Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Thomas Cook – jedno prosté poučení pro investory

Thomas Cook – jedno prosté poučení pro investory

25.09.2019 17:32

Na trhu i v celé ekonomice je řada společností, které rostou mnohem rychleji, než celé hospodářství. Musí tak existovat i řada firem, jejichž tempo růstu je pomalejší, či se dokonce zmenšují a někdy zanikají. Typickým příkladem jsou korporátní oběti Amazonu, jejichž seznam se rozšiřuje snad každým dnem. V tom nejhorším případě podobné firmy do poslední chvíle samy sobě i svému okolí (včetně akcionářů) nalhávají, že se vlastně nic neděje. V případě nejlepším si naopak co nejdříve přiznají realitu a snaží se zachránit, co se dá. Tohle se mi tak nějak honilo hlavou v souvislosti s mediálně pozorně sledovaným případem cestovky Thomas Cook. Jaká poučení přináší?

Příběh 178leté historie...


Příběh dobře shrnuje například britský The Guardian s tím, že firma končí po 178 letech a příčinou jsou chybné fúze, vysoké dluhy a internetová revoluce spolu s nejistotou ohledně brexitu. Jak poukazují i další média, bodem konečného zlomu byla chvíle, kdy se firmě nepodařilo získat úvěr ve výši 200 milionů liber. V květnu firma vykázala ztrátu ve výši 1,5 miliardy liber, v níž byl hlavně odpis investice do MyTravel provedené v roce 2007. Tato fúze měla vytvořit evropského giganta a přinést úspory v nákladech dosahující 75 milionů liber ročně. Výsledkem ale byly hlavně vyšší dluhy.

The Guardian zmiňuje, že v roce 2018 bylo na dovolené 60 % Britů, zatímco v roce předchozím 57 %. Jenže z jejich cest stále více těží firmy jako Ryanair, easyJet a Airbnb. Ztrácí naopak Thomas Cook, či jeho rival Tui, který má ale nižší dluhy a trochu jiný byznys model. V roce 2019 pak firma hovořila o nejistotě ohledně brexitu, která snižovala poptávku po jejích službách.

Thomas Cook se jen těsně vyhnul bankrotu v roce 2011, kdy na úrocích platil 1,2 miliardy liber, což byla asi čtvrtina jeho tržeb (tvrdí The Guardian). V roce 2015 pak do firmy vstoupila společnost Fosun International, kterou vede Guo Guangchang, „miliardář považovaný za čínského Warrena Buffetta“. Fosun měl v srpnu letošního roku do firmy vložit 450 milionů liber, získat majoritu, banky měly odepsat 1,7 miliardy svých dluhů. Dohoda ale neprošla a nepomohla ani vláda i přesto, že podle některých odhadů dá na „záchranu“ klientů firmy nakonec víc, než by dala na záchranný úvěr. Vláda asi zná problémy typu morální hazard a podobně. Neopakuje se tak rok 1948, kdy stát firmu převzal, protože byla považována za „klíčovou součást života Britů“.

Zajímavý příběh čísel...

Tolik The Guardian, nyní se spolu podívejme na pár čísel. Nezajímají nás ani tak zisky, ale to, co rozhoduje o hodnotě firmy a také o její životaschopnost (ze zisků nejdou platit splátky úvěrů ani úroky). Tedy tok hotovosti. První tabulka ukazuje, že provozní tok hotovosti v roce 2018 prudce klesl na 4 miliony liber z 352 milionů liber roku předchozího. Hlavní příčinou přitom byl pohyb pracovního kapitálu – položka často opomíjená a někdy až zrádná, která může zalomcovat i jinak ziskovými firmami.

V tomto konkrétním případě odčerpaly pohledávky z toku hotovosti 130 milionů (tj. jejich růst) liber a závazky 20 milionů liber (přitom rok předtím zvýšily cash flow o 164 milionů liber). Všimněme si přitom, že ztráta firmy nebyla loni zase tak vysoká – v roce 2014 byla více než dvojnásobná. Ale v roce 2014 jí pracovní kapitál více než eliminoval, takže z hlediska toku hotovosti nevznikl ani zdaleka takový problém, jako loni.
1
Zdroj: Marketwatch

Jelikož se jedná o příběh, v němž se situace měnila celkem rychle, podívejme se ještě na pololetní čísla. Ta ukazují, že v posledním pololetí se již výrazně horšila ziskovost (očištěná o zmíněný odpis), ale stejně tak táhl firmu dolů opět pracovní kapitál. Ten firmě odčerpal více než 100 milionů liber ve srovnání se stejným obdobím minulého roku, celkem to bylo téměř půl miliardy liber:
2
Zdroj: Marketwatch

Pohled na investiční část toku hotovosti ukazuje, že v roce 2018 se firma chovala podobně, jako v roce 2017, protože proinvestovala téměř stejnou částku (210 milionů liber). Žádný tah na úspory se tedy na této frontě nekonal.
3
Zdroj: Marketwatch

Poslední tabulka ukazuje finanční část toku hotovosti a vidíme z ní, že firma začala v roce 2017 vyplácet dividendy a v roce 2018 je znatelně navýšila (k tomu snížila dluhy o 137 milionů liber). U dividend jde o dost nízké částky (9 milionů liber v roce 2018), které v celkovém kontextu nic moc nemění. Nejde tu tedy o ukázkový příklad toho, že nějaká firma se téměř potápí, ale dividendami se stále snaží přesvědčit investory, že vše je v pořádku. Nicméně i těch necelých 10 milionů liber jsou peníze.
4
Zdroj: Marketwatch

To poslední, co bych tu chtěl předvádět, je nějaký pobitvový generál. Firmu jsem nesledoval a nevím, zda a popřípadě kdy bych v opačném případě odhadl, že tu vše míří k úplnému pádu (i s ohledem na to, že firma zveřejňovala jen pololetní čísla). Vedle nutnosti sledování odvětvových trendů tu podle mne tkví hlavní poučení (opět) v tom, jak důležité je sledovat tok hotovosti, a ne pouhou ziskovost. Kdyby se pracovní kapitál nevyvíjel tak dramaticky, mohla projít popsaná dohoda a jméno Thomas Cook by nyní média vůbec nezajímalo.


Čtěte více:

Odvracení hlavy od reality vysokých dluhů
20.09.2019 19:09
Jeden známý příběh vypráví o člověku, který jde pozdě večer po ulici a...
Nejstarší cestovka světa Thomas Cook zkrachovala. V zahraničí je přes 600.000 lidí. S akciemi se neobchoduje
23.09.2019 8:21
Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university