se doposud uvádělo. Zatímco předběžný odhad hovořil o zrychlení mezikvartálního růstu na 1 %, první odhad snížil toto tempo na 0,9 % a včera zpřesněný na 0,8 %. V meziročním srovnání jsme se dostali z 2,9 % na 2,6 %, což samozřejmě není až takový rozdíl, který by měl vzbuzovat otázky. Stejně tak zásadní nebylo ani přehodnocení celoročních tří procent na 2,9 %. Nakonec jde už jen o stará čísla, která vůbec nic neříkají o tom, v jaké kondici je česká ekonomika nyní. Přesto nějaké zajímavé momenty v detailních datech najít můžeme.

Tím nejzajímavějším je fakt, že loňský rok byl rekordním z pohledu celkových investic, ale rovněž investic nefinančních podniků, které ještě pod tíhou zakázek a nedostatku zaměstnanců musely více peněz nasměřovat do nových technologií. K výraznějšímu investičnímu úsilí se vzepnul i veřejný sektor, který v tomto směru utratil třetí nejvyšší částku za posledních dvacet let. I když jde jen o „nominální“ o inflaci neupravená data, je to pozitivní obrat po delším půstu, který může brzy dostat další impuls v podobě potřeby vyčerpat dosud nevyčerpané peníze z pomalu končícího rozpočtového období EU nebo taky ránu ve formě úspor k udržení naplánovaných rozpočtových deficitů.

Z dalších zajímavých momentů posledních čísel lze uvést relativně vysokou ziskovost nefinančních firem pohybující se okolo 47 %, což je sice vinou vyšších mzdových nákladů pět procentního bodů pod úrovní roku 2007, ale stále výrazně nad evropským průměrem. A úspěšným byl loňský rok i pro domácnosti, jejichž reálné příjmy rostly nejrychleji od vstupu ČR do EU (o 4,7 %). Může to vypadat sice dramaticky, nicméně s dlouhodobým průměrem 1,9 % to rozhodně nic moc neudělalo. A s výsledky za rok letošní už nejspíše také ne.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna během včerejška symbolicky posílila až na zhruba 25,75 EUR/CZK. Hledat za těmi několika málo haléři silný příběh asi nemá smysl, takže jde spíše o to, jak na takto slabý kurz může reagovat ČNB. Vzhledem ke slabým číslům z tuzemské i evropské ekonomiky nejspíše nijak. Většina bankovní rady bude i nadále asi dávat větší přednost reálné ekonomické situaci před kurzovým vývojem, který se od základní prognózy stále ještě odchyluje. Na vybroušení názorů má nicméně centrální banka ještě dost času. Centrální bankéři se budou až na začátku května rozhodovat nad novou prognózou, která už bude pracovat přece jen s chmurnějšími čísly, než s těmi z loňského roku. A o to ochotněji znovu oddálí případný růst sazeb (nejdříve) někam do druhé poloviny roku.

Zahraniční forex

Britská libra a nakonec i euro včera posílily proti dolaru, když brexit dostal nový náboj, neboť zoufalá britská vláda začala hledat podporu u labouristické opozice a možnost jak vystoupení z EU zase o něco oddálit.

Dnes budou ale hlavní trhy zajímat spíše data z USA - ADP report z trhu práce a ISM ve službách. Jak naznačila v pondělí výborná podnikatelská nálada z průmyslu, tak by čísla vůbec nemusela být špatná.

Z emerging markets může zaujmout turecká lira, která včera přišla o povolební zisky. Lira bude kromě politiky sledovat i data za inflaci. Odpoledne musí být v pozoru i zlotý, který bude čekat na zasedání centrální banky. Od NBP však nic nečekejme.

Ropa

Ropa zůstává v ofenzivě a cena Brentu se pohybuje jen těsně pod hranicí 70 USD/barel. Růst cen přitom nepřibrzdil ani nečekaný nárůst zásob surové ropy ve Spojených státech (+3 mil. barelů), který včera oznámil Americký petrolejářský institut. Pokud by však čísla potvrdila dnes i EIA, pak by jim ropný trh přece jen mohl věnovat výraznější pozornost.

Na rozdíl od kartelu OPEC zůstává plnění těžebních limitů ze strany Ruska nevýrazné. V březnu země snížila těžbu o přibližně 100 tis. barelů denně (oproti říjnu 2018), což představuje polovinu z objemu dohodnutého v prosinci. Rusko sice slíbilo, že již tento měsíc bude těžební škrty plnit plnohodnotně, nicméně nemalá míra laxnosti ukazuje, že druhý největší globální producent není ani zdaleka tak motivovaný snižovat těžbu jako např. Saúdská Arábie.


Čtěte více:

Problém kapitalismu a demokracie
03.04.2019 6:32
Je kapitalismus nejlepším ekonomickým systémem? A dostává se do konfli...
Mayová chce nový odklad brexitu - ne za 22. květen - a dohodu vyjednat s Corbynem
03.04.2019 8:11
Britská premiérka Theresa Mayová po více než sedmihodinovém zasedání s...
Prodej aut v USA v prvním čtvrtletí klesl o 2 %
03.04.2019 8:16
Prodej aut ve Spojených státech se v prvním čtvrtletí snížil o dvě pro...
MMF v blízké době neočekává recesi světové ekonomiky
03.04.2019 8:22
Růst světové ekonomiky v důsledku obchodních sporů i přísnější měnové ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení