Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tři akcie pro recesi a Citron proti nemasu

Tři akcie pro recesi a Citron proti nemasu

22.05.2019 18:02

Doporučení týkající se vhodných akcií pro recesi, či útlum ekonomiky, se obvykle točí kolem takzvaných defenzivních sektorů – viz i můj včerejší příspěvek o Coca Cole a Pepsi. Zde je ale dobré mít na paměti, že i když defenzivní sektory a akcie trpí během propadu trhu méně, ještě to neznamená, že nejsou ve ztrátách. A v současné situaci jsou pak úvahy o akciové obraně vůči recesi zpestřeny ještě jednou věcí – mezi hlavní kandidáty na spouštěč recese patří obchodní válka mezi USA a Čínou (popř. mezi USA a Evropou). A sama obchodní válka by dolehla na firmy, které jsou na cla nejvíce citlivé. Dnes se ale nechci detailně věnovat podobným makroúvahám, ale jedné z méně často zmiňovaných akcií, která by podle některých názorů mohla být zajímavou defenzivní sázkou.

Na Money.com v rámci jedné z diskusí o vhodných akciích pro recesi padly tři jména: Amazon, Consolidated Edison (utilita) a Zoetis. Ta vyrábí a prodává léky, vakcíny, testy a různá zařízení pro veterinární péči. Logika tohoto defenzivního doporučení je tak podobná jako u sektoru zdravotní péče – předpokládá se, že citlivost výdajů na tuto péči není ve vztahu k příjmům (tj. stavu ekonomiky) zase tak vysoká. A podobné by to prý mělo být u péče o zdraví zvířat – u těch z kategorie mazlíčci, či u hospodářských. 

Zoetis je jedničkou na trhu, v roce 2013 se jej zbavil Pfizer. Jak uvádí na Fool.com, 41 % tržeb firma generuje z péče o psy a kočky. Morningstar tvrdí, že Zoetis by zejména díky geografické expanzi měl vykazovat silný růst. Negativně by na firmu ale v krátkém období mohlo působit rozšíření prasečí chřipky v Číně, která prý vybije 150 – 200 milionů (!) prasat. Podle Morningstar bude trvat asi rok, než se produkce jinde ve světě zvedne díky tomu, jak klesne ta v Číně. A tato časová prodleva bude i na výsledky firmy působit negativně, ovšem rok 2020 by zase mohl být pozitivním překvapením.

V následující tabulce jsou prezentovány historické výsledky firmy. Růst tržeb dosáhl za posledních pět let v průměru 5 % ročně, zisky a tok hotovosti díky navyšování marží rostly ještě mnohem vyšším tempem. Volný tok hotovosti FCF konkrétně o téměř 24 %:
0
Zdroj: Morningstar

Co by ospravedlnilo kapitalizaci ve výši 49 miliard dolarů? Za posledních 12 měsíců vydělala firma na FCF 1,44 miliard dolarů. Podle mých jednoduchých kalkulací by jeho dlouhodobý růst ve výši 4,5 % znamenal, že současná hodnota takového toku hotovosti se rovná kapitalizaci. Jinak řečeno, trh nyní implicitně počítá s tím, že firma bude schopná svůj volný tok hotovosti navyšovat zhruba stejným tempem, o kolik rostly v minulosti tržby (tedy žádné další zvyšování marží).

Pokud má tedy pravdu Morningstar (o onom silném růstu), akcie se nezdá být nijak předraženou. Podotýkám ale, že letos je titul asi 20 % v plusu, za poslední tři roky asi 120 % v plusu (index SPX necelých 40 %). Nehovoříme tu tedy o akcii, kterou by investoři doposud nějak ignorovali. Ona by se totiž dala také považovat za člena skupiny akcií „kvalitních“. Zadlužení není totiž nijak vysoko (čistý dluh k EBITDA kolem 2) a při současné výši FCF by firma mohla znatelně navýšit své dividendy (lépe, než odkupy). Či bráno z pohledu recese – ani výraznější zhoršení hospodaření by nemuselo vést k osekání dividend.

Pokud ale čtenář sleduje moje příspěvky pravidelněji, možná nyní jednu velkou hrozbu tomuto titulu registruje. Minulý týden jsem tu totiž psal o letošním nejúspěšnějším IPO – společnosti Beyond Meat. Tedy výrobci rostlinných náhražek masa. Nadšení akciového trhu je u něj takové, jako kdyby nás skutečně čekala bezmasá budoucnost, což by na firmy jako Zoetis dolehlo jistě více než masové zabíjení prasat v Číně. Jsou ale i takoví, kteří v Beyond Meat vidí bublinu a i já jsem tu poukazoval na to, jak prudce a vysoko by se musely zlepšit výsledky firmy na ospravedlnění její kapitalizace (i když u jiných akcií je podle mne optimismus ještě větší). Například společnost Citron Research před několika dny oznámila, že na akciích tohoto výrobce „nemasa“ otevírá krátké pozice.


Čtěte více:

Tesla jako energetická obdoba Amazonu s kapitalizací 1 bilionu dolarů
07.05.2019 17:26
V posledních perlách týdne jsme si mohli přečíst, že podle šéfa Tesly ...
Vrátí se popularita hodnotových investic?
09.05.2019 17:57
Akciový trh může mít valuace opět našponované, ale jak jsem tu psal mi...
Akciová sázka na lithiovou budoucnost
15.05.2019 18:14
Americká společnost Albemarle Corporation je největší světový výrobce ...
Valuace některých firem mi moc smysl nedávají
14.05.2019 17:40
Společnost Pinterest je platformou pro nápady všeho druhu a z podnikat...
Za pár dní návratnost 163 % a „vegani všech zemí, spojte se“
16.05.2019 17:51
Pozornost investorů v posledních dnech láká vývoj akcií společnosti Be...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení