Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kvartální zisk ČEZ (-1 %) zaostal za odhady, firma zužuje roční výhled

Kvartální zisk ČEZ (-1 %) zaostal za odhady, firma zužuje roční výhled

12.11.2019 8:18, aktualizováno: 12.11. 13:07
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

ČEZ hospodařil v letošním třetím čtvrtletí s upraveným čistým ziskem 500 milionů , zatímco odhad v průzkumu Reuters byl 2,09 miliardy . Provozní zisk EBITDA za třetí kvartál dosáhl 9,8 miliardy Kč, zatímco trh čekal 11,42 miliardy Kč. Výnosy za stejné období dosáhly 48,03 miliardy, což je rovněž pod tržním odhadem, nastaveným podle Reuters tentokrát na 50,02 miliardy Kč. Česká energetická společnost také změnila výhled letošního upraveného čistého zisku, ze kterého se vyplácí dividenda, na 17 až 18 miliard . Dříve počítala s rozpětím 17 až 19 miliard . Změněn je také výhled provozního zisku EBITDA pro letošní rok, kde polostátní gigant nyní počítá s číslem 58 miliard . Dosud to bylo rozpětí 57 miliard až 59 miliard . Akcie společnosti klesají kolem 13:00 na pražské burze o zhruba 1 % na 517,00 Kč.

Výsledky za třetí čtvrtletí byly podle firmy negativně ovlivněny rozhodnutím odvolacího soudu ve sporu se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC), na jehož základě společnost ČEZ Prodej uhradila částku 1,3 mld. Kč. Dlouholetý spor souvisí s neodebráním elektřiny SŽDC v roce 2010, kdy SŽDC způsobila společnosti ČEZ Prodej škodu. Náhrada škody byla uhrazena ze strany SŽDC v roce 2015 a nyní byla ze strany ČEZ Prodej vracena. Proti rozsudku připravuje ČEZ Prodej dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

Úpravy výhledů zisku EBITDA a očištěného zisku společnost vysvětluje rovněž soudním verdiktem v kauze SŽDC, dále vyšším ziskem z obchodování s komoditami a vyšší marží z prodeje elektřiny.

Za první tři čtvrtletí polostátní společnost vydělala 13,6 miliardy korun, meziročně o 49 procent více. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v prvním až třetím čtvrtletí 44,7 mld. Kč, meziročně o 16 % více. Zvýšení je způsobeno zejména růstem realizačních cen vyrobené elektřiny v ČR a vyšším ziskem z obchodování s komoditami.Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy dosáhl 14,7 mld. Kč, což je meziročně o 30 % více.

„Dosavadní hospodářské výsledky v letošním roce naplňují naše očekávání obratu trendu minulých let a výrazného meziročního růstu zisku Skupiny ČEZ. Na úrovni celého roku 2019 držíme ambici dosáhnout provozního zisku EBITDA ve výši 58 mld. , a to navzdory negativnímu dopadu soudního sporu se SŽDC ve výši 1,3 mld. . Daří se nám v oblasti obchodování s komoditami a pokračujeme v opatřeních v oblasti vnitřní efektivity,“ uvedl v dnešním prohlášení předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Celkově ČEZ zaostal za očekáváním trhu především kvůli nižší než očekávané produkci a také o něco nižším než očekávaným realizovaným cenám elektřiny. Avšak, přes negativní jednorázovou položku se SŽDC vytrval ČEZ v rámci původního výhledu – konkrétně v nižší části výhledu pro čistý zisk a uprostřed výhledu pro EBITDA. Trhy zřejmě přijmou dnešní výsledky negativně, ač společnost na fundamentální úrovni z většiny dodává to, co přislíbila v předchozích čtvrtletích,“ uvádí analytik Patria Finance Martin Cakl.

Výroba a předprodej elektřiny

Spotřeba elektřiny na distribučním území ČEZ stoupla za první tři čtvrtletí meziročně o 0,2 %. Výroba elektřiny z tradičních zdrojů, tedy třeba uhelných a jaderných elektráren, se zvýšila o dvě procenta na 45,1 terawatthodin (TWh). Například v paroplynové elektrárně Počerady vzrostla výroba díky příznivým cenám elektřiny a plynu dokonce o 80 %. Produkce elektřiny ve zdrojích takzvané nové energetiky, tedy třeba ze slunečních či větrných elektráren, stoupla o 16 procent na 1,6 TWh.

Pro rok 2020 má společnost předprodáno 78 % elektřiny na průměrné ceně 43,2 EUR/MWh, v polovině roku to bylo 42,3 EUR/MWh. Pro rok 2021 to je 48 % elektřiny na průměrné ceně 45,4 EUR/MWh, v polovině roku to bylo 43,6 EUR/MWh.

0 

Zdroj: ČEZ

Investice 

Meziročně vzrostly investice do dlouhodobého majetku o 3,3 mld. Kč, na 18,6 mld. Kč. Největší částku, 7,2 mld. Kč, skupina investovala do distribuční sítě v ČR, kterou připravuje pro potřeby moderní energetiky. Meziročně vzrostly nejvíce investice do tradičních výrobních zdrojů. Jednalo se zejména o vyšší pořízení jaderného paliva a o investice do projektu výstavby horkovodu z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic, do zvýšení fyzické ochrany jaderných elektráren a o investice do ekologizace uhelných zdrojů v ČR.

Divestice

Společnost dále uvedla, že započala přípravu prodeje polských aktiv, přičemž možní kupci budou kontaktováni zřejmě do konce poloviny roku 2020. Podání nezávazných nabídek očekává na podzim 2020 a uzavření smlouvy s vítězem soutěže a vypořádání transakce v roce 2021.

