Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koronabondy: Proč jsou Německo a Nizozemsko proti

Koronabondy: Proč jsou Německo a Nizozemsko proti

10.04.2020 8:17
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Idea společných dluhopisů znovu rozděluje eurozónu. Sází na ně Itálie, pro nějakou podobu solidarity je asi i Francie. Z tábora oponentů zní nejhlasitější ne z Německa a Nizozemska. Podle CNBC existují minimálně tři důvody, proč jsou proti.

Jedním z těchto důvodů je populismus na německé i nizozemské půdě.

Proti koronabondům se staví německá Alternativa pro Německo (AfD), která se v roce 2017 poprvé dostala do německého parlamentu a je tam nyní třetí největší skupinou. Podle strany nejsou koronavirus ani euro důvodem, který by vysvětloval, proč mají němečtí daňoví poplatníci „krvácet na dluhu pro celou EU“.

Kromě toho jsou v Německu i v Nizozemsku u moci vlády, které jsou výsledkem velmi křehkých politických spojenectví.

Německá kancléřka Merkelová se po spolkových volbách z roku 2017 spojila se sociálně-demokratickou stranou SPD teprve poté, co se její křesťanští demokraté nedokázali dohodnout s dvěma jinými stranami. Nizozemský premiér Mark Rutte vládne od roku 2017 v koalici s třemi jinými stranami. Populistickou opozici má také. Nizozemská Strana za svobodu pod vedením Geerta Wilderse je druhou největší skupinou v nizozemském parlamentu.

„Pro Německo a sever nebude přeskok z virové krize přímo do mutualizace dluhu jednoduše politicky fungovat,“ domnívá se Carsten Nickel z analytické společnosti Teneo.

No a dále tu je masivní podpůrný program ze strany Evropské centrální banky. Ta oproti dluhové krizi v eurozóně tentokrát moc neváhala a v rámci své odpovědi na koronavirovou pandemii rozhodla nakoupit do konce letošního roku dluhopisy za 750 miliard EUR. Pandemický program snížil výpůjční náklady států eurozóny a sejmul z politiků alespoň trochu tlak na to, aby přišli s jiným masivním stimulačním balíčkem na unijní úrovni.

Němečtí a nizozemští představitelé tak zdůrazňují, že z dobrých podmínek na trhu má nyní prospěch každá země eurozóny, a oni se tedy nemusejí vrhat do neprobádaných vod společných evropských dluhopisů.

Na koronabondy se ale rozhodla vsadit Itálie, které se pandemie Covid-19 dotkla z evropských zemí zatím nejvíce. Tato země či koronavirem těžce zasažené Španělsko by z emisí společných dluhopisů chtěly financovat opatření související s epidemií koronaviru a s oživením jejich ekonomiky.

Italský premiér Giuseppe Conte vede na pozadí bujících protievropských nálad ve své zemi svoje tažení na německé půdě, když nejnověji v rozhovoru s německým deníkem Bild zopakoval svoji výzvu k celoevropskému řešení namísto národních reakcí jednotlivých států. Pokud Evropa nesáhne k finančním nástrojům hodným rozsahu krize, jako jsou eurobondy, bude Itálie podle Conteho donucena začít znovu pouze s vlastními zdroji.

„Němce nemusím přesvědčovat, musí přesvědčit sami sebe. Až tato situace skončí, nemůžeme si říct, že operace byla úspěšná, ale pacient je mrtvý,“ dodal premiér podle webu EurActiv.

Podle listu The Economist většina koronabondových návrhů aktuálně nepočítá s trvalejším závazkem nebo mutualizací starého dluh, ale s jednorázovou emisí, která přinese peníze na konkrétní účely, jako podpora mezd nebo kapacity ve zdravotnictví. „Diskusi nemůžete vyhrát se stejnými starými argumenty o eurobondech, protože toto je šok, který zasáhl všechny, aniž by to byla něčí chyba,“ domnívá se Lucas Guttenberg z berlínského Jacques Delors Centre, kterého citoval The Economist.

Za možnost jakéhosi dobrovolného dluhopisového klubu se mezitím údajně staví i Francie, která tak nevylučuje myšlenku vydávání dluhopisů společně s dalšími evropskými zeměmi. Zdroj agentury Reuters z Elysejského paláce tvrdí, že v případě německého veta chce Paříž složit koalici států, které budou ochotné se na společných dluhopisech dohodnout. Ekonomiky nejvíce zasažené pandemií potřebují masivní podporu, zdůrazňuje Francie, i když jde zároveň o ekonomiky v eurozóně nejzadluženější.

Záchranný fond s podmínkou či bez?

Další možností, jak povzbudit ekonomiky po koronavirové krizi, je čerpání úvěrů z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). I tady se ve spor podél starých linií: O co nejširší společné sdílení nákladů způsobených pandemií usiluje asi desítka zemí platících eurem v čele s Itálií a Španělskem, zatímco Německo či Nizozemsko se obávají zadlužování eurozóny.

Nizozemci tak chtějí spojit využívání ESM s určitými podmínkami. S tím ale nesouhlasí předlužení Italové, kteří nechtějí svazovat žádnými požadavky ani dlouhodobé čerpání úvěrů z tohoto fondu. Proti penězům z ESM, koncipovaného jako krizový fond eurozóny, se staví i italští populisté, konkrétně nejpopulárnější protievropská strana Liga. Ta rozpoutala ostrou kampaň proti tomu, aby Itálie peníze z tohoto fondu přijala.

Zdroje: CNBC, ČTK, The Economist, EurActiv



 
 

Čtěte více:

Šéfka ECB žádá ministry eurozóny, aby zvážili emisi koronabondů
25.03.2020 14:52
Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová požáda...
Ekonomická nálada v eurozóně kvůli pandemii rekordně klesla
30.03.2020 12:11
Ekonomická nálada v eurozóně i v celé Evropské unii v březnu zaznamena...
Bloomberg: Noční můra zakladatelů eura se může zhmotnit v Itálii
02.04.2020 11:26
Dvacet let po zavedení eura se jedna z hlavních obav jeho zakladatelů ...
Podnikatelská aktivita v eurozóně je na minimu za dobu měření
03.04.2020 10:29
Podnikatelská aktivita v eurozóně v březnu oslabila více, než se předp...
Sentix: Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny je na minimu
06.04.2020 11:56
Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v dubnu propadla nejníže od z...

Váš názor
  • Peníze z vrtulníku,
    10.04.2020 11:18

    a to všem stejně, úměrně počtu obyvatel, ale ne bankám, ne přímo lidem, ale jako mimořádná dotace do rozpočtů zemí. To je jediná spravedlivá cesta, schůdná pro všechny. Státy by musely určitou část věnovat na investice, což v našem případě rozhodně není ČSA, ale třeba tichý podíl na perspektivních výrobách, investice aktivní, nejen silnice a dálnice, které do rozpočtu zčásti vrací, ale jednorázově a málo.
    James Bond
  • Itexit
    10.04.2020 9:11

    V článku ovšem nezaznělo to nejpodstatnější. Itálie celkem jasně a zřetelně prohlásila:" K čemu nám pak EU je, když nám teď, v této katastrofické situaci nepomůže ?". A Německo s Holandskem pomoci na úkor svých občanů a zájmů nechtějí (možná nemohou, kvůli silné opozici a ztrátě popularity vládních stran). Takže se lavíruje na ostří nože a ve hře je: Buď Němci s Holanďany, potažmo EU, Itálii a Španělsku pomohou, vydají eurobondy a zadluží se, nebo máme na programu Itexit možná s Espexitem a Frexitem. Fakt, že Itálie s Řeckem atd, nemohou mít jednu měnu spolu s Německem a Holandskem se ukázal v plné nahotě. Zaplať pánbu za CZK.
    Drahokoupil
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.