Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Evropský trh s auty se snad už začíná stabilizovat

Rozbřesk: Evropský trh s auty se snad už začíná stabilizovat

18.06.2019 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nad očekávání dobře se v letošním roce vede tuzemskému průmyslu. Jeho výsledky v pozitivním duchu kontrastují s velmi slabými indexy nákupních manažerů a prozatím dokazují, že realita je mnohem příznivější, než vlastní pocity či nálady. Solidními čísly se navíc může chlubit i automobilový průmysl, jemuž se navzdory slabší poptávce na většině zahraničních trhů podařilo umazat skluz z úvodu roku.

Zatímco ještě v lednu se počet vyrobených a exportovaných osobních vozidel a LUV propadal o jedenáct a více procent, výsledky za první čtyři měsíce jsou již ve znamení jednoprocentního poklesu výroby a v podstatě totožném exportu jako ve stejném období loňského roku. Slibné jsou navíc i nové zakázky v automobilovém průmyslu, které za první čtyři měsíce vzrostly o téměř 6 % a jen v dubnu vyskočily dokonce o 15 %. Při pohledu na to, jak se vyvíjí poptávka po osobních vozidlech v zemích EU nebo jak klesá produkce aut v Německu, jsou to opravdu velmi slušná čísla.

Evropský trh, kam směřuje naprostá většina tuzemské produkce osobních automobilů, přitom už od září klesal. Svoji roli samozřejmě sehrála nová regulace emisí, která rozmlžila měsíční výsledky odbytu automobilek v letních a podzimních měsících. Nevšimnout si ovšem nešlo ani cyklického zpomalování a následně i útlumu celkové poptávky, která přišla celkem logicky po necelých šesti letech předchozího v podstatě soustavného růstu. A slovo „útlum“ je rozhodně na místě, protože zatím šlo jen o drobný pokles prodejů (registrací), který byl nesrovnatelně menší, než vývoj mezi lety 2009 a 2013. Navíc šlo o pokles, který postupně ztrácel na síle, což potvrdila dubnová stejně jako právě dnes zveřejněné květnová data. Podle nich už v posledním měsíci registrace nových vozů (jako proxy prodejů) v meziročním srovnání stagnovaly a propad trhu od začátku roku se tak zmenšil na 2,1 %. Od historického maxima se trh zmenšil o cca 740 tis. vozů, nicméně stále jde celkově o více než 15 mil. aut. Vzhledem k cyklickému chování poptávky, současným i budoucím přísným regulacím emisí, nebo k „zeleným“ vizím ovlivňujícím chování spotřebitelů i firem už nyní, lze považovat výsledek prvních pěti měsíců za velmi dobrý. Navíc naznačuje, že celkový letošní pokles trhu osobních vozů bude někde mezi nulou a dvěma procenty. Výzvou pro automobilky tak nemusí být ani tak evropská jako spíše mimoevropská poptávka, s níž se musí vyrovnávat v době rostoucích tlaků na zavádění „ekologických“ řešení. 

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se během včerejška dostala těsně nad 25,55 EUR/CZK a mírně se tak vzdálila hranici, s níž počítala ČNB podle svého modelu pro druhé čtvrtletí letošního roku. Podporu jí rozhodně nedodal umírněný komentář jednoho z členů bankovní rady, který v podstatě nevidí důvod pro zvýšení úrokových sazeb na červnovém zasedání. Současně dodal, že bankéři zatím neprodiskutovali obnovení praxe prodeje výnosů devizových rezerv, kterou ČNB praktikovala až do podzimu 2012. Tehdy šlo částky až do 92 mil. EUR měsíčně, nicméně dnes, kdy jsou devizové rezervy téměř čtyřnásobné, by eur šlo na trh nepochybně více.

Zahraniční forex
Eurodolar vcelku v klidu vyčkává na středeční výstupy ze zasedání Fedu. Trh si může čekání zkrátit poslechem vystoupení prezidenta ECB Draghiho, které je naplánované na dnes dopoledne. Uvidíme, zdali Draghi poví trhům něco zásadně nového v porovnání s jeho poslední tiskovou konferencí.
Mezi hlavními měnami aktuálně slábne libra, která si stále více všímá boje křeslo Konzervativní strany a tím i premiéra Británie.

Ropa
Ropa Brent si připisuje mírné ztráty, které posílají její cenu do těsné blízkosti 60 dolarů za barel. Zatímco státy OPEC debatují, kdy se vlastně bude konat jednání o těžebních škrtech (konec června, nebo začátek července), trh se zdá čím dál nervóznější ze slábnoucí dynamiky růstu na straně poptávky. Tu koneckonců včera potvrdila i slabá produkční data z čínské ekonomiky, která je (nejen) pro ropný trh klíčovým trhem. 

Dnes bude pozornost upřena v prvé řadě na čísla k zásobám z dílny Amerického petrolejářského institutu, předskokana zítřejších oficiálních dat americké EIA. 

Akcie
Wall Street započala tento týden růstovou seancí, kdy všechny 3 hlavní indexy posílily: Dow Jones o +0,1, S&P 500 o +0,1% a technologický Nasdaq o +0,6%. V popředí zájmu investorů byly zejména akcie Facebooku, který má tento týden představit vlastní digitální měnu Libra, která by se měla stát platidlem mezi uživateli všech aplikací v jeho ekosystému. Akcie přidaly přes 4%.

 

Čtěte více:

Natixis: Neschopnost adaptace si v Itálii a ve Francii vybírá vysokou daň
18.06.2019 6:44
Podle investiční banky Natixis postihly Francii a Itálii při vstupu do...
Světová ekonomika v následujících dvou letech
17.06.2019 17:57
Není to tak dávno, co se zdálo, že aktivita ve světové ekonomice může ...
Nová data nepotěšila dolar, ale tržní sentiment neobrátila
17.06.2019 16:50
Odpolední vývoj na hlavních trzích se pokusila narušit nová čísla z am...
Wall Street načala týden růstem, v popředí zájmu Facebook, dařilo se Netflix
17.06.2019 22:02
Wall Street započala tento týden růstovou seancí, kdy všechny 3 hlavní...
Airbus na aerosalonu ukázal nový model, Boeing má další problémy
18.06.2019 8:36
Americký výrobce letecké techniky Boeing hned první den aerosalonu u P...
Neomezené stahování dat od T-Mobile: zlom na telco trhu?
18.06.2019 8:53
Operátor T-Mobile nabídne v létě jako první na českém trhu neomezené s...

Váš názor
  •  
    18.06.2019 16:56

    "Současně dodal, že bankéři zatím neprodiskutovali obnovení praxe prodeje výnosů devizových rezerv, kterou ČNB praktikovala až do podzimu 2012. Tehdy šlo částky až do 92 mil. EUR měsíčně, nicméně dnes, kdy jsou devizové rezervy téměř čtyřnásobné, by eur šlo na trh nepochybně více." Tak tady by ČNB a vláda měli spojit rozumy a využít obrovský přebytek devizových rezerv na investice, které by zpětně svými výnosy pomáhaly ČR v nedaleké době krize, která bude vleklá. Je více forem, jak by stát neřídil, ale podíl ve slibných výrobách měl. Euro na tom bude hůře než koruna, neboť má za sebou mnohem vyšší dluhy zemí Eurozóny. Bude hrozit krach (mnoho zemí se po pár letech krize dostane do neudržitelné situace), takže se znovu bude vesele tisknout a inflace bude muset růst, což je jediný možný únik z patové situace. Důležité ovšem bude investovat tak, aby byl stát z toho následně živen. kdyby byl vykoupen minoritní podíl v ČEZ, mohlo by se investovat i do jaderného bloku. Jaderné zdroje budou jednou zlatým pokladem každé země. Co se týče automobilového průmyslu, nešiřte optimismus, dokonce bude jedním ze spouštěčů krize, pro přemýšlivého je mnoho pádných důvodů, pro hlupáky je zbytečné ztratit slovo. Přál bych si, aby snahy o fungující stát v budoucnu byly silnější, než osobní ego každého, kdo se na rozhodování podílí.
    James Bond
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)