Nabídky na rumunská aktiva firma očekává ve druhém čtvrtletí 2020 s dokončením prodeje do první poloviny roku 2021. Zájem o koupi rumunských aktiv vyjádřilo více než 30 zájemců. ČEZ podle dřívějších informací zvažuje v Rumunsku prodej sedmi firem, nechá si pouze společnosti zabývající se aktivitami v moderních energetických službách (ESCO) a část obchodu (tradingu). Firma do možného prodeje zařadila společnosti Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power a CEZ Romania.

Prodej je v souladu s novou strategií ČEZ, schválenou letos v červnu. Ta počítá s postupným prodejem aktiv v Bulharsku, Rumunsku, Turecku a částečně i v Polsku. Výjimku tvoří firmy zaměřené na ESCO, které chce ČEZ rozvíjet doma i v zahraničí.

Pokud jde o prodej bulharských aktiv, který v říjnu zastavil bulharský antimonopolní úřad, byla proti jeho rozhodnutí ze strany ČEZ i ze strany Eurohold podána správní žaloba. ČEZ kromě toho dnes uvedl, že zvažuje další postup.

Od začátku roku 2024 bude mít téměř jistě nového majitele hnědouhelná elektrárna Počerady, a to skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače, vyplývá podle ČTTK z dnešního sdělení Martina Nováka. Na základě dříve podepsané smlouvy získá za elektrárnu ČEZ 2 miliardy korun.  Ještě letos totiž musí být jasno o druhé ze dvou opcí na prodej, respektive ponechání si elektrárny. Při možné první opci v roce 2015 zůstala elektrárna majetkem ČEZ. "Když opci nevyužijeme do konce roku, tak Sev.en má jistotu, že přebírá elektrárnu za danou cenu 2. ledna 2024," řekl dnes ČTK Novák. "Zatím to vypadá tak, že všechno, ještě víc než kdy jindy, nám říká, že bychom tu elektrárnu prodat měli. To znamená nečinit žádná rozhodnutí," uvedl ředitel.

Nové energetické služby a inovace

Skupina ČEZ získala 76% podíl v polské společnosti EUROKLIMAT, která je lídrem polského trhu v oblasti klimatizace a chladících zařízení. Dceřinka Inven Capital vstoupila do inovativní společnosti ZOLAR. MČEZ kromě toho navázal spolupráci s americkou společností NuScale připravující výrobu malých jaderných modulárních reaktorů.

Zdroje: ČEZ, ČTK, Reuters, Patria.cz

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

ČEZ bude s americkou NuScale rozvíjet malé jaderné reaktory
26.09.2019 15:07
Česká energetická skupina ČEZ a americká firma NuScale budou společně ...
ČEZ představí plán postupného útlumu výroby elektřiny z uhlí
04.10.2019 8:25
Energetická společnost ČEZ představí na dnešní konferenci v Praze svůj...
ČEZ plánuje prodat Počerady a do 2040 odstavit skoro vše uhelné
04.10.2019 11:37
Energetická společnost ČEZ plánuje nyní prodat hnědouhelnou elektrárnu...
ČEZ: Pokud úřady zablokují prodej, bulharská aktiva si necháme
04.10.2019 15:17
Energetická společnost ČEZ si ponechá svá bulharská aktiva, pokud tamn...
Bulharský antimonopolní regulátor prozkoumá plány Euroholdu na koupi aktiv ČEZ
10.10.2019 15:46
Bulharský antimonopolní regulátor provede hloubkovou kontrolu plánů sp...
Bulharský regulátor zakázal Euroholdu převzít bulharská aktiva ČEZu
24.10.2019 16:26
Bulharský antimonopolní regulátor dnes zakázal holdingové společnosti ...
Odhad výsledků ČEZ: O polovinu vyšší zisk, pozornost směřuje k výhledu
11.11.2019 17:03
Tuzemská energetika ČEZ zřejmě vykáže za třetí čtvrtletí roku 2019 růs...

Váš názor
  •  
    12.11.2019 16:33

    Patria nemá ráda ČEZ a tak ho shazuje při každé příležitosti. Asi se jednou rozhodli. že ČEZ je špatný a tak se toho drží za každou cenu. Přiznání omylu by asi nezvládli.
    juniper
  • jj co cekat o patrie
    12.11.2019 9:01

    nojo , zase tendecne napsany nadpis ... abychom se nakonec v clanku dovedeli, ze mezurocni narust zisku je temer o 50% a krom vratky 1,3mld jde vse podle planu
    X.Y.Z
    • Re: jj co cekat o patrie
      12.11.2019 10:52

      Oni za to nemohou :-) To všechno Reuters a jejich odhady a oni (Patria ) nemají svojí hlavu a dále to papouškují a tlačí to podle nich :-)
      JC
      •  
        12.11.2019 10:53

        A od koho to má podle tebe Reuters?
        Kalka.
        • Re:
          12.11.2019 12:56

          Předpokládám, že si dělají svoje odhady. Minule odepsali, že jen přebírají data od nich, ze oni za to nemůžou. Chudáci :-)
          JC
        •  
          12.11.2019 12:55

          Je to jako ten vtip o indianech. Meteorologové jde v létě do lesa a vidí indiány jak nosí dřevo a tak usoudí že bude tvrdá zima, protože už vje létě nosí dřevo na zimu. Tak to dá do médií. A pak jde za náčelníkem a ptá se ho na to. Náčelník mu řekne. V rádiu říkali, že bude tvrdá zima, tak jsme začali dřív s přípravou na zimu. :-)
          JC
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení