Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wall Street o plánu Deutsche Bank: Ambiciózní, radikální. Rozdivočí akcie, otázky zůstaly

Wall Street o plánu Deutsche Bank: Ambiciózní, radikální. Rozdivočí akcie, otázky zůstaly

09.07.2019 11:07, aktualizováno: 9.7. 11:49
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Již více než 12 odepsaly akcie Deutsche Bank z hodnot, které dosáhly v první reakci na zveřejněný ambiciózní plán restrukturalizace. První odezvou byl růst akcií banky o řádově 5 procent. Ještě v rámci dne se ale vývoj otočil ve stejně intenzívní pokles, který zatím nebere konce. Akcie Deutche Bank jsme viděli na dosah 7,50 eura za akcii, dnes se v úvodu dne pohybujeme kolem 6,50 eura. Analytici velkých bank z Wall Street přispěchali v průběhu pondělka se svými názory a komentáři, které lze z části shrnout do: velice ambiciózní plán (splnitelný, když se to nedařilo předchozí kvartály?), mnohem hlubší než očekávané propouštění, zůstávající nezodpovězené otázky. Zde jsou ohlasy Goldman Sachs, Bank of America, Citi nebo JPMorgan, které čerpáme jak přímo z bank, tak ze zahraničních investičních webů.

Intradenní vývoj akcií Deutsche Bank online (EUR/akcie):


„Plán je velice hlubokou restrukturalizací banky ve všech směrech. Jako výzvy plánu vnímáme absenci byznysu, přinášejícího požadovanou vysokou návratnost, vzestup nákladů a nejasné odpovědi ohledně budoucnosti investičního bankovnictví,“ poznamenává Goldman Sachs s tím, globální ústup z obchodů s akciemi se mnohem rozsáhlejší, než co bylo očekáváno. „Nečekali jsme ústup napříč trhy a to včetně domácího obchodování v Evropě a na německých akciích,“ stojí ve zprávě Goldmanů.

Za ambiciózní, avšak se spoustou nezodpovězených otázek, považuje plán Deutche Bank další z titánů Wall Street, Bank of America Merrill Lynch. „Ambiciózní plán chce banku posunout do výnosnějšího (ne příliš jasně definovaného) byznysu s vyšší návratností a vyššími náklady. Otázkou bude role regulátora, kapitálové požadavky ze strany Evropské centrální banky a celkově její přístup, který by umožnil rychlejší pokles rizikově vážených aktiv. Deutche Bank by mohla zůstat s nedostatkem kapitálu pro takový plán a posun do atraktivního byznysu,“ soudí analytici Bank of America dle CNBC.

Citi hodnotí zveřejněné informace – po dvou týdnech mediálního vzruchu – jako poněkud telegrafické a restrukturalizační náklady jako vysoké s ohledem na smělý plán managementu, přerod Deutsche Bank financovat z vnitřních zdrojů bez externího navýšení kapitálu. Cílovou cenu akcie stanovili analytici na 6 eur a investici do Deutche Bank hodnotí jako „vysoce rizikovou“.

Podle analytiků Morgan Stanley může právě slib neředění akciových podílů vést ke krátkodobému vzestupu akcií, ale na dlouhodobém provedení restrukturalizačního plánu pak bude záviset tvorba nového pohledu analytiků na akcie Deutsche Bank. S otazníkem vnímá Morgan Stanley postoj regulátorů – jako domácího německého BaFin tak evropského SSM – ke kapitálové vybavenosti banky. „Deutsche Bank snížila cíl pro kapitál na úrovni CET1 na 12,5 % ze 13 %,“ upozornili analytici.

Dlouhodobý vývoj akcií Deutsche Bank versus DAX indexu (EUR/akcie, body):

 

„Deutsche Bank se vrací tam, odkud vyrostla. Do korporátní banky s vysokým podílem operací s fixními příjmy. Podle nás musejí být zodpovězeny další otázky: budoucnost exekuce, na čem stojí plán růstu příjmů, motivace zaměstnanců pro plán restrukturalizace, vývoj tržního podílu banky, v rámci návratu ke korporátnímu bankovnictví pak skutečná schopnost jej obsluhovat bez akciového tradingu v Evropě,“ sepisuje svůj pohled JPMorgan.

UBS vidí plán Deutsche Bank jako snahu se ochránit před turbulencemi trhů a krátkodou odezvu na tento plán připouští pozitivní. Jako nejasný a nevysvětlený vnímá dopad do tržeb a také ona zmiňuje exekuci. 

Velice volatilní akcie Deutsche Bank očekává banka Barclays. „Sledováno bude reálné naplňování plánu restrukturalizace managementem, plnění cílů nákladových úspor (včetně propouštění) a prostup do tržeb banky,“ poznamenávají analytici Barclays s tím, tato omezení bez dopadu do tržeb nejsou realizovatelná a otázkou bude také návratnost investic například do IT.

Za radikálnější proti očekávání označuje plán Deutsche Bank analýza banky RBC. Ta zvyšuje cílovou cenu na 8 ze 7,5 eura. Doporučení na titul ale zůstává „undeperform“.

„Ziskovost banky na blízkém horizontu podle našeho názoru nadále zůstane nízká, transformace podle nás v tomto směru povede ke zhoršení. Konkurenti Deutsche Bank podle nás lépe ponesou případné otřesy makroprostředí či politiky a z ústupu Deutsche Bank budou těžit,“ uvádí RBC a souhlasí s postojem Morgan Stanley ohledně rizika, že přerod Deutsche Bank může vyústit v pokles kapitálové vybavenosti a vynucené externí doplnění kapitálu.

Akcie Deutsche Bank dnes klesají druhým dnem v řadě. Na pondělní 5% pokles navazuje další ústup o 4-5 %. Ztrácejí také rizikovější dluhopisy banky. Trh jako celek si plán Deutsche Bank zatím překládá jako ambiciózní avšak nedostatečně vysvětlený a podložený. Promlouvá zřejmě také minulá zkušenost. Bance se nedaří naplnit sliby investorům dlouhodobě a teď se chce obrátit na vysoce konkurenční domácí trh s vidinou nízkých marží obsluhy firem a jejich potřeb, shrnuje ohlasy analytiků agentura Bloomberg. Upozorňuje také na otázku dividendy. 

(Zdroj: Goldman Sachs, Barclays, Bank of America, Citi, CNBC, Bloomberg)


 
 
 
 
 

Čtěte více:

Deutsche Bank a UBS jednají o fúzi divizí správy aktiv
24.04.2019 9:05
Německá bankovní společnost Deutsche Bank a největší švýcarská banka U...
Jednání o fúzi Deutsche Bank a Commerzbank zkrachovalo
25.04.2019 13:58
Ze zvažovaného sloučení největší německé banky Deutsche Bank s finančn...
Deutsche Bank zvýšila zisk o 67 %, má ale nižší tržby
26.04.2019 9:55
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil zisk ...
Deutsche Bank prošla zátěžovými testy Fedu
28.06.2019 8:30
Německá banka Deutsche Bank prošla ve Spojených státech každoroční kon...
Deutsche Bank spustila restrukturalizaci. Vykáže kvartální ztrátu a propustí až 18 tisíc lidí
08.07.2019 8:43
Největší německá banka Deutsche Bank dnes představila svůj restruktura...
Týdenní výhled: Dobrá data otupila sázky na agresivní Fed, Deutsche Bank oznámila velkou restrukturalizaci
08.07.2019 11:24
Klíčová změna, se kterou finanční trhy vstupují do nového týdne, se ud...
Akcie v úvodu zamíří níž: BASF -7 % kvůli černému výhledu, na Deutsche Bank nadšení vystřídala skepse
09.07.2019 8:51
Futures předpovídají evropským trhům a jejich akciovým indexům úvodní ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data