Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moderní měnová teorie. Anebo spíše pohroma?

Moderní měnová teorie. Anebo spíše pohroma?

21.05.2019 6:47

Moderní měnová teorie (MMT), zdánlivě nový přístup k hospodářské politice, se stává žhavým tématem a získává podporu předních amerických progresivistů, třeba prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse a představitelky demokratů Alexandrie Ocasio-Cortezové. Fanoušci MMT by si ale měli vzít ponaučení z Latinské Ameriky, kde politiky založené na podobných idejích nevyhnutelně skončily ekonomickou katastrofou.

Podle příznivců MMT by Federální rezervní systém USA měl vedle programu „zaručeného zaměstnání“, usilujícího o zajištění plné zaměstnanosti, tisknout velké sumy peněz k financování rozsáhlých projektů veřejné infrastruktury. Výrazné zvýšení zadluženosti veřejného sektoru podle stoupenců MMT nepředstavuje nebezpečí pro zemi, která si může půjčovat ve vlastní měně, jak platí pro Spojené státy.

Tento nekonvenční názor už kritizovali keynesiánci i monetaristé. Mnozí uznávaní akademičtí ekonomové, mimo jiné Paul Krugman, Kenneth Rogoff a Larry Summers, říkají, že MMT nedává moc smysl.

Zastánci MMT v reakci na to prohlašují, že kritici teorie plně nerozumí tomu, jak moderní měnová ekonomika funguje. Podle vlivných obhájců MMT, například Stephanie Keltonové, vlády v zemích s vlastní národní měnou, jako jsou USA, nesvazují tvrdé rozpočtové meze, protože si k financování vyšších výdajů jednoduše mohou natisknout víc peněz.

Posoudit podstatu MMT je obtížné, a to ze dvou důvodů. V prvé řadě její stoupenci nepředložili jednotný, podrobný popis toho, jak má model fungovat. Jak nedávno napsal Krugman, stoupenci MMT „bývají mlhaví ohledně toho, v čem se neshodnou s konvenčními názory, a také mají silný zvyk bez přemýšlení odmítat každý pokus vyznat se v tom, co říkají“. Dále podporovatelé MMT nenabídli téměř žádné obrysy toho, jak by tato politika mohla fungovat v praxi, zejména ve střednědobém a dlouhodobém výhledu.

Příklady z praxe


Jejich přístup ale není bezprecedentní. MMT, či určitá její varianta, už se zkoušela v několika latinskoamerických zemích, včetně Chile, Argentiny, Brazílie, Ekvádoru, Nikaraguy, Peru a Venezuely. Všechny tehdy měly svou vlastní měnu. Tamní vlády (téměř všechny populistické) se navíc opíraly o argumenty podobné těm, které používají dnešní stoupenci MMT, aby ospravedlnily obrovské nárůsty veřejných výdajů financovaných centrální bankou. Všechny tyto experimenty přitom vedly k překotné inflaci, obrovským devalvacím měn a strmým poklesům reálných mezd.

Obzvlášť poučná jsou čtyři období: Chile za socialistického režimu prezidenta Salvadora Allendeho v letech 1970 až 1973, Peru za první administrativy prezidenta Alana Garcíi (1985-1990), Argentina za prezidentů Néstora Kirchnera a Cristiny Fernándezové de Kirchner v letech 2003 až 2015 a Venezuela od roku 1999 za prezidentů Huga Cháveze a Nicoláse Madura.

Ve všech čtyřech případech se projevil podobný vzorec. Jakmile úřady natiskly peníze k financování velmi rozsáhlých fiskálních schodků, okamžitě následoval ekonomický rozkvět. Mzdy stouply (za pomoci podstatných nárůstů minimálních mezd), nezaměstnanost klesla. Brzy se však objevily nesnáze a ceny prudce vyletěly, v některých případech hyperinflačním tempem. V Chile roku 1973 inflace činila 500 %, v Peru roku 1990 zhruba 7 000 % a ve Venezuele se očekává, že letos dosáhne téměř deseti milionů procent. V Argentině byla oproti tomu inflace mírnější, přesto stále velmi vysoká, v roce 2015 v průměru 40 %.

Státní orgány reagovaly zavedením regulace cen a mezd a tuhými ochranářskými politikami. Regulace ale nefungovala a výstup a zaměstnanost se nakonec zhroutily. Ještě horší je, že ve třech z těchto čtyř zemí se během experimentu s přístupem ve stylu MMT strmě propadly mzdy očištěné o inflaci. V dotčených obdobích se reálné mzdy snížily o 39 % v Chile, 41 % v Peru a o víc než 50 % ve Venezuele – což ublížilo chudým a střední třídě.

