Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Takový 150 let starý Amazon své doby

Takový 150 let starý Amazon své doby

20.02.2020 17:55

V pomyslné záři reflektorů se většinou nachází firmy typu Amazon, Tesla, Beyond Meat, či třeba Apple. Pojí je to, že přichází s něčím novým, často opřeným o moderní technologie. Můžeme si vyprávět bezpočet příběhů o jejich budoucnosti a vlivu na odvětví, ekonomiku, či celý svět. A na druhém konci pomyslného žebříčku popularity stojí firmy jako General Mills. Jde o výrobce potravin, zejména cereálií, kterému tento týden věnovala krátký článek CNBC. Já se jej chytím a rozvinu včetně toho, že i General Mills býval takovým Amazonem své doby.

Americký trh cereálií podle CNBC dosahuje hodnoty 8 miliard dolarů a po letech poklesu minulý rok stagnoval. General Mills pak přišla na konci minulého roku s cereáliemi Morning Summit, do kterých přidala mandle. Ředitel firmy Jeff Harmening na počátku týdne uvedl, že její strategie je založena na inovacích, pozitivních dopadech produktů na zdraví zákazníků a k tomu se přidává budování značky.

Ke stabilizaci trhu pan ředitel řekl, že k němu přispěl makroekonomický vývoj a demografické trendy, včetně posunu v preferencích ohledně snídaní doma. K tomu pomohl růst počtu domácností s dětmi. General Mills k pololetí fiskálního roku 2020 vykazuje tržby meziročně o 2 % vyšší, takový Kellog o 1 % nižší. Management General Mills očekává, že za celý rok by se měl růst tržeb pohybovat kolem 1 – 2 %.

Cena akcií General Mills již téměř rok osciluje kolem 52 dolarů, kapitalizace se nyní pohybuje na 32,4 miliardách dolarů (nejde tedy o žádného drobečka). Pokud se podíváme na projekce na S&P Global Market Intelligence, zjistíme, že podle nich by po letošním 2,1 % růstu tržeb měla přijít dvouletá stagnace, ziskové marže by měly růst a ziskovost na úrovni EBITDA by se tak měla zvednout z 3,6 miliard USD roku 2019 na dlouhodobou stabilní úroveň 3,9 miliardy USD. Volný tok hotovosti by se měl zvednout z 2,36 na 2,55 miliard USD. Pokud jej oddiskontujeme na současnou hodnotu (s betou ve výši 0,72), dojdeme k částce 45,3 miliardy USD. Trh je tedy ohledně schopnosti generovat hotovost pesimističtější – kapitalizace je pod touto úrovní.

K čemu dojdeme, pokud bychom vzali za bernou minci tok dividend? Současná dividenda v celkové výši 1,1 miliardy dolarů by na ospravedlnění kapitalizace musela růst o 1,9 % ročně. Tedy v podstatě o inflaci. Firma přitom neprovádí odkupy a dividendy se tak nachází znatelně pod oním volným tokem hotovosti – pokud se tedy firma nepustí do masivního snižování dluhů (které nepotřebuje), či akvizic, dividenda by mohla růst jen díky tomu, kolik firma generuje volné hotovosti.

Podotýkám, že dividendový výnos se u tohoto titulu pohybuje kolem 3,7 %, ve výše uvedených kalkulacích pak počítám s 5,6% požadovanou návratností. Z tohoto pohledu by tedy mělo jít o takový dluhopis, který většinu návratností generuje svou dividendou. Na dluhopisové „sklony“ poukazuje i ona relativně nízká beta, která byla navíc před pár lety ještě mnohem níže (v roce 2016 na hodnotě 0,2, což by nyní pro zajímavost znamenalo požadovanou návratnost pod dividendovým výnosem).

Je možné, že by společnost „ladící“ složení cereálií bývala Amazonem své doby, jak tvrdím v úvodu? Formálně byla založena v roce 1928, ale její počátek se prý může datovat již od roku 1866, kdy Cadwallader Washburn rozjel první mlýny v Minneapolis a nazval je Minneapolis Milling Company. Pan Washburn se snažil zvýšit kvalitu mletí a nakonec s novou technologií uspěl. A z Minneapolis se díky tomu stalo mlynářské centrum celé země. Takové změny v odvětví již mohou znít trochu amazonsky. A nyní si představme, že se investoři budou možná jednou dívat na firmy jako je Amazon, Tesla, či třeba NVIDIA podobně, jako dnes hledí na General Mills.

 
 

Čtěte více:

Volkswagen nechce být druhou Nokií, musí se reformovat
17.01.2020 13:44
Volkswagen musí zrychlit restrukturalizaci svého byznysu, pokud se nec...
Bloomberg: Nejinovativnější ekonomikou světa je nově Německo
20.01.2020 8:36
Nejvíce inovativní ekonomikou světa je nově Německo. Podle letošního ž...
Pojďme teď trochu změnit svět
07.02.2020 17:35
Známý analytik Adam Jonas z Morgan Stanley přišel s bonmotem, podle kt...
Bershidsky: Nové myšlenky a nápady možná zajistí hlavně stroje
13.02.2020 15:47
Ruský prezident Vladimir Putin ve svém posledním projevu k národu věno...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data