Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vytáhne ČNB něco nového ze zbrojního arzenálu?

Rozbřesk: Vytáhne ČNB něco nového ze zbrojního arzenálu?

04.05.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká národní banka tento týden pravděpodobně opět bude chtít ekonomice podat pomocnou ruku. Počítáme s dalším snížením sazeb o 0,5 procentního bodu na 0,5 %. Otázkou spíše je, zda se ČNB s rozšířenými pravomocemi (po novele zákona) nakonec rozhodne sáhnout i po nových méně ortodoxních zbraních.

Napomoci tomu může nová prognóza, která by měla ukázat na skutečně výrazný propad ekonomiky v první polovině roku a na extrémně vysokou nejistotu spojenou s vývojem v dalších kvartálech. ČNB by tak teoreticky vedle snížení základní čtrnáctidenní úrokové sazby mohla alespoň debatovat i o dalších nástrojích. V tuto chvíli jsou bezesporu mimo hru intervence proti české koruně. Nástroj, který měl svůj význam v roce 2013, by dnes nadělal více škody než užitku. Česká koruna, zatížená vysokým objemem krátkodobého zahraničního kapitálu, je slabá zcela přirozeně a značná část exportérů by paradoxně spíše ocenila její stabilizaci. Stejně jako v roce 2013 pořád platí i silné argumenty proti záporným sazbám v Česku.

Na druhou stranu by tentokrát mohlo dávat smysl nastavit určité cíle/mantinely i pro dlouhodobé úrokové sazby (na křivce státních dluhopisů). Právě od dlouhodobějších sazeb se ve skutečnosti odvíjí cena peněz pro podnikový sektor i domácnosti. A poslední měsíc ukázal, že kombinace vysokých emisí vládních dluhopisů a odlivu zahraničního kapitálu dokáže vrátit na český dluhopisový trh vyšší rizikové prémie…, které se nakonec mohou promítnout i do ceny peněz pro soukromý sektor.

Je sice pravda, že ohromné přebytky likvidity v českém finančním systému samy o sobě mohou minimálně nějaký čas ke zklidnění situace stačit. Snižování základní úrokové sazby, za kterou finanční instituce ukládají přebytky likvidity v repo-operacích, samo o sobě zvyšuje přirozenou poptávku po státních dluhopisech. Stejně tak extrémní akce Fedu a ECB pomáhají udržovat velké objemy zahraničního kapitálu v českých korunách. Rizikové prémie na českém dluhopisovém trhu se tak v posledním týdnu stabilizovaly. To co platí dnes, ale nemusí nutně platit zítra. Možná by proto stálo za úvahu vyhlásit cíle pro střednědobé a delší výnosy státních dluhopisů po vzoru Bank of Japan čistě “preventivně”. Takové včasné opatření může mít vysokou “signalizační” sílu a může držet rizikové prémie na uzdě, aniž by centrální banka ve finále musela na trhu příliš nakupovat státní dluhopisy.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

České koruně se v posledních dnech nepovedl návrat pod 27,00 EUR/CZK. Start do nového týdne asi nebude pro riziková aktiva nejlepší kvůli rostoucímu napětí mezi Čínou a USA okolo odpovědnosti za současnou pandemii. V dalším průběhu týdne se do centra pozornosti dostane ČNB, kde počítáme s poklesem sazeb o 50 bps a minimálně debatou nad novými nástroji pomoci ekonomice (viz úvodník).

Zahraniční forex

Eurodolar zakončil minulý týden nad hladinou 1,09 a zde otvírá i týden další. Ten bude z pohledu amerických dat velmi zajímavý, neboť nás čekají data z trhu práce, jež vejdou do dějin. Ztráta pracovních míst v dubnu šla do desítek miliónů a míra nezaměstnanosti zřejmě vyskočila na poválečná maxima - někam do intervalu 15-20 %. Z těchto čísel může mít dolar oprávněný strach.

Živo může být i ve střední Evropě. Jestliže se všechny měny musí mít na pozoru před dnešními daty za PMI, tak o volatilitu se může starat primárně zlotý. Za prvé proto, že NBP rozjela opravdu agresivní program QE a za druhé proto, že o víkendu čeká Polsko první kolo prezidentských voleb. Ty mají proběhnout korespondenčním způsobem a opozice je hodlá bojkotovat.

Ropa

Cena severomořské ropy Brent startuje nový týden na dostřel hranice 26 dolarů za barel. Od počátku května jsou v platnosti rekordní produkční škrty aliance OPEC+ v rozsahu 9,7 mil. barelů denně, které budou pomáhat redukovat masivní převis ropy na trzích. Ropná poptávka je totiž nadále paralyzována v důsledku anti-koronavirových karanténních opatření, přičemž odhady počítají s výpadkem v rozsahu cca 25 mil. barelů denně, tedy celé jedné čtvrtiny globální spotřeby ropy. Z toho důvodu zůstane ropný trh nadále pod tlakem a se svižnějším oživením cen je možné počítat, až dojde k zásadnějšímu rozvolňování striktních karanténních opatření.


Váš názor
  •  
    05.05.2020 12:56

    Centrální banky jsou vybaveny nástroji, které mají zcela asymetrické možnosti řešit tržní nerovnováhy. Zatímco v případě přehřátí ekonomiky mohou zvedat úrokové sazby až do nebe, pak v případě ochlazení ekonomiky jsou (vzhledem k možnosti převádět peníze na hotovost) centrální banky limitovány nulovou úrovní sazeb. V takové situaci je účinným nástrojem pouze fiskální expanze, které může centrální banka pomoci pouze avizováním universální připravenosti nakupovat veškeré na trhu nabízené státní dluhopisy, které na trhu nenaleznou dostatečnou poptávku. Už jen tato deklarace připravenosti může velmi účinně bránit růstu rizikové prémie, která v krizi dělá všem vrásky na čele. Dalším důležitým efektem nákupů státních dluhopisů centrální bankou je uvolnění bilancí obchodních bank k dalším nákupům státních dluhopisů na primárním trhu, neboť banky jsou omezeny pravidly kapitálové přiměřenosti i v tom ohledu, že podíl cenných papírů jediného emitenta (včetně státu) nesmí překročit 15% celkového objemu aktiv banky. Takže případný závěr o nějakém předčasném vystřílení nábojů je mírně řečeno nesprávný. Naopak čím dříve se vyčerpají možnosti monetární politiky (o jejichž účinnosti v této krizi lze docela dobře pochybovat), tím dříve nastoupí nástroje fiskální politiky, jejichž protikrizové účinky mohou být zcela přímočaré a nezpochybnitelné. Naopak škodlivé by bylo vyčkávání vlády až do chvíle, kdy se ukáže, že monetární politika byla bezzubá a/nebo už vyčerpala všechny své možnosti. Jediným vážným rizikem je tak lpění (vlád, soudů, občanů...) na současné absurdní doktríně "fiskální odpovědnosti" vlád i v této krizi. Snahy o tuto údajnou "odpovědnost", by nyní mohly natropit obrovské až fatální problémy.
    Richard Fuld
  •  
    04.05.2020 10:19

    ČNB si vystřílí zásobník a za 3 měsíce až půjde do tuhého budou koukat s otevřenou pusou...
    qwer
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.