Ve všech případech měli centrální banku pod kontrolou politici, s předvídatelnými důsledky. V Chile peněžní nabídka nabobtnala jen v roce 1973 o 360 % a pomohla financovat rozpočtový deficit odpovídající ohromujícím 24 % HDP. V Peru roku 1989 přibylo peněz o 7 000 % a fiskální deficit překročil 10 % HDP. V Argentině roku 2015 činil schodek 6 % HDP a roční míra tvorby peněz přesáhla 40 %. Venezuela má v současnosti schodek ve výši 32 % HDP a růst peněžní nabídky se odhaduje na víc než 1 000 % ročně.

Jak se v těchto zemích zvyšovala inflace, lidé značně omezili držení peněz v domácnosti. Protože však vlády vyžadovaly úhradu daní v místní měně, úplně nevymizely. Místo toho se dramaticky zvýšilo tempo přechodu peněz z ruky do ruky, jejž ekonomové nazývají „rychlostí oběhu“. Nikdo nechtěl držet papírové peníze, které každý měsíc ztratily 20 % hodnoty nebo ještě víc.

Když se zhroutí poptávka po penězích, účinky přibývání peněz na inflaci sílí a vzniká začarovaný kruh. Jedním vážným důsledkem je, že měna rychle devalvuje na mezinárodních trzích. Příznivci MMT s klidem přehlížejí prostý fakt, že jakmile se hodnota místní měny zřítí, poptávka po ní drasticky klesá. Jenže právě to je zřejmě jedna z největších slabin teorie a vzhledem k ní je pro kteroukoli zemi nesmírně riskantní ji uvést do praxe.

Zkušenost Latinské Ameriky by dnešním fanouškům MMT měla posloužit jako jasná výstraha. V celé škále zemí a ve zcela odlišných dobách vyústila fiskální expanze financovaná tištěním peněz v nezvladatelnou ztrátu ekonomické stability. Ideje hospodářské politiky jsou často v praxi tak nebezpečné, jak jsou v teorii mylné. MMT může být ukázkovým příkladem.

Autor: Sebastián Edwards je profesorem mezinárodní ekonomie na Andersonově postgraduální fakultě managementu Kalifornské univerzity v Los Angeles. Naposledy vydal knihu American Default s podtitulem Neznámý příběh o prezidentu Rooseveltovi, Nejvyššímu soudu a bitvě o zlato.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Summers: Levice má nový recept. Na pohromu
14.03.2019 13:51
Lawrence H. Summers na stránkách The Washington Post tvrdí, že „panuje...
Je načase odložit jednu z nejpopulárnějších učebnic ekonomie
14.03.2019 11:48
Profesor ekonomie z Harvardu Gregory Mankiw definoval po celou jednu g...
Co je na současném kapitalismu špatně?
17.03.2019 15:47
Kapitalismus vcelku náhle viditelně ochořel. Virus socialismu se znovu...
Královna všech spikleneckých monetárních teorií
26.04.2019 17:51
V předchozím příspěvku jsem poukazoval na jedno z častých nedorozumění...
Wren-Lewis: Minimální mzda ukazuje, jak (ne)spolehlivá věda je ekonomie
15.05.2019 10:32
Můžeme ekonomii vůbec považovat za vědu? Podle některých lidí je odpov...

Váš názor
  •  
    21.05.2019 13:20

    V USA si MMT mohou dovolit, neboť mají nejsilnější armádu, která si dokáže silou vynutit přijímání USD ve většině státu světa. Povedlo se jim to např. v Iráku a Libyi. Nyní se o to pokouší v Íránu. Američanům proto nehrozí výrazné oslabení měny. V podstatě by ani nemuseli pracovat a mohli by žít jen z natištěných peněz.
    Jan47
    • Krátkodobě možná
      21.05.2019 14:38

      Stále se hovoří o konci dominance dolaru, o procesu dedolarizace světové ekonomiky. Čím více budou Američané dominantní pozici dolaru zneužívat, tím větší motivace pro ostatní dolar opustit. Čím více dolarů si nyní natisknou, tím hrozivější hyperinflaci si způsobí, až se časem začnou zpět domů vracet dolary používané v zahr.obchodě a jako bankovní rezervy. Dříve či později dojde na "vězňovo dilema", kdy bude jasné, že tisk USD dosáhl neúnosných výšin a kdo se dolarových rezerv začne zbavovat jako první, ještě za ně něco dostane (např. zlato), ale ti další dostanou méně a méně.
      Hayek
      • Re: Krátkodobě možná
        21.05.2019 14:40

        Hlavně až se to začne dít, budou se zase všichni divit, že kurz USD k BTC není stabilní :-) https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4131791/idealni-svet-v-nemz-by-bitcoin-skutecne-prosperoval.html
        Hayek
        •  
          21.05.2019 15:19

          Jak dopadne dedolarizace světové ekonomiky je otázka. Především by se musely od USD odstřihnout Čína a Rusko. Vzhledem k provázanosti obchodních vztahů to nepůjde rychle. EU, co by vazal USA, to neudělá nikdy. Navíc USA si jsou vědomy, co by ztráta dominance USD pro ně znamenala. Budou se tomu snažit zabránit za každou cenu. Raději nedomýšlet kam až budou ochotné zajít. Pokud jde o BTC, myslím si, že je to čistě spekulativní projekt, který je pro praktické využití nepoužitelný.
          Jan47
          • 21.05.2019 15:22

            Tak Rusko to již udělalo (konvertlo rezervy z USD do zlata), mnoho jiných zemí to dělá také. Čína postupuje opatrně, protože USA jsou pro ni významné odbytiště, navíc konverze USD(USBonds) do zlata by vedla k posílení juanu vůči USD, čili problémy s exportem. Ale ten proces je nezvratný a eskalace US-Čínských vztahů má potenciál jej urychlit. https://www.info.cz/svet/cina-neni-sovetsky-svaz-valka-s-ni-je-mozna-americane-nechteji-prijit-o-misto-na-vysluni-41707.html
            Hayek
            • Re: už
              21.05.2019 16:19

              Proces je nezvratný, ale je potřeba si uvědomit, že pro ty, kteří vládnou Západu, tedy představitelům nejmocnějších bank, je prohra zcela nepřijatelná. Ztratili by moc. Běžný člověk má své cíle. Šetří a pak si něco koupí nebo si to koupí na dluh a má z toho radost. Vžijme se ale do situace těch, kteří mají od narození do smrti po materiální stránce všechno. Luxus berou jako samozřejmost a nečiní jim radost. Jedině moc je uspokojuje. Když ji ztratí, ztrácí smysl života a jsou ochotní jít i do jaderného konfliktu.
              Jan47
              • Ano, ale
                21.05.2019 16:46

                Ano, ale stejně tak se (post)koloniální Británie určitě dobrovolně nechtěla vzdát role světové rezervní měny pro svůj pound. A Římská říše také určitě nestála o kolaps svého impéria (za kterým mimochodem také stálo permanentní znehodnocování/šizení měny). Jenže - dějiny (ekonomické a společenské zákonitosti) se jich neptaly.
                Hayek
                • Re: Ano, ale
                  21.05.2019 17:10

                  Bývalí kolonizátoři si našli nové kolonie. Už je tak nenazývají, ale jinak se nic nezměnilo. Drancují Afriku, Jižní Ameriku, částečně Asii, nyní i Východní Evropu. Naději dává příklad Římské říše. A sice, že vládci Západu zdegenerují jako vládci starého Říma. I tak ale mohou, na rozdíl od bývalých vládců, zapálit svět.
                  Jan47
  • Těšme se
    21.05.2019 10:01

    Přesto se něčeho takového dočkáme i v EU-ČR. V příští krizi bude mít ECB sazby na nule. Takže budou 2 možnosti: __________________________________________________________________________ 1) Jít se sazbami výrazně do záporu => run na banky => vypnutí bankomatů => kapitálové kontroly => X dalších důsledků a negativních dopadů na ekonomiku __________________________________________________________________________ 2) Zavést MMT. Tisknout peníze a "stimulovat" jimi ekonomiku. Peníze buď dávat státu na "infrastrukturní" stavby (předražené hladové zdi), nebo rovnou lidem formou nepodmíněného základního příjmu. Nebo penzistům - na penze peníze stejně budou docházet a stejně nezbude, než je financovat prostřednictvím tiskárny __________________________________________________________________________ Každopádně kdo opustí měnu včas, vyhraje. Kdo opustí státní dluhopisy včas, vyhraje. Kdo opustí průběžnou penzijní pyramidovou hru včas, vyhraje.
    Hayek
    • Re: Těšme se
      21.05.2019 10:56

      bohužel, taky tak to vidím....populace stárne, budou třeba prachy do zdravotnictví, do sociální oblasti....nakonec bude prosazena MMT, člověk žije nyní, na budoucnost nekouká, po nás potopa...
      abc1
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení